Reaktif Görünümlü Lenf Nodu Nedir, Ağrı Ve Kanser Yaparmı?

  • Genel Sağlık
  • Reaktif Görünümlü Lenf Nodu Nedir, Ağrı Ve Kanser Yaparmı? için yorumlar kapalı
  • 1.356 kez görüntülendi

Reaktif lenf nodu, genellikle enfeksiyon sonucu lenf nodunun büyümesi, şişmesi, genişlemesine denir. Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır. Reaktif demek, enfeksiyonlarda reaksiyon olarak oluşan demektir. Reaktif lenf nodu, memede, kasıkta boyunda ortaya çıkabilir. Doktorlar, şayet reaktif lenf nodu 2 cm’in altında ve reaktif ise herhangi bir soruna işaret etmediğini bildiriyor. Virüs, bakteri veya kanser hücresi gibi yabancı cisimler vücutta bulunduğunda, lenf nodları bu olumsuz durum karşısında büyür. Lenf nodları vücudun çeşitli bölgelerinde yer alırlar ve lenfatik sistemin ayrılmaz bir parçasını oluştururlar. Hastalığa neden olan elementlerle savaşan lenfositler ve makrofajlar, lenf nodlarının çevresinde kümelenmiştir. Zararlı maddelere maruz kalma sırasında, bu lenf nodları etkilenen bölgede iltihap hücresi seviyesindeki artışa tepki olarak şişer. Genellikler lenf nodlarının genişlemesi, boyun, koltuk altı, kasık ve çenenin altı gibi lenf nodlarının bulunduğu yerde gerçekleşir.

“Reaktif lenf nodu”, enfeksiyona sekonder gelişen normal lenf nodu büyümesini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Reaktif lenf nodu test sonucunun reaktif çıkması olumlu bir işarettir. Ancak nonreaktif çıkması, vücutta yolunda gitmeyen bir duruma işaret eder. Sonuç olarak lenf nodu şişmesi, enfeksiyona herhangi bir etki karşısında oluşan tepki olarak değerlendirilir. Vücudumuzda herhangi bir enfeksiyon görüldüğü durumlarda bu etkiye karşı reaksiyon olarak LAP [b] tepkisi ortaya çıkıyor. Buna Reaktif lenf nodu(LAP) denir.

Reaktif lenf nodu tedavisi nasıl yapılır?

Reaktif lenf nodunuz varsa, bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Reaktif lenf modu enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz antibiyotik reçete edecektir. Şayet kanser nedeniyle meydana geldiyse kemoterapi, ışınterapi, ilaç tedavisi gibi süreçler başlayacaktır.

Reaktif lenf nodu kimi zaman ağrıya neden olabilmektedir.

Reaktif lenf nodu ile ilgili doktorlara sorular ve cevaplar

Sual: Doktor bey merhaba, iki hafta önce boynumda bir gerginlik hissettim ve elime küçük bir şişlik geldi. Bunun üzerine hemen doktora gittim. Doktor ultrason istedi ve ultrasonda reaktif lenf nodu çıktı, şu an boyutunu bilmiyorum ama çok küçük. Rexor adında ilaç verip bunu 2 kutu kullan dedi yani biri bitince aile hekiminden tekrar yazdırıp iç dedi. Ben bu hapları bitirdim ama hâlâ boynumdaki şişlik geçmedi korkuyorum, sizce önemli birşey var mıdır?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru İbrahim Cenk Soğukpınar’ın cevabı: (Reaktif lenf nodu önemsizdir. Boyutu 2 cm altındaysa reaktif özellikteyse bir önemi yoktur. Ancak tamamen de kaybolmayabilir bazen. Tedaviye rağmen büyümeye devam ederse o zaman tekrar bir ultrason yapmak gerekli.)

Sual: Reaktif lenf nodu tehlikeli mi? AIDS veya kanser belirtisi olabilir mi? Doktora gittim usg çekildim, kan tahliline gerek olmadığını söyledi, en büyüğü 12 mm. Sizce tehlikeli midir reaktif lenf nodülü?

CEVAP

Kulak, Burun, Boğaz hastalıkları (KBB) Atilla Şengör’ün cevabı: (Lenf bezi şişmeleri pek çok nedene bağlı olabilir. Çoğu infeksiyonlar veya basit nedenlerle olur. Ancak klinik şüphe varsa her türlü olasılığı araştırmak gereklidir.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.