Saç Çıkaran Şampuan Var Mı? Saça İyi Gelen Bitkisel Şampuanlar

  • ALTERNATİFTIP
  • Saç Çıkaran Şampuan Var Mı? Saça İyi Gelen Bitkisel Şampuanlar için yorumlar kapalı
  • 1.721 kez görüntülendi

Saç Çıkaran Şampuan Var Mı? Saça İyi Gelen Bitkisel Şampuanlar

Saç çıkaran şampuan arayışları her insanın başına mutlaka en az bir kere gelmiştir. Çünkü saçlar mevsim geçişlerinden, ruh halinden, beslenme şeklinden, çevre koşullarından ve daha pek çok değişkenden etkilenip kolaylıkla dökülebilirler. Bu süreçlerden birine maruz kalan kişilerde ise dönemsel saçlarda seyrekleşme görülebilir. Ancak saç çıkaran bir şampuan henüz piyasada mevcut değildir.

Bu azalmadan korkmamak gerekir. Çünkü saç bir müddet sonra kendisini toparlayacaktır ancak önemli olan seyrekleşmenin boyutudur. Gözle görülmeyen ama dökülen saç teli sayısından fark edilen seyrekleşme, korkulacak bir durum değildir. Ama saç derisinin belirginleştiği ve bölge bölge kelliklerin başladığı tarzda bir saç dökülmesi hemen harekete geçmeyi gerektirir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Kısa süreli saç dökülmeleri, yani mevsimsel ya da dönemsel dökülmelerin çok sayıda sebebi vardır. Mevsim değişikliği, demir eksikliği, strese maruz kalmak, hormon bozuklukları bunlara sebep olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, bu dökülmelerin uzun süreli hale gelip gelmediğidir. Kronikleşen saç dökülmesi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

İnsanlarda günde ortalama 100 adet saç telinin dökülmesi fizyolojiktir. Bu sayede saç kendini yeniler, daha sağlıklı saç foliküllerinin gelişmesini sağlar. Ama 2 aydan uzun süren saç dökülmeleri dikkate alınmalıdır.

Saç dökülmesi sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Beslenme bozuklukları ya da yanlış beslenme: Vücuttaki her hücre gibi saç hücrelerinin gelişmesi ve sağlıklı olmasının temel koşulu yeterli beslenmeleridir. Canlı bir yapı olan saçlar iyi beslenmesi durumunda daha parlak, sağlıklı gözükür ve daha çabuk uzama eğilimi gösterir. Uzun süre aç kalmak, sağlıksız besinleri tüketmek, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek saç hücrelerinin beslenmesini kötü yönde etkilemektedir. Çinko içeren besinleri tüketmek ise saça iyi etki etmektedir. Kötü beslenmeye bağlı saç dökülmelerinin tedavisi ise en kolayıdır, iyi beslenme rutini oluşturarak saç dökülmesi durdurulabilir ve daha sağlıklı saçlara kavuşulabilinir.
  • Stres: Her türlü stres faktörü saç sağlığını olumsuz etkilemektedir. Stres anında vücuttaki biyokimyasal değişiklikler saç fizyolojisini negatif etkilemektedir.
  • Genetik faktörler: vücudumuzdaki işleyişin neredeyse tamamı genetik yapımızda kodlanmıştır. Bu durum saç sağlığını da etkilemektedir. Eğer genetik yapınız kelliği barındırıyorsa ne yazık ki bundan kurtulmanız mümkün olmayacaktır. Ancak birtakım destek tedaviler sayesinde kelliğe gidiş süresi uzatılabilir ve kellik ile karşılaşma yaşı daha geç dönemlere ötelenebilir.
  • Vitamin ve Mineral eksiklikleri: Vücuttaki hücreler vitamin ve minerale muhtaçtır. Eğer kanda saç için gerekli minerallerde düşüklük varsa saç dökülmesini önlemek mümkün olmayacaktır. Bunun tedavisi ise eksik olan maddeyi yerine koymaktır. Peki saça iyi gelen vitaminler ve mineraller nelerdir? D vitamini, çinko, demir, folik asit, B12 vitamini, E vitamini, biotin saçın ihtiyaç duyduğu maddelerin başında gelmektedir.
  • Doğum yapmak
  • Kemoterapi görmek
  • Hormonal Bozukluklar: Özellikle testesteron ve tiroit hormonlarındaki bozukluklar saç dökülmelerine sebebiyet verebilmektedir. Vücudunuzda saç dökülmesine ek olarak cilt problemleri, kilo problemleri gibi başka sorunlar da baş gösterdiyse mutlaka bir uzmana danışmanızda fayda vardır
  • Deri hastalıkları: Saç kıran, egzama gibi hastalıklar da saçlarda bölgesel dökülmeler

Sağlıklı Saçlar İçin Bitkisel Şampuan

Sağlıklı saçlar için yapılması gerekenlerin başında mutlaka dengeli beslenmek ve vücut sağlığına dikkat etmek gelmektedir. Ayrıca bitkisel şampuanlar da saç bakımında büyük yer tutmaktadır. Özellikle sarımsak ve ısırgan özlü bitkisel şampuanlar en hızlı etki gösterenlerden birisi olduğu düşünülmektedir. Bu şampuanlar saç dökülmenizi durdurmada çok yardımcı oldukları söylenmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.