Progesteron İçeren Bitkiler Ve Besinler Hangileridir?

  • Genel Sağlık
  • Progesteron İçeren Bitkiler Ve Besinler Hangileridir? için yorumlar kapalı
  • 950 kez görüntülendi

Progesteron İçeren Bitkiler Ve Besinler Hangileridir?

Progesteron kadın sağlığında önemli rolü olan bir hormon çeşididir. Bu hormon menstrüasyonü düzenleyen, gebeliği destekleyen ve doğurganlığı artıran özelliklere sahiptir. Progesteron kadınları olduğu kadar erkekleri de etkileyen bir hormondur. Testosteron düzeytini değiştirir ve sperm sayısını etkiler. Progesteron yaşla birlikte azalır, bu düşüş menopoz belirtilerini de artırır ve prostat kanserine de yol açabilir. Sentetik ilaçlarla progesteron seviyesi yükseltilebilir, fakat bu ilaçlar çoğu zaman istenmeyen yan etkilere neden olduğundan en sağlıklısı progesteron hormonunu doğal yollardan temin etmektir.

Dere Otu

Alternatif bitkisel tedavi uzmanları genellikle yaraları tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemek için antiseptik olarak bilinen, tıbbi adı Anethum graveolens olan dereotunu kullanmışlardır. Bu bitki aynı zamanda vücudunuzdaki hormonların çalışması üzerinde de etkilidir ve hatta diyabet tedavisinde bile rol oynar. Dereotunun bu tıbbi özellikleri içerisinde bulunan antioksidanlardan kaynaklanır “Fitoterapi Araştırması” Ekim 2006 sayısında yayımlanan bilimsel çalışmaya göre yüksek miktarda dereotu tüketiminin progesteron seviyesini artırdığı, üreme döngülerini uzattığı tespit edilmiştir. Salatalarınıza dere otu katarak yahut yoğurda dere otu ekleyip her gün dere otu tüketmekle progesteron seviyenizi doğal yoldan evde kendi kendinize de artırabilirsiniz.

Avokado

Progesteron içeren ilaçların çeşitli ciddi yan etkileri olduğundan, en doğrusu vücuttaki progesteron düzeylerini doğal olarak yükseltmektir. Avokado, üreme sistemi için son derece yararlı olan steroller açısından zengin bir bitkidir. Progesteron ve östrojen düzeyleri arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur ve yumurtalıkların düzgün işlemesine katkıda bulunur.

Bektaşi üzümü (Amla)

Bu meyve progesteron seviyelerini korumak ve karaciğer fonksiyonunu artırmak için, son derece önemlidir. Karaciğer yavaş çalıştığında, kandaki toksin ve kirleri filtre edemez, bunun sonucu olarak da progesteron üretimi önemli ölçüde azalır. Amla, karaciğeri güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda karaciğerdeki atıkların ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur, progesteron üretimini teşvik eder ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutar. Her sabah aç karına 1 tatlı kaşığı amla tozunu su ile yutabilir yahut her gün düzenli olarak bu meyveden tüketebilirsiniz.

Ispanak ve Domates

Bu sebzeler antioksidan deposu olup vücut fonksiyonlarının iyi çalışması için gerekli besinleri içerirler. Ayrıca, progesteron üretilmesi için önemli bir vitamin olan B-6’yı da yeterli miktarda ihtiva ederler. Vücutta yeterli progesteron üretilmesi B-6 vitaminine bağlıdır, bu vitamin menstruasyon ve yumurtlamanın zamanında gerçekleşmesi için hayati öneme sahiptir. Ispanağı hafifçe haşlayıp yahut buğulanmış şekilde pişirerek, domatesi ise çiğ tüketmeniz önerilir.

Ceviz

Ceviz çeşitli mineral ve vitamin deposu harika bir yiyecektir. Cevizin bir özelliği de progesteronin gerekli miktarda üretmesi için vücudu uyaran sterollerce zengin olmasıdır. Ceviz ayrıca üreme sisteminin fonksiyonunu artırma ve sağlığı korumada etkii linoleik ve alfa-linoleik asit deposudur. Her gün sabah ilk iş olarak 6-7 ceviz yemelisiniz.

Ay çekirdeği

Çekirdek, hayati mineraller ve vitaminler açısından zengin, özellikle progesteron salgılanması için çok etkili olan B grubu vitamininden bolca içeren bir kuruyemiş türüdür. Progesteron seviyesini artırmak için her gün 2 yemek kaşığı ay çekirdeği tüketmeniz önerilir.

Fermantasyon Soya

Progesteron seviyeleri menopozdan sonra aniden düşüşe geçer, fakat bu durum uzun vadede sağlık ve postmenopozal belirtileri etkilemeye devam eder. Şubat 2013 “Klinik Beslenme Asya Pasifik Journal” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 6 ay boyunca beslenmelerine fermantasyon soya dahil eden 1. grup 31 postmenopozal kadının progesteron düzeyleri  ile 2. grup fermantasyon soyayı sınırlı miktarda alan 29 kadının progesteron oranları karşılaştırıldığında, 1. Grubun progesteron seviyesinde önemli bir artış gözlemlenmiştir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.