Safra Kesesi (İnsan Anatomisi): Görüntü, Tanım, İşlev ve İlgili Koşullar

  • Genel Sağlık
  • Safra Kesesi (İnsan Anatomisi): Görüntü, Tanım, İşlev ve İlgili Koşullar için yorumlar kapalı
  • 1.632 kez görüntülendi

Safra Kesesi (İnsan Anatomisi): Görüntü, Tanım, İşlev ve İlgili Koşullar

Safra Kesesinin Önden Görünümü

Safra kesenizi karaciğerinizin hemen altına yerleştirilmiş küçük bir kese olarak düşünün. Karaciğeriniz tarafından üretilen safrayı depolamaktan sorumludur. Bir yemeğin tadını her çıkardığınızda safra kesesi sönük bir balon şeklini alır çünkü boş ve düz olur. Ve yemekten önce, safra ile doldurulur ve bu küçük bir armut şeklini almasına neden olur.

Beyin tarafından alınan sinyallere göre, safra kesesi safrayı ince bağırsağınızda saklamak için kanal adı verilen sayısız tüpünü kullanır. Popüler inanç, safra kesesinin yağları sindirmeye yardımcı olduğu yönündedir, ancak aslında yağları kesmek için vücuda yardımcı olan safra kesesinde toplanan safradır. Safra kesesi esansiyel değildir ve çıkarılsa bile, bir bireyin sağlığında veya vücudun yağları sindirme kabiliyetinde bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, bireyi ishal ve yağların yanlış emilimi için riske sokabilir.

Vücudun hayati önem taşıyan, ancak tamamen gerekli olmayan organlarından biridir ve safra kesenizi sağlıklı ve zarar görmemesi için size aşağıdaki bilgileri verdik.

Safra keseniz ve sağlığına zarar verebilecek konular hakkında bilmeniz gereken her şey:

Safra Kesesi Koşulları

1. Kolesistit

Bu, safra kesenizin, çoğunlukla safra kesenizdeki bir safra taşı varlığından kaynaklanan iltihaplanma yaşamaya başladığı bir durumdur. Kolesistitin tekrarlayan enflamasyona neden olma eğiliminde olduğu çoğu vaka, ameliyatla tedavi edilir. Ağrı şiddetli ve acı vericidir ve şiddetli ateş nöbetleri eşlik eder.

2. safra taşı pankreatit

Bu çok ciddi ve tehlikeli bir durumdur ve pankreasınız iltihaplanırsa ortaya çıkar. Safra kesesini etkiler ve pankreası safra kesesine bağlayan kanalları tıkayan bir safra taşı gelişmesine yol açar ve bu da pankreasın etkili bir şekilde akmasını önler.

3. Kolelitiazis

Daha yaygın olarak safra içindeki kristalize olan ve safra kesenizde safra kesesi taşları oluşturan safra içindeki maddeler olan safra kesesi taşlarının rahatsızlığı olarak bilinir . Safra taşı vakalarının çoğu zararsız ve güvenli olma eğilimindedir, ancak bazı safra kesesi taşları safra kesesi ve bulantı içinde ciddi ağrı, iltihaplanmalara neden olabilir. Bu safra taşlarının ortaya çıkmasının arkasındaki ana neden veya sebep belirsizliğini koruyor.

4. Safra kesesi kanseri

Çok nadir durumlarda, kanser safra kesesine yayılır ve işlevini bozar. Erken bir semptom olmadığından ve semptomlar ortaya çıkmaya başladığında, hastalığı tedavi etmek için çok geç olduğundan, bu tip bir kanseri teşhis etmek oldukça zordur. Safra kesesi kanserinin en sık görülen semptomları, safra kesesi taşlarınınkilere çok benzer.

Safra Kesesini İncelemek İçin Testler

1. Kolesintigrafi

Bir HIDA Taraması olarak da bilinir , temel olarak, bir radyoaktif boyanın intravenöz olarak enjekte edilmesi ve daha sonra safra kesesinin bu boyanın safraya salınmasına izin verilmesi ile gerçekleştirilen bir nükleer ilaç testidir. Bu tarama, sonuçlar, karaciğeriniz tarafından salgılanan safranın, safra kesenize yolunu bulamadığını ortaya çıkardığında gerçekleştirilir.

2. Karın Röntgeni

Karın röntgeni, mideyi rahatsız eden sayısız rahatsızlığı ve enfeksiyonu tespit etmek için kullanılır ve ayrıca safra kesesi içindeki safra kesesi taşlarının varlığını belirlemek için de kullanılır. Bununla birlikte, bir karın röntgeni bir safra kesesi rahatsızlığını teşhis etmek için yeterli değildir.

3. Abdominal ultrason

Bu ultrason, cildinize karışan ve yüksek frekanslı ses dalgalarını midenizdeki yapılardan sektiren invaziv olmayan bir testtir. Bir safra kesesi duvarınızın sağlığını ve ayrıca safra kesenizdeki safra kesesi taşlarının varlığını belirleyen en etkili test ultrasondur.

4. Endoskopik ultrason

Vücudunuzu, ağzınıza yerleştirilen ve bağırsağınıza kadar uzanan esnek bir tüple inceleyen çok basit ve küçük bir ultrason rutini. Bir endoskopik ultrason doktorun safra taşı pankreatit ve koledokolitiazis varlığını belirlemesini sağlar.

5. Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi

Bir ERCP, bazı küçük cerrahi aletler gerektiren küçük bir cerrahi rutindir. Ağzınızdan midenizden ince bağırsağınıza kadar küçük, esnek bir tüp yerleştirmeyi içerir. Bu tüp doktorun safra kesenizde ve vücudunuzda görmesini ve safra sistemi kanallarının içindeki radyoaktif boyayı enjekte etmesini sağlar. Herhangi bir safra taşı hastalığını tedavi etmek için en etkili testlerden biridir.

6. Manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi (MRCP)

Bu, doktorların rahatsızlığı teşhis etmek için pankreas, safra kesesi ve safra sistemi kanallarının yüksek çözünürlüklü resimlerini elde etmek ve hastaları en etkili tedaviler ve ilgili testler konusunda yönlendirmek için yaptıkları bir MRI taramasıdır.

Safra Kesesi Tedavileri

1. Kolesistektomi

Bu, safra kesesinin çıkarılmasını içeren bir safra kesesi ameliyatıdır. Cerrah bu ameliyatı iki şekilde yapabilir, ilki büyük kesikler gerektiren geleneksel bir açık cerrahi olan bir laparotomidir. İkincisi küçük kesikler gerektiren bir laparoskopidir.

2. Ursodeoksikolik asit

Safra kesesi taşı olan, ancak ameliyat yapmak için uygun aday olmayan kişiler ağızdan ilaç almayı gerektirir ve bu hastalar için, ursodeoksikolik asit en iyi tedavi yöntemidir. Ursodeoksikolik asit, küçük kolesterol safra kesesi taşlarının erimesine yardımcı olan ve semptomlarda azalma sağlayan oral bir ilaçtır. Chenix böyle bir başka oral ilaçtır.

3. Solvent çözünmesi ile temas kurun

İğnenin cildinize sokulması ve safra kesenize kadar uzanan bir prosedür. İğne, safra kesenize enjekte edilen ve safra kesesi taşlarını çözmeyi amaçlayan kimyasallar içerir. Bu çok yaygın bir işlem değildir ve çok nadir durumlarda kullanılır.

4. Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi

Makine aracılığıyla yüksek enerjili şok dalgalarının projeksiyonunu içeren bir işlem. Bu şok dalgaları mide duvarınızdan yansıtılıyor ve safra taşı kristallerini parçalamayı amaçlıyorlar. Bu işlem en çok safra kesenizde bulunan safra kesesi taşları az ve küçük olduğunda etkilidir.

5. Radyasyon ve Kemoterapi

Cerrah safra kesesi kanseri için gerekli olan ameliyatı gerçekleştirdikten sonra hasta, kanserin geri dönmesini durdurmak için etkili önleyici tedbirler almak üzere kemoterapi ve radyasyona maruz kalır.

6. Antibiyotikler

Kolesistit sıklıkla enfeksiyonlara eşlik eder ve antibiyotikler Kolesistit için yaygın bir tedavi olmasa da, enfeksiyonla savaşmak ve vücudunuzda yayılmasını önlemek için kullanılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.