Parestezi Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi İçin Doğal Yollar

  • Genel Sağlık
  • Parestezi Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi İçin Doğal Yollar için yorumlar kapalı
  • 1.101 kez görüntülendi

Parestezi Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi İçin Doğal Yollar

Parastezi ciltte karıncalanma, uyuşma, yanma ve batma hissi olarak belirti veren bir rahatsızlıktır. Parestezi; genelllikle eller, ayaklar, kol ve bacaklarda görülen, batma, yanma, uyuşma ve güçsüzlük olarak tarif edilen bir rahatsızlıktır. Bazı kişilerde sorunlu bölgeye parmak ile baskı uygulandığında soğuk bir şey değdirildiği veya iğne batırıldığı hissi oluşmaktadır. Yani sinir sistemi etki eden baskıyı yanlış yorumlamakta ve beyin de bunu faklı anlamaktadır. Bazı hastalarda hiçbir uyarıcı etki olmadan bile bu gibi farklı hisler oluşabilmektedir. Kimi zaman ise sanki bıçak kesiği ağrısı veya hareket kısıtlılığı sorunu ile de başvuran hastalar olmaktadır. Parastezi geçici ve kronik olarak 2 tipe ayrılabilirler. Geçici olanların nedenleri arasında; bölgeye sürekli baskı (aynı pozisyonda durarak kan akışını engelleme), soğuğa maruz kalma veya uyku sorunları neden olabilir. Kronik parestezide ise; vitamin ve mineral eksiklikleri, bölgenin devamlı aynı hareketi yapması (fabrikalarda saatlerce aynı el ile yapılan çalışmalar veya egzersiz hareketler gibi), bazı sinirsel hastalıkları, asabi ruh hali, aşırı alkol tüketimi, yaşlanmaya bağlı oluşması ve şeker hastalığı gibi durumlarda oluşur ve daha uzun sürer. Geçici parestezik genellikle tedavisiz olarak düzelirken, parestezi devam ederse müdahaleye gereksinim duyabilirsiniz. Bizde bu yazımızda parestezi durumunda evinizde uygulayabileceğiniz basit yöntemlere yer verdik.

İşte Parestezinin Doğal Tedavi Uygulamaları

Sıcak Kompres

Bölgenin ısınması kan akışını kolaylaştırarak sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Cildinizi yakmayacak kadar sıcak bir suya temiz bir bezi batırın. Fazla suyu sıkın ve bu bezi sorunlu bölgeye koyun.10 dakika kadar, bez soğudukça işlemi tekrarlayın. Diğer bir yöntem ise; bölgeye sıcak su torbası koymak veya sıcak duş almaktır.

Magnezyum

Magnezyum sinir sistemi için gerekli olan bir mineraldir. Magnezyum sinir sisteminin çalışmasını kolaylaştırırken aynı zamanda oluşan sorunları da düzeltmeye yardımcı olur. Parestezi’nin nedenlerinden olan magnezyum eksikliği aynı zamanda kan dolaşımını da olumsuz yönde etkiler. Magnezyum yönünden zengin besinlere, konumuzun sonunda paylaştığımız linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca; 1 su bardağı epsom tuzu ile yine aynı oranda( 1 su bardağı) kaynayıp ılıklaşmış suyu karıştırarak hazırlamış olduğunuz karışımdan bir yemek kaşığı kadarını göğüs ve sırt bölgenize sürüp 20 dakika bekleyin. 20 dakika sonra su ile durulayın.

Masaj Yapmak

Masaj yapmak bölgedeki kan akışını hızlandırarak hızlı bir rahatlama sağlar. Yağ kullanarak yapacağınız masaj daha etkili olur. Aynı zamanda kullandığınız bu yağ sinir uçlarını uyararak hastalığın tekrarlamasının önüne geçer. Bölgenin büyüklüğüne göre; 1 yemek kaşığı halis zeytinyağı, hardal yağı veya Hindistan cevizi yağını ocakta ılıtın. (çok sıcak olmasın, cildinizi yakmayın). Isıttığınız bu yağ ile bölgeye her gün 1 defa masaj yapın.

Katı Hint Yağı

Hint yağı kullanımı, bölgeye etkili bir şekilde nüfus ederek deri tarafından hızlıca emilen etkili bir tedavi yöntemidir. Sinir uçlarındaki algı bozukluklarını düzenleme etkisi vardır. Yeterli miktarda pamuğu internetten veya Gratis gibi kozmetikçilerden temin edebileceğiniz katı Hint yağı ile ıslatın. Sorunlu bölgeye tampon yapın ve üzerini mutfak malzemesi olan streç film ile sarın. Üzerine sıcak su torbası veya ıslatıp mikrodalgada ısıttığınız temiz bir havlu örterek sıcak olarak 20 dakika bekletin. Sıcak su torbası veya havluyu kaldırın ve 3-4 saat daha streç filmi cildinizde bekletin (gece yatmadan uygularsanız sabaha kadar bekletebilirsiniz) En son strecide açarak bölgeyi soğuk su ile durulayın. Bunu haftada 3-4 defa uygulayın.

B Vitamini Alımı

  1. B vitamininin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Kronik parestezi rahatsızlığınız varsa B vitamini eksikliğinden de kaynaklanabilir. Özellikle B1, B6 ve B12 eksiklikleri vücut sinir sisteminde olumsuz etki yaparlar.
  2. B1 vitamini kuru baklagiller, kepek ekmeği, karaciğer, tahıllar, süt, yumurta, ceviz,  fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunur.
  3. B6 vitamini avokado, muz, et, fasulye, balık, yulaf ezmesi, süt, peynir, yoğurt, fındık, tohum ve kurutulmuş meyveler de bulunur.
  4. B12 vitamini et, balık, yumurta, az yağlı süt gıdaları ve tahıl ürünlerinde bulunur.

Egzersiz

Hareketsiz yaşamda birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Parestezi de bunlardan biridir. Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki toksinleri atar ve sinir sistemini güçlendirir. Ayrıca şeker hastalarının daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu sayede kronik parestezi hastalarının hastalıktan kurtulmasına yardımcı olur. Bunun için günlük 30 dakika tempolu yürüyüş, bisiklet binme veya yüzme gibi hafif egzersizleri düzenli olarak yapmanı önerilir.

Akupunktur

Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan akupunkturdan parestezi rahatsızlığı olan birçok hasta şifa bulmuştur. Akupunktur bölgedeki sinir uçlarını uyararak oluşan sorunu çözebilmektedir. Bunun için konusunda uzmanlaşmış bir hekimden yardım almalısınız.

Zencefil Çayı

Zencefil kan akışını düzenleyerek tüm hücrelere yeterli miktarda kan akışını sağlar. Gingerol olarak bilinen bir bileşim içerir. Bu bileşim vücuttaki iltihabın atılmasını sağlayarak sinir uçlarının koordine bozukluklarını düzeltir. Bunun yanında sinir sistemini düzenleyerek daha güçlü bir sinir sistemi oluşumuna katkı sağlar. Zencefil çayı yapımı; bir bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı rendelenmiş kök zencefil (veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil) katın. 10 dakika demlendirin, süzün ve için. Sabah akşam 1 bardak olacak şekilde bir hafta uygulayın.( Kök zencefili salatalarınıza da doğrayabilirsiniz.)

Parestezi İle İlgili Uzmanlardan Bilgiler

  1. Alkol, sigara ve her türlü uyuşturucular hastalık görülme riskini arttırırlar.
  2. El bölgenizde parestezi rahatsızlığı olanlar yatmadan önce el ateli kullanabilirler.
  3. Sık tekrar yaptığınız hareketlerden uzak durun & ara verin. (Telefondan mesaj yazmak, bilgisayarda çok yazı yazmak gibi)
  4. Kapsaisin içeren krem kullanımıda sorunun geçmesini sağlayabilirler. Kapsaisin kırmızı pul biberde ve acı biberlerde de bol bulunur. Bunların tüketilmesi de fayda sağlar.
  5. Giysi ve ayakkabılarınızın dar olmamasına dikkat edin.
  6. Uyku düzeninizi sorgulayın ve düzenli olarak E vitamini alın
  7. Günlük su tüketiminize dikkat edin. 8-10 bardaktan aşağı düşürmeyin. (yaz aylarında 10-12 bardak)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.