RDW CV VE RDW SD Nedir, RDW Yüksekliği Kanserden mi Olur?

  • Genel Sağlık
  • RDW CV VE RDW SD Nedir, RDW Yüksekliği Kanserden mi Olur? için yorumlar kapalı
  • 1.228 kez görüntülendi

RDW CV VE RDW SD Nedir, RDW Yüksekliği Kanserden mi Olur?

RDW, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” demektir. RDW; İngilizce “Red Cell Distribution Width” kelimelerinin baş harfinden oluşur, eritrosit dağılım genişliği olarak da bilinir.  RDW testi kişinin damarından kan alınması ile yapılır ve tam kan sayımında ölçülen testlerden biridir. Tam kan sayımı yaptırdığınızda RDW oranınızı da görebilirsiniz. RDW testi kandaki kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların büyüklükleri arasındaki fark hakkında bize verir. Alyuvarlar kemik iliğinde üretilen kanda bulunan maddelerdendir. Sağlıklı bir bedende alyuvarların boyutları birbirine çok yakındır. Ancak bazı hastalıklarda alyuvarlar arasında boyut farkı ortaya çıkar. İşte RDW testi sayesinde bu farklılık anlaşılabilir. RDW testinin sonuçları, Demir eksikliği, Folat ve B12 eksikliği ile orak hücre hastalığı ve karaciğer hastalığını teşhis edilmesinde yardımcı olabilir.

RDW Kaç Olmalı, RDW Normal Değeri nedir?

Normal RDW aralığı: %11,5-%14,5 arasındadır. Ancak RDW aralığı laboratuvardan laboratuvara hafif farklılık gösterebilir. Bu nedenle RDW testi değerlendirilirken testi yaptırdığınız laboratuvardaki normal değerler baz alınır. Test sonucunda rapor kağıdı üzerinde bulunan normal değer aralıklarına dikkat edilerek, değerlendirme buna göre yapılmalıdır.

RDW-CV Ve RDW-SD nedir?

“RDW-CV” ve “RDW-SD” kırmızı kan hücrelerinin boyutlarını ölçen kan testlerine denir. RDW-SD, gerçek bir ölçümdür; RDW-CV ise RDW-SD sapmasını kullanarak yapılan bazı hesaplamalar içerir. Bu test sonucu kandaki MCV ile birlikte değerlendirilir. Ve kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi verir.

RDW-SD Ve RDW-CV Normal Değerleri Nedir?

RDW-SD: 29-46 fL

RDW-CV: 11.6 -% 14.6 (yetişkinler için)

RDW Testi Neden Yapılır?

Rdw testi yapılmasının nedenleri şunlardır;

Not: Bu makalemiz 3 sayfadan oluşmaktadır. “Sonraki Sayfa” yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.