Peynir Ve Yoğurt

Peynir Ve Yoğurt

Peynir Ve Yoğurt

Peynir

Peynir, aynı miktar süte oranla 5-6 kat protein ve yağ bulundurur. Bu özelliği kazeini pıhtılaşıp konsantre ol­ması ile kazanır.

Peynir, sütün ihtiva ettiği en mü­him mineralleri taşıdığı gibi, kesif bir gıda maddesidir ve oldukça besleyici­dir. aynı miktar süte oranla 5-6 kat pro­tein ve yağ bulundurur. Sütün suyu ay­rılıp protein kısmı, yani kazeini pıhtıla­şıp konsantre olduğundan, bu özelliği gösterir. Kazein, tabiatta yalnızca süt­ten yapamadığı ve mutlak surette gıda maddeleri ile almamız şart olan amino- asitlerin hepsini ihtiva eder. Hazmı da kolay olan peynir, en güzel ve en bes­leyici gıdalardan birisidir.

Peygamberimizin (S.A.V) peynir yediği kaydedilmektedir.

Yoğurt

Lezzetle yenmesinin yanısıra teda­vi edici olarak da kullanılan yoğurt, sü­tün bütün özelliklerine sahip, bir gıda maddesidir.

Yoğurtta bulunan laktik asit, pato­jen (hastalık âmili) bakterileri öldürür.

Laktobasiller ise antibiyotiklere benzer maddeler üreterek mikropların üreme­sini durdururlar. Denilebilir ki, hiç mikrop barındırmayan birkaç yiyecek maddesinden biri de yoğurttur.

Yoğurt, çocuklardaki ishale iyi ge­lir. Kalp hastalığının başlıca sebebi olan kolesterolün kandaki seviyesini düşürür, mikrobik sarılıkta, antibiyotik ilaç gibi iş görür. Allerjik reaksiyonla­rı azaltır. Büyüme ve gelişmeyi teşvik eder. Kanserin teşekkülünü geciktirir.

Yoğurdun bir başka özelliği vücu­du temizlemesidir. Zehirleme tehlikesi olan işlerde çalışanlara bu yüzden bol yoğurt verilir.

Bu özellikleriyle yoğurt, birçok hastalıkta diyet olarak kullanılan çok kıymetli bir gıda maddesidir. Peygam­berimizin şu sözü, bugün de aynen geçerlidir: “Sütten yapılan yiyecekler hastanın kalbini ferahlandırır.”

Burada hasta için süt değil de, süt­ten yapılan yoyğurt gibi yiyeceklerin tavsiye edilmesi dikkat çekicidir. Çün­kü bunların sütle aynı gıda değerini ta­şımasının yanısıra sindirilmeleri çok daha kolaydır. Ayrıca yoğurt ve ayran, içlerindeki C02, ile ferahlatıcı, serin­letici bir özellik taşırlar.

Tereyağı

Peygamberimiz (S.A.V) tereyağı, severdi.

“Sığırın sütünde deva, yağında şifa vardır.”

“Halkın deva edindiği şeylerden koyun ve sığır yağından üstün şey yok­tur.” (Tıbbi Nebevi).

100 gram tereyağı, 1 gram kalori ihtiva eder. Tereyağında ayrıca yeterli miktarlarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A, Bl, B2, nikotinik asit, C) mevcuttur.

Tereyağının bu besleyici muhteva­sı dışında faydalı birçok yönü bulun­maktadır.

Sindirimi kolaydır. Mideyi yor­maz.

Oldukça lezzetlidir. Çiğ olarak da zevkli yenebilir. Yemeklere de konabi­lir.

Çabuk eridiği için, kanda pıhtılaş­mayı kolaylaştırma gibi, margarinlerde

görülen mahzurları yoktur.

Gereğinden fazla ve aşırı yenme­dikçe kan kolestöriilünü artırmaz, kaib ve damar hastalıklarına yol açmaz.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.