Son yıllarda farklı nedenlerle hem ilgi çekti hem de tartışma konusu oldu. Sağlık üzerindeki potansiyel etkisine dikkat çekiliyor ancak aynı zamanda üretiminin çevre üzerinde yarattığı etkilerle ilgili yoğun tartışmalara da konu oluyor.

Uzun zamandır gıda üretiminde ve dünyanın bazı yerlerinde binlerce yıldır kullanılmaktadır, ancak sadece son zamanlarda sağlık yararları için yaygın bir şekilde tanınmaktadır. İndirgenmiş kolesterol düzeylerinden, oksidatif streste azalmaya ve daha iyi beyin sağlığına kadar her şeyle ilişkilendirilmiştir. Peki nasıl yapılır ve niye sağlıklıdır? Ya da bu ürünün yan etkileri ve çevresel etkileri herhangi bir potansiyel faydadan ağır basıyor mu? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Palm Yağı Nedir?

Palm meyvesinden elde edilir. Bununla birlikte, Elaeis guineensis, birincil palm yağı kaynağı olarak kabul edilen Güneybatı Afrika’ya özgü spesifik bir türdür. Bu ağaçlar 20 metre boyunda büyür. Ayrıca yağın çıkarıldığı palm meyvesini de üretir. Yağ, hem meyveden hem de posadan gelir ve her 100 kilogram meyvenin yaklaşık 23 kilogram yağ verdiği tahmin edilmektedir.

Yüksek veriminden dolayı, dünyanın birçok yerinde yemek pişirmek için ortak bir madde haline gelmiştir. Malezya ve Endonezya, özellikle dünya çapındaki yağ tedarikinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır.

Ek olarak, yüksek yanma noktasına sahip olması nedeniyle, kızartma veya sote yemekler için iyi bir seçimdir. Genellikle protein çubukları, fırınlanmış ürünler ve tahıllar gibi birçok işlenmiş gıda türünde de bulunur. Rafine edilmemiş yağ, kırmızımsı bir renk tonuna sahiptir. Bu tip yağlar özellikle yararlı karotenoidler ve antioksidanlar açısından zengindir.

Palm Yağı ve Besin İçeriği

Öncelikle, neredeyse eşit oranlarda doymuş ve doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu göreceksiniz. Bir çorba kaşığı (14 gram) kadarı aşağıdaki besin yüküne sahiptir:

119 kalori

13,5 gram yağ

2.2 miligram E vitamini (Günlük E vitaminin ihtiyacının %11’i)

Kırmızımsı renk tonundan sorumlu bitki pigmentleri olan karotenoidler açısından zengindir. Özellikle vücutta A vitaminine dönüştürülebilen bir karotenoid olan betakaroten bakımından zengindir.

Bu besin bakımından zengin yağ kendini, zeytinyağı veya üzüm çekirdeği yağı gibi diğer birçok yağdan ayıran çok güçlü ve farklı bir tada sahiptir. Tadı genellikle havuç benzeri olarak tanımlanır ve ayrıca birçok yemek için iyi bir uyum sağlayan zengin bir dokuya sahiptir.

Kolesterol Düzeylerini Düşürür

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için başlıca risk faktörlerinden biridir. Bu yağlı maddenin fazlalığı arterlerde birikebilir, bu da damar sertleşmesine ve daralmasına neden olur; kalbin vücudun her tarafına kan pompalamak için daha fazla çalışmasına neden olur.

Bazı araştırmalar, palm yağının, kalbinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için kanınızdaki kötü (LDL) kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada, palm yağı, soya fasulyesi yağı ve yer fıstığı yağının kolesterol düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırmacılar, kötü (LDL) kolesterolde % 13.1’lik bir düşüşe ve normal kolesterolü olanlarda trigliserit düzeylerinde yüzde 6,7’lik bir düşüşe neden olduğunu bulmuşlardır.

Kolombiya dışında bir başka 2016 çalışması da sızma zeytinyağı gibi kan kolesterol düzeyleri üzerinde benzer bir etkiye sahip olduğunu ve hem trigliseritleri hem de LDL kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir.

Kolesterolü doğal ve hızlı bir şekilde düşürmenin diğer yolları arasında omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yiyecekler yemek, şeker ve rafine edilmiş karbonhidrat alımını sınırlandırmak ve yeterli lif tüketmek bulunur.

Kalp Hastalığının İlerleyişini Yavaşlatır

Kolesterol seviyenizi düşürmenin yanı sıra, kalp hastalığının ilerlemesini yavaşlatarak kalbin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışma, kalp hastalığı üzerindeki etkilerine baktı. 18 ay sonra, palm yağı ile tedavi edilen kalp hastalığı olanların yüzde 28’i iyileşme gösterirken, yüzde 64’ü stabil kalmıştır. Tersine, plasebo grubundaki hiç kimse iyileşme göstermedi ve yüzde 40 aslında daha da kötüleşti.

Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı, kalp hastalığının ilerlemesini yavaşlatmanın anahtarıdır. Yeterli egzersiz yapmak, bol miktarda antienflamatuvar yiyecekler yemek ve stres seviyenizi kontrol altında tutmak da koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Beyin Sağlığını Artırır

Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan ve sağlıklı beyin fonksiyonunu destekleyebilen bir E vitamini formu olan tocotrienol’lerle doludur. Bu, geniş kapsamlı faydalara sahip olabilir ve demansı yavaşlatmaktan, bilişi geliştirmeye kadar yardımcı olabilir.

Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan yakın tarihli bir 2017 hayvan çalışması, tocotrienollerin farelerde bilişsel işlevi geliştirebildiğini buldu. 2011 yılında beyin lezyonları olan 121 kişiden oluşan bir başka çalışma, tokotrienollerle yapılan ve günde iki kez verilen ilacın lezyonların büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Hafızayı ve odağı artırmaya yardımcı olabilecek diğer beyin gıdaları arasında yaban mersini, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve somon bulunur.

A Vitamini Değerini Yükseltir

Vücutta A vitaminine dönüşen bir karotenoid olan betakarotenin mükemmel bir kaynağıdır. A vitamini, sağlıklı göz sağlığını korumaktan bağışıklık fonksiyonunu teşvik etmeye kadar, inanılmaz derecede önemli bir besindir. Aslında, A vitamini eksikliği, göz kuruluğu, sık sık enfeksiyon kapma ve hatta körlük gibi semptomlara neden olabilir.

Palm yağı, genellikle eksiklik riski altında olanlarda A vitamini değerini iyileştirmeye yardımcı olmak için bir takviye olarak kullanılır. Örneğin Hindistan Ulusal Tıbbi Araştırma Konseyi, Ulusal Beslenme Enstitüsü’nden yapılan bir araştırmada, gebe kadınlarda, hem kendileri hem de bebekleri için A vitamini düzeylerini artırdığını göstermiştir.

Başka bir çalışma palm yağının, kistik fibrozisi olan 16 katılımcı üzerindeki etkilerine bakmıştır, bu durum salgı bezlerini etkileyen ve A vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emiliminde zorluk çekilen bir durumdur. Sekiz hafta boyunca günde iki ila üç yemek kaşığı palm yağı ile desteklenmenin, A vitamini düzeylerini artırdığı bulundu.

Sağlıklı A vitamini düzeylerinin korunmasına yardımcı olmak ve olumsuz yan etkileri önlemek için, diyetinize havuç, tatlı patates ve lahana gibi birkaç A vitamini içeren yiyecek eklediğinizden emin olun.

Oksidatif Stresi Azaltır

Serbest radikaller, stres, zayıf beslenme veya böcek ilaçlarına maruz kalma gibi faktörlerin bir sonucu olarak vücudunuzda oluşan yüksek oranda reaktif bileşiklerdir. Zamanla vücudunuzda birikerek oksidatif strese, iltihaba, hücre hasarına ve hatta kronik hastalıklara yol açabilirler. Diğer taraftan, antioksidanlar, hücrelerinize zarar vermemek için zararlı serbest radikalleri nötralize eden bileşiklerdir.

Palm yağı yararlı antioksidanlar bakımından yüksektir ve ayrıca serbest radikallerin neden olduğu iltihap ve oksidatif stresi azalttığı da gösterilmiştir.

Malezya’daki bir 2013 hayvan çalışması diyabetli farelerde, palm yaprakları ekstresinin (OPLE) antioksidan aktivitesini değerlendirdi. Sadece dört hafta sonra, OPLE’nin yaygın olarak diyabetik nöropati ile ilişkili iki durum olan böbrek disfonksiyonu ve fibrozis gelişimini azaltmaya neden olduğu bulunmuştur. Sadece bu kadar da değil, aynı zamanda oksidatif stres ve inflamasyon belirteçlerini de azalttı.

Oksidatif stresi gerçekten azaltmak için, palm yağını dengeli bir diyetle ve zerdeçal, zencefil, bitter çikolata ve ceviz gibi diğer yüksek miktarda antioksidan gıdalarla birleştirdiğinizden emin olun.