Parmak İncinmesi Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Parmak İncinmesi Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.126 kez görüntülendi

Parmak İncinmesi Tedavisi

Parmak incinmesi ya da burkulması genelde spor yaparken başımıza gelen bir durumdur. Özellikle top ile yapılan sporlarda daha sık başımıza gelmektedir. Parmak incinmesi, parmaktaki bağların zedelenmesiyle ortaya çıkar.

Parmak İncinmesi Neden Olur?

Her bir parmak falanks adı verilen üç adet kemikten ve interfalansiyal adı verilen iki adet eklemden oluşur. Bu eklemler kemikleri birbirinden ayırarak parmağınızın esnek bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Her eklemde kemikleri birbirine bağlayan yan bağlar mevcuttur. Başparmağımız diğer parmaklardan farklı olarak iki kemik ve bir eklemden oluşmaktadır. Parmaklarınızdan herhangi bir bağ zarar görecek seviyede esnerse ya da bükülürse bu durum parmak incinmesine neden olur.

Parmak İncinmesi Belirtileri

Parmak incinmesinin belirtileri şu şekildedir:

  • Parmağınızı hareket ettirirken zedelenen bağlardan dolayı parmağınızda acı hissetmeniz
  • İncinmenin meydana geldiği eklem etrafında ağrı
  • Parmak ekleminde şişme
  • Parmağınızı hareket ettirmede zorluk çekme
  • Eğer çok şiddetli bir şekilde parmağınız burkulduysa veya bağlar tamamen koptuysa parmağınızı hareket ettiremeyip, düz tutamamanız

Parmak İncinmesi Tedavisi

İncinen parmağınızı kanamayı, iltihaplanmayı ve şişmeyi en aza indirmek amacıyla ilk 24 ve 72 saatte tedavi etmeniz gereklidir. Parmak incinmesinin tedavi şekilleri şöyledir:

Parmağınızı Koruyun Ve Zarar Görebileceğiniz Aktivitelerden Kaçının
Hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlamak ve acıyı azaltmak ve şişliği dindirmek amaçlı incinen parmağınızı kullanmaktan kaçının.

Parmağı korumanın ve sabit tutmanın en iyi yolu atel veya bandaj yardımıyla yanındaki parmağınıza sabitlemektir.

Parmağınıza aşırı basınç uygulamanıza sebep olacak aktivitelerden kaçının. Doktorunuza parmağınızı dinlendirmek için en iyi yolun ne olduğunu sorun ve incinen parmağınızı kullanmayın.

Buz Tedavisi
İncinen parmağınıza koyacağınız buz, şişliği ve acıyı azaltmada iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Fakat buzu direk derinizle temas ettirmeyin. Buzu ve ya buz torbasını bir havlunun içine sarıp her 10 veya 20 dakikada bir parmağınıza günde 4 sefer uygulayın. Bu uygulamayı ağrılar ve şişlikler dinene kadar devam ettirin. Buz tedavisinin faydalı olması için bu işleme ilk 48 saat içinde başlamanız gerekir.

Bandaj Ya Da Kompresyon Tekniği
İlk 24 ve 72 saat sürecinde parmağınıza bandaj sarmanız hem sabit durmasında hem de şişliğin inmesinde yardımcı olacaktır. Bandajla uyguladığınız baskı yönteminde bandajın kan akışınızı engellemeyecek derecede çok sıkı olmamasına dikkat edin.

Parmağınıza uygulayacağınız en iyi bandaj yöntemi 8-9 cm’lik bir atel ile tüm parmağı sarmaktır. Bu şekilde yapılan bandaj hem iyileşmeyi hızlandırır hem de parmağınızın sabit kalmasını sağlar.

İlaç Kullanımı
Doktorunuz size acıyı azaltmak ve iltihaplanmayı önlemek için gerekli olan doğru ilacı tavsiye edecektir. Bu tarz durumlarda kullanılan yaygın ilaçlar şunlardır:


  • Reçetesiz alabileceğiniz asetaminofen, aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler ve iltihap önleyiciler.
  • Cildinize direk uygulayabileceğiniz bölgesel ağrı kesiciler
  • Ciddi bir ağrı var ise reçeteli alabileceğiniz diğer ilaçlar

 

Egzersiz Yapmak

Uygun ve doğru bir tedaviden sonra incinen parmağın iyileşmesi 1-2 hafta sürer. Bu aşamada yapmanız gereken egzersizlerin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza sorup, aşağıdaki egzersizleri günde 3 defa yapmanız iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır.

Fakat bu egzersizler sonrası parmağınızın durumu kötüleşirse yapmayı bırakın. Bu egzersizler şu şekildedir:

Eli Açıp Kapatmak
Acıyı hissedene kadar parmaklarınızı içe kıvırarak sıkı bir yumruk yapın ve tekrar açın. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın

Parmakları Yaklaştırıp Uzaklaştırmak
Öncelikle elinizi parmaklarınız bir arada olacak şekilde dümdüz tutun ve acı hissede kadar parmaklarınızı yana doğru birbirinden ayırın ve daha sonra tekra birleştirin. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın

Tenis Topu Sıkmak
Elinize bir tenis topu alın ve acı hissedene kadar sıkabildiğiniz kadar tüm gücünüzle sıkın. Topu 5 saniye o şekilde sıkın ve bırakın. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın.

 

Parmakta Çıkık

Tedavi yöntemleri benzer olsa bile parmakta meydana gelen çıkık incinmeden daha ciddi bir sakatlanmadır. Parmakta çıkık oluştuğu zaman eklemin düzeni bozulur ve eklem kapsülü ile bağlar kopar. Eklemin incinme öncesi nasıl ise yine aynı yere tekrar yerleştirilmesi gerekir.

Tedavi yöntemi
Çoğu parmak çıkığı atel yardımıyla tedavi edilebilir, atel sayesinde eklem kapsülünün ve bağların bir arada tutulması sağlanır ve iyileşme süreci desteklenir.

Buz ve yüksek bir yerde tutmak gibi yöntemlerde şişliği, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için uygulanabilir.
Eklem bir araya geldikten sonra, doktorunuz eklemin doğru yere oturduğundan emin olmak ve olası bir kırık olup olmadığını anlamak için parmağınızın filmini çekecektir.

Bazı durumlarda incinmeden meydana gelen hasarı düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Doktorunuz size parmak çıkığı için uygulamanız gerek tedavi yöntemlerini ve diğer metotları söyleyecektir.

Parmak İncinmesi Rahatsızlığının Seyri

Orta derecede incinme meydana gelen bir parmakta, size önerilen tedavi yöntemlerini uyguladıysanız normal aktivitelerinizi 2-6 hafta arası bir sürede yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer incinme daha ciddi bir düzeyde ise bu süre daha da uzayacaktır. Bazı vakalarda meydana gelen incinmeler aylar süren eklem şişliklerine sebep olabilmektedir. Ayrıca incinmenin derecesi ve eklemin bundan nasıl etkilendiğine bağlı olarak osteoartrit olma riskiniz yüksektir. Bu ihtimali doktorunuza danışmanız en güzel yoldur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.