Pelin Otunun Faydaları ve Zararları

  • ALTERNATİFTIP
  • Pelin Otunun Faydaları ve Zararları için yorumlar kapalı
  • 1.185 kez görüntülendi

Pelin Otunun Faydaları ve Zararları

İsmi pelin olan hanımların daha bir dikkatli konu olduğundan eminim bu yazımızı. Buyrun pelin otunu beraber tanıyalım.

Kökeni ve Yayılışı: Pelinin geniş bir yayılma alanı vardır. Orjinali Avrupa’da Akdeniz bölgesinden İskandinav ülkelerine kadar yayılır. Aynı zamanda Kamboçya’dan ön Hindistan’a oradan Sibirya’ya aynı şekilde Orta ve Kuzey Amerika’da Meksika’dan Alaskaya’ya kadar yayılmıştır.

Botanik Özellikleri: Pelin otu çok sık rastlanılan yabani olarak yetiştiğinde çalı tipinde bir bitkidir. Parmak kalınlığında dallanmış açık kahverengi kökler derinlere gider. Çok fazla dallanmış köşeli sap 200 cm kadar boylanabilir. Pamuksu tüylerle kaplıdır
Esas yapraklar 5-10 cm uzunlukta, kenarları hafif kıvrık, üst yüzü ekseriye koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü beyaz lifli tüylüdür. Rozet yapraklar kısa saplı, palmatififtir. Ayrıca 1-2 çift küçük yan yapraklar vardır. En alttaki yapraklar çifttir. Orta ve üst yapraklar ise lifli ve palmatififtir. Bunlar rozet yapraklardan daha küçüktür.

Pelin Otu: Acı lezzetiyle iştah açıcıdır. Kuvvet verici, bağırsak gazlarını giderici flavon glikozitleri ile idrar söktürücü ayrıca ateş düşürücüdür. Pelin otu tembel ve mide suyu azlığı ile seyreden gastritli midelerde mide tonosunu ve salgılarını arttırarak faydalı olur. Sindirimi zor olan besinlerin hazmını kolaylaştırır. Safra kesesi çalışması ve safra yapımını arttırır. Tonik etkisiyle kan dolaşımını artırdığından vücuda zindelik verir. Bu sebeple ameliyat ve hastalıkların nekahat devirlerinde ve gripte direnci arttırmak için verilir. Haricen vücuda sürülürse haşereleri uzaklaştırır. Yine aynı amaçla giysi aralarına ve evde çeşitli yerlere konulabilir.

Pelin Otunun Tıbbi Etkileri ve Kullanımı
Günümüzde pelinin tıbbi etkileri aşağıda verilen yöntemle yararlı hale getirilmektedir:

• Bitkinin, içerdiği acı maddeler nedeniyle bedeni uyarıcı, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır. Sindirim salgılarının nitelik ve nicelik yönünden yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır.
• Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında güçlü bir iyileştiricidir.
• Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.
• İdrar söktürücüdür.

Bu durumlar için, pelin otunun yaprakları ve çiçek açmış salkımları, çiçekleri solduğu dönem olan yaz ortası ve sonbahar başı arasında toplanıp gölgelik ve havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece hazırlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir.

Bu yazı pelin otunun faydaları nelerdir, pelin otunun zararları yan etkileri yararları diğer adı, pelin otu kullanımı nedir, pelin otu nasıl içilir nasıl kafa yapar nasıl yetiştirilir, pelin otu nerede satılır nerede yetişir ne işe yarar konusunda yazılmıştır.

pelin otu zararları, pelin otunun faydaları, pelin otu faydaları ve zararları, pelin otunun zararları, pelin otunun yan etkileri, pelin otu çocuk, madımak yan etkileri, pelin otunun faydaları ve zararları, madımak otu kafa, erkekde durupdururken akıntıolurmu

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.