Prostat Kanseri Nedir? Nasıl oluşur?

  • ERKEK SAĞLIĞI
  • Prostat Kanseri Nedir? Nasıl oluşur? için yorumlar kapalı
  • 1.515 kez görüntülendi

Prostat Kanseri Nedir? Nasıl oluşur?

Prostat Kanseri Nedir? Nasıl oluşur?

İnsan metabolizmasında var olan her bir hücre işlevlerini yerine getirebilmek için hücrelerini yenileyerek çoğalma prensiplerine sahiptir. Hücrelerde meydana gelen bazı bozukluklar yenilenmenin durmasına ya da kontrol dışı çoğalmaları görülmektedir. Yenilenmenin durması çeşitli tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir. Kontrol dışı nedenler ile çoğalmalar çoğu zaman tümör belirtisi olarak gösterilmektedir. Erkeklerde bulunan prostat organı, vücudun meni gereksinimi karşılayan bir göreve sahiptir. Kontrol dışı çoğalan hücrelerin prostat bezesi üzerindeki oluşumları Prostat Kanseri veya Prostat Tümörünün oluşmasına neden olmaktadır.

Prostat Kanseri Kimlerde Görülür?

Erkeklerin sıklıkla mücadele etmek sorunda olduğu bu kanser türü genellikle 50 yaş grubu üzerinde iken görülmektedir. Genel olarak 65 yaş grubu erkeklerin tamamında görülen Prostat Kanseri toplum arasında yaşlı erkek hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle genetik olan bu rahatsızlık her ailede görülmektedir. Tek bir nedene bağlı olmaksızın başta çevre ve beslenmenin de bu rahatsızlık üzerinde oldukça etkisi bulunmaktadır.

Prostat Kanserinin Oluşum Nedenleri

Prostat Kanseri günümüzde aydınlatılamayan hastalıklar arasındaki yerini almıştır. Erkeklerin nasıl ve neden bu hastalık ile mücadele etmek zorunda olduğu bilim dünyası tarafından halen araştırma konusudur. Şuanda bilinen en büyük etkenin genetik olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda Amerikan ırkında bu hastalığın daha çok görüldüğü, özellikle siyahiler üzerinde yapılan araştırmalarda bu rahatsızlıkla mücadele eden kişi sayısının oldukça fazla olduğu görülmüştür. Asya ülkelerinde yapılan araştırmalarda ise bu hastalıkla mücadele eden kişi sayısının oldukça az olduğu görülmüştür.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Prostat Kanseri üzerine yapılan araştırmalarda bazı belirti durumları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bilinen en büyük belirtileri sürekli idrara çıkmak ve idrar yaparken hissedilen ağrı ya da sancı olduğu söylenmektedir. İdrar ile beraber kan akıntıları, meni içerisindeki kan birikintileri bu hastalığın en net belirtileri olarak gösterilmektedir.

Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıda saydığımız belirtilerden birisini dahi yaşayan kişiler öncelikle doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Uzman ekipler tarafından incelenen prostat laboratuvar ortamında incelenmek üzere doku hücreleri alınarak kontrol edilir. Kesin sonuçlara ulaşabilmek için ultrason, röntgen gibi kontrollerden geçen hastalara tanı genellikle alınan dokular üzerine gerçekleşen test ile konulmaktadır. Kanserin boyutunu röntgenler aracılığı ile inceleyen doktorlar, tedavi süreçleri ile ilgili genel fikirleri bu kontroller sonrasında edinebilmektedir.

Prostat Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Prostat Kanserinin tedavisi genellikle genç yaştaki kişiler için uygulanmaktadır. 75 yaş ve üzeri gruplarda başarı elde edilme şansının yok denilecek kadar az olduğu söylenmektedir. İlk olarak medikal yöntemler ile denenen tedavilerde başarı oranının yüzde elli olduğu gözlemlenmiştir. Hastalarda görülen tümor durumuna göre ya cerrahi ya da lazer tedavilerinin de uygulandığını söyleyebiliriz. Başarı oranı üzerinde yorum yapmak için öncelikle kanser hücrelerinin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bu yazımızda sizlere Prostat Kanseri Nedir? Nasıl oluşur? hakkında bilgiler verdik umarız faydalı olmuştur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.