Ruh Halinizi İyileştirecek 3 Alışkanlık
Fiziksel sağlıktaki bozulmalar ruh sağlığına, ruh sağlığındaki problemler de fiziksel sağlığa ciddi şekilde olumsuz etki edebiliyor. Bu, tabi ki tam tersi için de geçerli bir durum. Sağlıklı bir ruh hali, fiziksel sağlığı, vücudun sağlıklı olması ise ruh sağlığını olumlu şekilde etkiliyor.
Hormonal değişiklikler, alınan kötü bir haber, yaşanan bir olay, şahit olunan olumsuz bir durum insanın duygu-durum bozukluğu yaşamasına neden olabiliyor. Aslında, uzmanlar tarafından da onaylanmış birtakım alışkanlıklar ve uygulamaya konulan bir yaşam tarzı, ruh sağlığının iyileşmesiadına oldukça fayda sağlıyor.
Aşağıda sıralayacağımız, psikologların yaptığı araştırmalar neticesinde ispatlanmış ve birçok insanın hayatına olumlu katkılarda bulunmuş 3 alışkanlığı, hayatınızda uygulamaya koyabilirseniz muhakkak yararını göreceksiniz.
Güçlü Bir Duruş
Duruş şeklimiz, kanımızdaki hormonal bileşimlerin değişmesine neden olur ve bu bizim ruh halimize yansır. Hormonların, ruh sağlığına büyük etkisi vardır. Mesela, kortizol stresi tetiklerken, testesteron hormonu özgüven duygusunu artırır. Serotonin ise, mutluluk hissi uyandırır.
Psikolog Amy Cuddy yaptığı bir deneyle, duruş egzersizleri yardımıyla, kortizol ve testesteron seviyelerindeki değişiklikleri ölçümlemiştir. Deneyinde, iki farklı grupla çalışan Amy Cuddy, 2 dakika boyunca ilk grubun omuzlar aşağıda ve güçsüz bir pozisyonda durmalarını, ikinci grubun ise, kendinden emin ve güçlü bir poz vermelerini istemiştir. Deney neticesinde, ilk gruptaki insanlarda testesteron seviyesi düşük çıkarken, kortizol seviyesinde artış görülmüş, ikinci grupta ise, testesteron seviyesi yükselirken, kortizol seviyesi düşmüştür.
Bu durum gösteriyor ki, duruş biçimimiz aslında bizim ruh halimizi ciddi şekilde tesir ediyor.
Dokunmak
Psikolog Alex Korb’a göre, dokunma ve hissetme duygusu insanlarda olumlu bir ruh hali için önemli. Kucaklanan ve okşanan bebeğin mutlu olması gibi, yabancı bile olsa birisinin omuzunuzdan nazikçe dokunması, insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Kişilerarasındaki iletişimde tokalaşmak, kucaklaşmak, yani dokunmak ve temas etmek, oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlıyor ve bu sakinleştirici bir etki oluşturuyor. Garry Chapman’ın meşhur “5 Sevgi Dili” isimli kitabında bahsettiği sevgi dillerinden biri de dokunmaktır. Dokunmak veya temasta bulunulmak birçok insanı mutlu edebiliyor.
Not: Hala okumayanlar için, Gary Chapman’ın “5 Sevgi Dili” adlı eseri, ısrarla tavsiye olunur.
Gülümsemek
Yüz kaslarının, tıpkı hormonlar gibi duygularımız üzerinde ciddi bir etkisinin olduğu, 1988 yılında yapılan psikolojik bir deneyle ispatlanmıştır. Alman sosyal psikolog Fritz Strack, bir gruba dişlerinin arasına kalem yerleştirerek çizgi film izletirken, diğer gruba ise dudaklarının arasına kalem koyarak aynı çizgi filmi izlettirdi. Deneyin ardından, kalemi dişlerinin arasına sıkıştırarak, gülümser pozisyonda çizgi film izleyenlerin çok daha fazla eğlendiğini, dudaklarının arasındaki kalemle, çatık pozisyonda duran insanların, aynı çizgi filmi izlerken eğlenmediklerini tespit etti.
Hatta bu deneyi geçtiğimiz yıllarda BBC sunucusu Michael Mosley de yaptı. İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta sokaktaki insanlara bu deneyi uygulayan sunucu, insanların daha mutlu olduklarını ve eğlendiklerini bir kere daha ispatlamış oldu.Görüldüğü üzere, günlük hayatta çok da üzerinde durmadığımız bu üç basit alışkanlık ile ruh halimizi iyileştirmek ve ruh sağlığını korumak mümkün.Sağlıklı bir hayat için, güçlü duralım, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insanlarla daha çok temasta bulunalım ve en önemlisi, yüzümüzden gülümsemeyi eksik etmeyelim.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.