Parmak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Parmak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 2.229 kez görüntülendi

Parmak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Parmak şişmesi bir çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bu sebepler incinmeler, enfeksiyonlar hatta sürekli yapılan hareketler bile olabilir.

Eğer parmağınız kırılmış veya mikrop kapmış ise kendi yöntemlerinizle sorunu geçirmeye çalışmak yerine tıbbi müdahale yöntemlerini seçmeniz önemlidir.

Parmaklar Neden Şişer?

Parmak şişmesi doku içindeki sıvı birikimidir. Böylece büyüyen şişlik, deri içinde baskı yapar.

Parmakta şişlik üç yerde olabilir:

  • Kemiği çevreleyen doku içinde (yumuşak doku şişliği)
  • Kemiğin içinde ya da
  • Parmak eklemlerinde

Parmak şişmesinin hangi bölgede olduğunun kesin olarak belirlenmesi çok önemlidir. Parmağın tamamen şişmesinden ziyade bazen bir kütle veya sıvı birikmesi bölgesel şişliklere sebep olabilir.

Çoğu parmak şişlik olayı vücudun diğer bölümlerinde olan şişlikler gibi iltihaplanma ile alakalıdır. İltihaplanma, incinmeleri en aza indirip dokuya zarar vermemek için vücudun verdiği tepkidir. Şişlikte iltihaplanma ile ortaya çıkan bir özelliktir ve kişiye acı verip parmakta kırmızılık ve yanma hissi ilerleyen süreçlerde yapabilir.

Parmak Şişmesi Nedenleri

Çoğu şişliğin sebebi incinme sonucu parmakta veya tüm elde oluşan iltihaplanmadır. Vücudun çok hareket eden aktif bölümlerinde olan iltihaplanmalar gibi parmaklarda olan şişliklerde fiziksel veya deri içindeki sakatlıklar (yumuşak dokunun zedelenmesi) ve enfeksiyonlarla alakalıdır. Fakat parmak şişmesi vücutla ilgili bir hastalığın belirtisi olarak elde oluşmuş olabilir. Parmaktaki çeşitli büyümeler böylece bölgesel kitleler veya şişmeler olarak ortaya çıkar .

İncinmeler
İncinmeler doku içinden veya fiziksel zorlamalardan dolayı olabilir. Parmağımız gün için de bir çok zorluğa esnekliği ve dayanaklılığı ile karşı koyar. Şiddetli bir incinme meydana geldiğinde şişen bölgenin dokusuna zarar vermeye yeterlidir.

İltihaplanmalar
İltihaplanmalar daha çok parmak derisinin bir kere zarar görmesine ve böylece mikroorganizmaların, bakterilerin doku altına girmesine izin verir. Kesilen ya da kırılan parmakta meydana gelen zarar her gün çeşitli maddelerle temas eden elimizdeki bakterilerin kendine ev olarak seçebilecekleri bir yer halini alır.

Diğer parmak problemleri
İncinmeler dışında bir sürü farklı durum vardır vücudun bölümlerinde iltihaplanmaya sebep olan . parmak şişmesine sebep olanlar arasında en önemli belirtiler şunlardır:

Romatoid Artrit: Eklemin dış tarafının iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Sebebi bağışıklık sisteminin anormal tepkisidir.

Osteoartrit: Kemik dokusu ve kıkırdağın zedelendiği bir olaydır. Ayrıca zamanla kemiğin aşınmasına sebep olur. Kireçlenme parmakta meydana gelen hastalıklar arasında en az rastlananıdır.

Lenf Ödemi: Lenf suyunun parmaklarda birikerek lenf damarlarına zarar vermesinden kaynaklanır. Bu bazen parmağın kan topladığı anda aldığı görünümle aynı gözükebilir.

Parmaktaki kitle bölgesel şişlik şeklinde (yumrular ve topaklar) görülebilir. Bu tümör ve büyümeler şunlardan da kaynaklanabilir:


  • Apse, şişliğin meydana geldiği dokuda oluşur
  • Tendon üzerinde meydana gelen büyük hücreli tümörler
  • Deri üzerinde meydana gelen kistler
  • Bağ dokuda meydana gelen ur, sinir tümörü, yağ bezesi
  • Lenf bezlerinde meydana gelen kist
  • Deri altında olan yabancı cisim de şişlik gibi gözükebilir

Parmak Şişmesi Tedavisi

Parmak şişmesi daha ciddi bir sorundan kaynaklanabileceği için, öncelikle altta yatan sebebi bulmak önemlidir. Bunun dışında şişliğe şu yöntemler iyi gelebilir:

Buz Uygulama
Elinizi dinlendirin ve şişen bölge için buz kullanın. Bu ağrıyı hafifletir ve şişliği azaltır. Buzu direk teninize temas ettirmeyiniz çünkü kan akışını azaltıp derinize zarar verebilir muhtemel donmaya neden olabilir. Bunun yerine bir havlunun arasına sarıp incinen yere buz uygulaması yapabilirsiniz. Bunu 10 -20 dakika aralıklarla gün de en az 3 kere yapın. İncinen yerde buzu 20 dakika boyunca tutmanız önemlidir 20 dakikayı geçtiğiniz taktirde incinen yerde hafif bir kan akışı doku zedelenmesine sebep olabilir.

Bandaj İle Sarın
Bir sonraki adım, şişen parmağınızı elastik bir bandaj ile sarın. Bunu da düzgünce hareketi azaltacak kadar yapınız fakat bandaj ile sararken kan akışının devam etmesine dikkat ediniz. Eğer bandaj rahatsız ediyorsa veya zamanla acı artıyorsa , uyuşmalar, soğukluklar ve karıncalanma hissediyorsanız gevşetin. Elastik olmayan veya aşırı sıkı bandaj kullanmak şişliği ciddi derecede artırabilir ya da parmağınıza yeteri kadar kan akışı olmasını engelleyebilir.

Elinizi Yukarı Kaldırın
Son olarak, elinizi yukarı kaldırın. Buna genellikle günde bir veya iki kez ihtiyaç duyarsanız. Ayrıca parmağınızı ya da elinizi sıcak hava ile temas etmesi için emebilirsiniz veya İngiliz tuzunu(magnezyum sülfat) 20 ile 30 dakika arasında bir süre ile günde iki defa uygulayabilirsiniz. Eğer hala parmağınız iyileşmediyse acı duyuyorsanız parmağınızda sıcaklık hissi varsa ya da şiş bölgeye dokunamıyorsanız tıbbi bir müdahaleye başvurmanız gerekir iltihaplar , kırıklar ve tendon zedelenmeleri için.

Açık yaralar
Küçük şişmeler açık yaralar için normal bir iyileşme sürecidir fakat kalıcı bir şişlik iltihaplanın belirtisidir ve profesyonel bir sağlık hizmetinde muayene olmanız gerekir.bu durumlarda açık yarayı düzenli olarak sabun ve su ile temizleyip , dezenfekte edip, antibiyotikli krem tedavisine başvurarak veya gazlı bez ile yarayı kapalı tutarak iltihaplanma riskini azaltabilirsiniz.

Diğer sebepler
Şişmeler sebep olduğu eklem iltihabı ya da kronikleşen harekete dayalı incinmelerin iyileşmesi genellikle uzun zaman alır. Reçetesiz ağrı kesiciler ve antibiyotikler belki biraz rahatlama sağlayabilir . Öbür yandan, elinizi dinlendirmek yapabileceğiniz en iyi hareket tarzı olabilir. Bilgisayarda tüm gün yazı yazmaktan ya da tüm gün durmadan işlerinizi yapmaya çalışmaktan sakının.

Eğer sürekli olarak parmağınız şişiyorsa o zaman tıbbi müdahale olması şart, bu şişmeler ödem, selülit, deri veremi ve damla hastalığı gibi durumların belirtisi olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.