Pankreas Anatomisi, Sorunları, Testleri ve Tedavileri

  • Genel Sağlık
  • Pankreas Anatomisi, Sorunları, Testleri ve Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 1.785 kez görüntülendi

Pankreas Anatomisi, Sorunları, Testleri ve Tedavileri

Pankreas, karın bölgesinin arkasında, karnınızın hemen arkasında bulunan 6 inç uzunluğunda bir organdır .

Pankreasın başı, karnınızın sağ tarafına dayanır ve temel olarak pankreas kanalı olan küçük bir tüp, duodenum adı verilen ince bağırsağınızın ilk bölümüne bağlanır. Pankreasın sonunu gösteren dar kuyruk, karın bölgesinin sol tarafında oturur.

Pankreas Koşulları

1. Kistik fibroz

Vücudun birkaç önemli organına zarar veren bir hastalık, ancak öncelikle akciğerleri ve pankreası bozar. Genetik nedenlerden kaynaklanır ve sıklıkla sindirim sistemi hastalıkları ve diyabete eşlik eder.

2. Diyabet tipi 1

Pankreasınız vücudunuzda bulunan insülin üreten hücreleri içerir ve bağışıklık sistemi pankreasınıza saldırdığında, bu hücreler de zarar görür. Bu, kan şekeri seviyelerinizin atış yapmasına neden olur ve vücudunuz kan şekeri seviyelerini korumak ve kontrol etmek için bir ömür boyu insülin enjeksiyonlarına bağımlı hale gelir.

3. Diyabet tipi 2

Pankreasınız zarar gördüğünde, pankreas içerisinde yer alan insülin üreten hücreler artık vücudunuzda insülin salgılayamaz. Bu, kan şekeri seviyelerinizin endişe verici bir oranda yükselmesine neden olur ve zaman geçtikçe vücut insüline dirençli hale gelebilir.

4. Büyütülmüş pankreas

Büyümüş pankreas doğum sırasında doğuştan gelen bir kusurdur ve bazı hastalar için anatomik bir anormallik bile olabilir. Pankreas birkaç nedenden ötürü genişleyebilir, ancak tüm vakalar zararlı değildir. Bazen genişlemiş pankreas tamamen zararsız olabilir, ancak bazı ciddi vakaların bir kerede tedavi edilmesi gerekir.

5. Adacık hücresi tümörü

Pankreasınız hormon üretmekten sorumlu hücreleri depolar, ancak bazı durumlarda bu hücreler normal oranın iki katı oranında yeniden üretilmeye başlar. Bu, pankreasınızda bir tümör oluşumuna neden olur ve bu tümör, iyi huylu veya kanserli olabilir.

Bu tümör ayrıca vücuda salgılanan ve kan dolaşımında dolaşan hormonların üretimini hızlandırır. Gastrinomlar, glukagonomazlar ve insülinomlar dahil olmak üzere birkaç çeşit Islet hücre tümörü vardır.

6. Pankreatit

Bazı durumlarda, pankreas içerisinde bulunan sindirim kimyasalları organda bozulmalara ve iltihaplara neden olur. Bu genellikle şiddetli şişmeye neden olur ve pankreas dokularının zamanla bozulmasına neden olur.

Tıp bilimi, pankreatitin arkasındaki kesin nedeni henüz belirleyememiştir, ancak araştırmalar, safra kesesi taşlarının ve likör tüketiminin olası nedenler olarak ilişkilendirildiğini ortaya koymaktadır.

7. Pankreas kanseri

Pankreas birkaç çeşit hücreden oluşur, örneğin insülin üretmekten sorumlu hücreler veya hormon üreten hücreler. Şimdi, bu hücrelerin her biri, eşsiz bir tümör türünün oluşumuna neden olabilir.

En yaygın görülen tümör tipi, pankreas kanalının etrafında bulunan hücrelerden oluşur. Pankreas kanseri son derece sessiz semptomlara sahip olduğundan ve hastalığı belirleyen erken bir belirti olmadığından, çoğunlukla zirveye ulaştığında keşfedilir.

8. Pankreas yalancı

Bazı pankreatit vakalarında, psödokist olarak bilinen sıvılarla yüklü bir boşluk oluşumu izler. Bu yalancı kimse hiçbir yerde ortaya çıkmaz ve bazı durumlarda kendi isteğiyle çözülür. Bununla birlikte, bazı diğer durumlar cerrahi drenaj gerektirir.

Pankreas Testleri ve Tıbbi Muayeneleri

1. Amilaz ve lipaz

Bunlar, pankreasınızdaki bu iki enzimin seviyelerinde herhangi bir artış ve pankreatit varlığını gösteren kan testleridir.

2. Bilgisayarlı tomografi taraması

BT tarayıcısı doktora birkaç X-ışını sağlarken, bilgisayar karın bölgeniz ve pankreasınız hakkında net görüntüler sağlar. Damarlarınıza kontrast boya enjekte edilerek görüntülerin kalitesi artırılabilir.

3. Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP)

Bir ERCP, ağzınıza ve bağırsağınıza kadar esnek bir tüpe bağlı kamera yerleştirmekten ibarettir. Bu, doktorun pankreasınızın başını görmesini sağlar ve küçük cerrahi aletler sayesinde doktor pankreas rahatsızlıklarını teşhis eder ve iyileştirir.

4. Genetik test

Tek bir gende kistik fibroz oluşumuna yol açabilecek çeşitli mutasyonlar vardır. Genetik test, bir yetişkinin etkilenmeyen bir taşıyıcı olup olmadığını veya bebeğin kistik fibrozdan etkilenip etkilenmediğini göstermeye yardımcı olur.

5. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Bir MRI taraması, karın bölgesinin son derece içgörülü görüntülerini sağlamak için manyetik dalgalar kullanır. Pankreas, safra sistemi ve karaciğer görüntülerini elde etmek için doktorlar manyetik bir rezonans kolanjiyopankreatografi (MRCP) yapacaklardır.

6. Pankreas biyopsisi

Doktorlar, pankreas dokusunun küçük bir kısmını cerrahi ekipman kullanarak veya cildin içine küçük bir iğne enjekte ederek uzaklaştırır. Daha sonra, bu küçük doku parçasını pankreas rahatsızlıkları veya kanser belirtileri açısından inceler ve test ederler.

7. Fiziksel muayene

Doktorlar, karın bölgesinin merkezini göbek üzerinde ellerine basarak ve pankreasın kütlesini inceleyerek inceler. Doktor ayrıca pankreas rahatsızlıkları ile ilgili başka semptomlar arayabilir.

8. Ter klorür testi

Hasta, cildin terlemesine neden olan tamamen zararsız bir elektrik akımına maruz kalır ve ardından doktorlar ter içindeki klorit içeriğini ölçer. Eğer hasta yüksek ter klorür seviyesine sahipse kistik fibroz tanısı alabilir.

9. Ultrason

Bir ultrason, pankreas ve diğer önemli vücut organlarının görüntülerini sağlamak için zararsız ses dalgaları kullanır. Doktorlar, karın bölgesine bir prob yerleştirir ve görüntüler oluşturulur.

Pankreas Tedavileri

1. İnsülin

Pankreastaki insülin üreten hücreler zarar gördüğünde vücut, glikozun vücut dokularına emilmesini sağlamak ve kan şekeri seviyelerini düzenlemek için deri yoluyla insülin enjeksiyonuna bağımlı hale gelir. İnsülin çeşitli hayvan kaynaklarından saflaştırılabilir ve ayrıca tıbbi laboratuvarlarda da yaratılabilir.

2. Adacık hücresi nakli

Bazı diyabet tip 1 vakalarında, insülin üreten hücreler bir donör organının pankreasından toplanır ve sonra hastanın pankreasına nakledilir. Bu prosedür halen deneme altında olmasına rağmen, bazı diyabet tip 1 vakalarını etkili bir şekilde tedavi etmiştir.

3. Pankreas kanseri rezeksiyonu

Whipple prosedürü olarak da bilinen bu, pankreas kanserini ortadan kaldırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Cerrah pankreasın başını, duodenum adı verilen ince bağırsağın ilk bölümünü ve safra kesesini çıkarır. Bazı nadir durumlarda, midenin küçük bir parçası da çıkarılır.

4. Pankreas enzimleri

Kistik fibroz geçiren hastalara genellikle pankreas tarafından üretilmeyen enzimlerin yerine oral pankreas enzimleri verilir.

5. Pankreas nakli

Kistik fibroz veya diyabet hastası bir hastanın vücuduna bir donör pankreas nakledilir. Bazı hastalarda pankreas nakli diyabeti önlemeye yardımcı olur.

6. Psödokist drenaj

Bir yalancı, yalancıyı çevreleyen cildin içine bir iğne veya tüp sokmak suretiyle boşaltılan sıvı ile doldurulmuş bir oyuktur. Bazı durumlarda, sıvının kistin boşaltılması için psödokist veya ince barsak arasına ya da karın veya psödokist arasına küçük bir stent veya tüp yerleştirilebilir.

7. Psödokist cerrahi

Bazı durumlarda, bir psödokistin ortadan kaldırılması için cerrahi bir operasyon gerekir. Büyük bir insizyondan oluşan bir laparotomi veya birkaç küçük insizyon gerektiren bir laparoskopi olabilir.

Pankreas, sadece insülin ve hormonların üretimini kontrol etmenin yanı sıra, sindirim sürecine ve vücudun birkaç önemli fonksiyonuna da yardımcı olan hayati bir vücut organıdır. Pankreas hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemenin en iyi yolu, onu en doğal diyet formlarında, gerekli besinlerle beslemektir ve herhangi bir hastalığın yükselmeden önce ekarte etmek ve ortadan kaldırmak için yıllık ve aylık testler yapmaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.