Rahim Alınması Nedir

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Rahim Alınması Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.640 kez görüntülendi

Rahim Alınması Nedir

Histerektomi rahmin alınması demektir (Yunanca, hystrea: rahim, ektome: kesme. Eğer rahimde kanser; şiddetli bir endimetriosis; fibroid varsa veya alt karında rahmin komşu organlara yapışması

gibi bir durum ortaya çıkmışsa, çok ağır ve kontrol edilemez kanamalar mevcutsa veya rahim düşmüş veya vajinadan dışarı taşıyorsa histerektomi uygulanması gerekir. Histerektomiyi gerektiren başka durumlar da vardır.

Histerektomilerin hepsi aynı değildir. Kısmi histerektomide, rahim boynu ve rahim tabanı bırakılır. Tam histerektomide, rahmin hepsi, rahim boynu da dahil olmak üzere alınır. Histerektomi ile çift taraflı salpingo-oophorectomi; rahim, rahim boynu, fallop tüpleri (salpingo) ve her iki yumurtalığın (oophor) alınması demektir. Radikal histerektomi daha da ileri giderek, vajinanın üst kısmını ve bazı lenf düğümlerini almayı öngörür. Problemin genişliği histerektominin çıkaracağı kısmın miktarını belirler.

Histerektomi uygularken, operatör alt karında, ya yatay olarak kasık tüylerinin hemen üstünde, ya da dikey olarak göbekten tüylerin hizasına kadar bir kesik yapar. Ancak bazen de bu müdahale vajinanın üst kısmında açılan bir kesikten girerek yapılır. Her iki ameliyat da 1-2 saat sürer .

Eğer büyük bir rahim veya yumurtalık tümörü veya kanseri varsa, karından girmek gereklidir. Birçok doktor zaten bu tür müdahaleyi tercih eder; çünkü bu onlara karındaki organları daha iyi görebilme şansını tanır. Vajinadan girilerek yapılan histerektomi genellikle rahim sarkmasının düzeltilmesi gibi durumlarda tercih edilir.

Bazı doktorların 40 yaşını geçmiş kadınlarda, yumurtalık kanserini önlemek üzere rutin olarak yumurtalıkları almalarına karşın, bu genel olarak kabul görmeyen bir uygulamadır. Öte yandan, yumurtalık kanseri öldürücüdür (iyileşme oranı yüzde 10-20 kadardır). Bir başka açıdan da bakılırsa yumurtalık kanseri çok görülen bir kanser türü değildir.

Histerektomi yapılan hastanın 5-7 gün kadar hastanede yatması gerekir. Ortaya çıkması olası komplikasyonlar, alt karın iltihaplanması, böbrek ve mesane iltihapları ve kanamadır. Eve döndükten sonra bir süre için küvette banyo yapmayı, araba kullanmayı, ağır kaldırmayı, 6-8 hafta kadar da seks ve ağır sporları unutmalısınız.

Bu yazı rahim alınmasının riskleri zararları, rahim alınmasının sakıncaları sonuçları, rahim alınmasının yan etkileri nedenleri sebepleri, rahim alınması ameliyatı sonrası rahim alınması nedir rahim neden alınır konusunda yazılmıştır.

rahim alındıktan sonra iliskiye girilir mi, rahim alınınca ilişkiye girilirmi, rahim alındıktan sonra ilişkiye girilirmi, rahim alindiktan sonra cinsel ilişki, radikal histerektomi nedir, Rahim Alınmasının Sonuçları, rahim alınmasının sakıncaları, rahim alınmasının yan etkileri, rahim alınırsa ilişkiye girilirmi, rahim alininca cinsel iliskiye girilirmi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.