Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?, Nasıl Hazırlanır, Tarifi

  • ALTERNATİFTIP
  • Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?, Nasıl Hazırlanır, Tarifi için yorumlar kapalı
  • 1.268 kez görüntülendi

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?, Nasıl Hazırlanır, Tarifi

Yazımıza başlamadan bu yazımızda sizlere rezene çayının faydaları, nerede yetişir, nasıl yetişir ve nasıl hazırlanır hakkında bilgiler vereceğiz.

Maydanozgiller familyasından olan rezene çay olarak tüketilebilen sakinleştirici bir bitki olmaktadır. Uzun ömürlü olan bu bitki yıl boyu bulunabilmektedir. Kokulu ve otsu bir bitki türüdür. Dik olarak uzayan bitki sarıya çalan yeşil bir gövdeye hakimdir. Sarı çiçekleri vardır. 2.5 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin yapraklarından tüy bulunmaz. Günümüzde dünyanın bir çok yerinde yaygın olarak görülebilen bir bitki türü olmuştur.

Bilhassa deniz kıyısında kuru topraklar üzerinde ve nehir kenarlarında yaygın olarak görülür. Hindistan, Arabistan, Batı bölgesinde bulunan ülkeler ve Çin’de rezene uzun yıllar boyunca kullanılmış ve hala da kullanılmaya devam eder. Rezene bu bölgelerde özellikle Hindistan’da daha çok baharat olarak kullanılır. Fakat rezene yalnızca baharat olarak tüketilmeyen ve aynı zamanda sindirim açısından bir çok yararı bulunan bir bitki türü olarak karşımıza çıkar.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?

Rezene çayı için olgun ve öğütülmüş rezene tohumlarına ihtiyaç vardır. Anethole, fenkondan ve estragole gibi önemli uçucu yağ bileşikleri bakımından zengin değerlere sahip olan rezene bitkisi anti-enflamatuar, anti-mikrobiyel, anti-bakteriyel ve anti-spazmodik özellikler taşır. Bu nedenle rezene çayının gastrointestinal sorunlara, şişkinlik ve gaz problemlerine faydalı olduğu bilinir.

Sırada merak edilenlerden rezene çayı nasıl yapılır sorusu yer alır. Rezene çayının yapımında bir fincan kadar sıcak suya ihtiyaç duyulur. Sıcak su içeriisne bir veya 2 tane rezene bitkisinin tohumundan eklenerek çayın demlenmeye bırakılması sağlanmalıdır. Çayınıza aroma tadı katmak isterseniz demlenmeye bıraktığınız çay içerisine biraz portakal kabuğu koyabilirsiniz. Damak tadına göre dilerseniz limon kabuğu da koyulabilir. Rezene çayınızın taze kalmasını istiyorsanız rezene tohumlarınızı serin ve kuru bölgelerde muhafaza etmeye özen gösteriniz.

Rezene Çayının Faydaları

Rezene bitkisi üzerine yapılan çok sayıda araştırma neticesinde rezene çayının faydaları konusunda çok çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Rezene çayı yalnızca bir değil birden fazla soruna iyileştirici etki sunuyor. Genel olarak incelendiğinde rezenen çayının sağlık açısından yararları şunlardır: Gaz problemlerine karşı iyi gelir. Vücutta zaman zaman var olan şişkinliklerin giderilmesinde son derece etkilidir. Obezite hastaları üzerinde iyileştirici etki sunar. Kanser risklerini minimize etmekte görev alır. Son olarak sindirim açısından olumlu etkilere sahip olduğu kanıtlarına rastlanmıştır.

Sindirime Faydaları

Sindirim sorunlarından olan hazımsızlık, gaz, kabızlık, mide ekşimesi, bağırsak gazı sorunu ve sinirli bağırsak sorunlarının giderilmesinde son derece etkili olan rezene çayı kişilerin sindirim problemi şikayetlerini önemli ölçüde gidermektedir. Sindirim sistemini uyaran bu bitki sindirim sistemini yatıştırmada ve gaz sorunlarının ortaya çıkmasını önlemede etkin bir görev alır. Radyasyon ve kemoterapi sonrasında sindirim sistemi üzerinde iyileştirici etki gösterir. Hazımsızlık problemi ile karşılaşan kişilerin rezene çayı içmeleri önerilen bir konudur.

Ağız Kokusuna Faydaları

Yemeklerden sonra ağzınızda kötü kokular kalıyor ise rezene çayı içerek ağız tadınızı yenileyebilir ve ağzınızda hoşlanmadığınızda hoşlanmadığınız kokuları stabilize edebilirsiniz. Rezene bitkisi içerisinde içerisin de anti-mikrobiyal özellik vardır. Anti-mikrobiyal özellik kötü kokuya neden olan mikroplarla savaşır. Anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde de diş etlerinde oluşan iltihapların giderilmesi sağlanır. Diş etlerinizin sağlığı için ılık rezene çayı ile ağzınızda gargara yapabilir ve iltihaplarınızın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Obeziteye Faydaları

Kilolarınız ile başınız dertte ve diyet yaparken çok aşır derecede açlık hissine kapılıyor iseniz rezene çayının etkilerinden faydalanmanın zamanı gelmiş demektir. Rezene çayı tokluk hissini artırır ve aşırı yemek yeme ihtiyacı duymanızın önüne geçer. Obezite ile savaşmanın en mükemmel yolu olan rezene çayı tüketimini düzenli olarak yapabilirsiniz. Taze rezene bitkisi doğal bir  yağ yakıcı olarak çalışma gösterir. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak yağların parçalanmasında etkilidir. Bununla birlikte vücuttaki su tutumunu rezene çayı artırır ve geçici kilo alımlarının da böylece önüne geçer.

Kanser Risklerini Önler

Kolon kanseri risklerini azaltan rezene kolondan kanserojen toksinlerin atılmasında etkili bir bitkidir. Bitki içerisinde anetol adı verilen anti-inflamatuar fito besin bulunur. Bu besin anti-kanser etkilere sahip olup vücudun kanser riskleri ile savaşmasında oldukça etkilidir. 2012 yılında Texas Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda rezene bitkisi içerisinde bulunan fitobesin maddesinin büyümekte olan meme kanseri hücrelerini durdurabildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Regl Dönemine Faydaları

Kötü beslenme, stres ve kötü hayat koşulları gibi bir çok neden kadınlarda her ay görülen regl dönemleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Rezene bitkisinde bulunan emmenagogue maddesi regl dönemlerini düzene sokmaya  ve kadınlarda menstrüasyondan kaynaklı ağrıların hafiflemesinde yardımcıdır. Bu madde adet döngüsünün akışını ve düzenini kontrol altında tutar. İran Sağlık Hizmetleri Babol Üniversitesi araştırmacıları rezene bitkisi üzerinde gerçekleştirdikleri incelemeler neticesinde ağrılı belirtilerinin rezene çayı ile iyileştiği sonucuna varmışlardır. Bu da rezene çayının faydaları nelerdir sorusuna bir cevaptır.

Sakinleştirici Özelliği

Yetişkinler bireyler rezene çayı tükettiklerinde üzerlerinde var olan sinir ruh halinin yerini sakin bir ruh haline bıraktığı yönünde mesajlar verirler. Rezene çayı tüketen bir kişi depresyon belirtilerinden de kurtulmanın verdiği rahatlamayı yaşar.

Tansiyona Faydaları

Bilimsel çalışmalar dikkate alındığında hipertansiyon için diüretik olarak rezene bitkisinin kullanımı araştırmacıların karışık sonuçlarla karşı karşıya kaldıklarının bilgisini verir. 2001 yılında yapılan ‘’ klinik ve deneysel hipertansiyon ‘’ çalışmaları sonucunda denek fareler üzerinde rezenenin kan basıncını düşürdüğü etkilerine rastlanılırken diğer denek fare grubunda ise kan değerlerinin yeniden aynı seviyeye ulaştığı gözlenmiştir.

Anne Sütüne Faydaları

Rezene çayının anne sütünü arttırdığı konusuna dair inanışlar yer alır. Fakat anne sütünü arttırıp arttırmadığı konusunda herhangi bir klinik çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle rezenenin anne sütü üzerindeki etkileri açısından bilimsel bir yargı ortaya atılamaz. Ancak geleneksel olarak rezene çayını anne sütünü arttırması inancına göre kullanan çok sayıda kadın olduğu da söylenebilir.

Kolik

Çeşitli çalışmalar neticesinde kolik semptomlarının azaltılmasında rezenenin olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Geleneksel olarak aileler durmadan ağlayan bebekleri için rezene bitkisini kullanırlar. Çünkü rezenenin sakinleştirici etkisi bebekler üzerinde de olumlu sonuç verir.  2003 yılında yapılan çalışmaya göre ‘’ Alternatif Tedaviler ‘’ adlı araştırmada rezene kullanımından sonra kolik azaltmaya etkili olduğu sonucuna rastlanılır.

Özellikle bebeklerde plasebo verilerine göre kolik semptomları % 65 gibi bir oranda önemli ölçüde azalmaktadır. Fakat bebeklerin henüz gelişmeyen sindirim sistemleri dikkate alınarak bebeklerde bilinçsizce rezene çayının kullanımına yer verilmemelidir. Bebeklerde rezene otunun kullanımından önce muhakkak bir çocuk doktoruna danışılması önerilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.