Raşitizm Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Raşitizm Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.277 kez görüntülendi

Raşitizm Belirtileri ve Tedavisi

Çoğunlukla D vitamini eksikliğine bağlı olan ve genellikle 6 – 18 aylık bebeklerde ve çocuklarda görülen; omurga, kol ve bacak kemiklerinde biçim bozukluklarına yol açan bir kemik hastalığıdır.

Raşitizm Nedenleri: En önemli nedeni güneş yetersizliğine bağlı D vitamini eksikliğidir. Ayrıca, daha ender olmakla birlikte, bağırsaklardan yeterince D vitamini emilememesi de raşitizme neden olabilmektedir. D vitamini dışında kalsiyum ve fosfat minerali eksikliği de gemik gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Çoğunlukla yeteri kadar güneş görmeyen, sıhhi olmayan, rutubetli, karanlık ve basık tavanlı evlerde yaşayan, yeteri kadar süt içmeyen (özellikle de anne sütü), yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda görülür. Hastalık genellikle 2 yaşında, belirgin bir şekilde ortaya çıkar.

Raşitizm Belirtileri: Başlıca belirti yetersiz kemik gelişimi sonucu görülen çarpık bacaklardır. Bebeklerin bacakları doğduklarında düz değildir, zamanla düzelir. Çocuk, büyümesine rağmen bacaklarındaki çarpıklık düzelmiyorsa bu raşitizm işareti olabileceği için önlem alınmalıdır.

Kemiklerdeki çarpıklığın dışında çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak huysuzluk, sürekli terleme ve iştah azlığı, kabızlık ya da ishal şikayetleri görülebilir. Deri soluk ve kansız, adaleler gevşek olabilir. Raşitizm olan çocukların dişleri geç çıkar ve erken çürür. Ayakta durmayı ve yürümeyi geç öğrenirler. Düztabanlık da görülebilir.

Raşitizm Tedavisi: Raşitizm oluşmadan önlemini almak gerekir. Aksi takdirde biçim bozuklukları kalabilir. Bebeklerde ve çocuklarda raşitizmden korunmak için öncelikle yeterli güneş ışığı almalarına özen göstermek gerekir. Ayrıca, yeterli ve dengeli beslenmek ve mümkün olduğunca 2 yaşına kadar anne sütüne devam etmek her açıdan çok faydalıdır. Bütün bunlarla birlikte, raşitizmden korunmak için artık bütün bebeklere D vitamini desteği tavsiye edilmektedir. Bunun için doktorunuzun vereceği D vitamini takviyesini kullanmayı ihmal etmeyin.

Bu yazı raşitzm nedir, raşitzm nasıl geçer, raşitzm sebepleri, raşitzm nedenleri, raşitzm tedavisi, bitkisel kür, raşitzme ne iyi gelir konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

raşit hastalığı, bebeklerde bacak çarpıklığı, Rahit hastaligi, raşitzm, raşit hastalığı nedir, rasid hastalığı, rasitizm hastaligina hangi bolum bakar, RAŞİTZM NEDİR, reşit hastalığı, çocuklar da bacak çarpıklığı hangi doktora gidilmeli

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.