Psöriatik Artrit Hastalığı Nedir?

  • HASTALIKLAR
  • Psöriatik Artrit Hastalığı Nedir? için yorumlar kapalı
  • 1.328 kez görüntülendi

Psöriatik Artrit Hastalığı Nedir?

Psöriatik Artrit Hastalığı, halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen cilt hastalığına maruz kalan insanların %20’sinde görülen eklem iltihabıdır. Bu hastalık birçok eklemde kendini gösterdiği gibi oluşan şikayetler de insandan insana değişiklik gösterebilir. Psöriatik Artrit, etkisini gösterdiği eklemin hasarlaşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden Psöriatik Artrit Hastalığının erken tanısı ve tedavisi son derece önemlidir.

Psöriatik Artrit Nedir?

Bağışıklık sisteminin kişinin derisine saldırması sonucu ortaya çıkan psöriazis, toplum dilinde sedef olarak adlandırılmaktadır. Sedef bilindiği gibi, ciltte döküntü, kızarıklar ve pullanmalara neden olan bir cilt hastalığıdır. Bununla birlikte bazı sedef hastalarında deri haricinde eklemlerde de direnç göstererek eklemlerde iltihap oluşmasına yol açar.

Psöriatik Artrit, insan vücudunun herhangi bir ekleminde kendisini hissettirebilir. Bu hastalık bazen tek eklemde bazen de birkaç eklemde birden kendisini göstermektedir. Bel, boyun, omurga, ayak, diz gibi büyük eklem bölgelerde bu hastalığın etkisi tutulma olarak kendini gösterebilir. Psöriatik Artrit Hastalığına yakalanan bazı hastalarda ise el ve ayak parmaklarında şişlikler ve kızarıklar baş gösterebilir. Ayrıca tırnaklarda çukurluklar ya da kabarıklaşma gibi durumların yaşanması muhtemeldir. Tırnağın yatağından ayrılması da Psöriatik Artrit hastalığı ile ilgilidir.

Psöriatik Artrit Hastalığının omurgada kendisini göstermesi spondilit adı verilen sırt ve boyun ağrılarına neden olmaktadır. Omurgada etkisini gösteren bu hastalık, hareketlerde kısıtlanmalara yol açabilir.

Psöriatik Artrit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Psöriatik Artrit Hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lakin araştırmalar sonucunda Psöriatik Artrit Hastalığı nedeninin %40 oranında genetik yapıdan kaynaklandığı öne sürülmüştür. Aile üyelerinden birisinde veya birkaçında görülen sedef veya sedefle alakalı olan artritin aile bireylerinin diğerlerinde de görülmesi muhtemeldir.

Araştırmalar sonucunda bu hastalığın gelişmesinde birçok gen etki yaratmaktadır. Bunun yanında geçirilen enfeksiyonel hastalıklar Psöriatik Artrit Hastalığnın gelişme göstermesine neden olmaktadır.

Psöriatik Artrit Hastalığı Kimlerde Görülür?

Psöriatik Artrit Hastalığı çoğunlukla 30-50 yaş aralığında kendini gösteren bir hastalık olsa da bu hastalığın çocuklarda da görülme olasılığı vardır. Kadın veya erkek fark etmeksizin her iki cinste de Psöriatik Artrit Hastalığının görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca sedef hastalığına yakalanan kişilerin %20’sinde Psöriatik Artrite görülme olasılığı vardır. Başlangıçta sedef hastalığına bağlı olarak cilt problemleri meydana gelirken ilerleyen dönemlerde artrit hastalığı görülmeye başlanır. Bazı dönemlerde cilt hastalıkları ile artrit ile birlikte başlaması da mümkündür.

Psöriatik Artrit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psöriatik Artrit Hastalığının tedavisi hastadan hastaya değiştiği gibi etki gösterdiği eklemden ekleme de farklılıkla gösterebilir. Hastalığın başlangıcın eklemlerde bulunan iltihabı önlemek adına steroid olmayan ilaçlar, mide koruyucu ilaçlar ile birlikte kullanılır. Hastalığa önlem almak içinde romatizmal ilaçlar kullanılabilir. Ancak ilaçlara karşı direnç gösteren Psöriatik Artrit Hastalığında eklemlerde yaşanan hasarların tamir edilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.