Oruç Tutmanın Sağlık İçin Faydaları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Oruç Tutmanın Sağlık İçin Faydaları ! için yorumlar kapalı
  • 1.066 kez görüntülendi

Oruç Tutmanın Sağlık İçin Faydaları !

Ramazan ayı, Müslümanların günışığı saatlerinde yemek yemeden ,birşey içmeden ibadet ( dini ) ettiği ayıdır. Ramazan ayında oruç tutmak, fedakarlık, verici olma, özveri dönemidir . Ramazanda oruç tutmanın özü ruhsaldır. Bununla birlikte, bu kutsal ay hem zihin hem de beden için bir takım avantajlar sunmaktadır. Oruç tutmak Ramazan ayının en önemli ibadetidir ve  sağlığa faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sindirim sitemi ve fiziki katkıları ve psikolojiye olan faydaları ile son zamanlarda oruç tutmak çok popüler hale geldi, çünkü insanların uzun ve sağlıklı bir hayat yaşaması için  yardımcı olduğu keşfedildi.

Basit bir ifadeyle, aralıklı açlık, kilo vermek için kalori alımını kısıtlamak için tercih edilen bir yöntemdir , hem kilo vermek hemde birçok hastalıktan korunmanıza ve daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmenize yardımcı olur.

Oruç tutmanın faydaları ise ;

1.Enflamasyonla Savaşır

İnflamasyon, hasar gören hücreler, tahriş edici maddeler veya patojenler dahil olmak üzere zararlı uyarıcıların çıkarılmasına yardımcı olan bir bağışıklık tepkisidir. Ancak enflamasyon kontrolden çıktığında, astım, sinüzit, ateroskleroz, çölyak hastalığı, saman nezlesi, inflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit, romatoid artrit, interstisyel sistit ve hatta kanser gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.

Vücudunuzdaki iltihabı kontrol etmek için oruç veya aralıklı oruç tutmak çok yardımcı olur. Bir araştırmada, alternatif günlük kalori kısıtlamasının klinik bulguları geliştirdiğini ve kilolu yetişkinlerde ılımlı astımı olan oksidatif stres ve inflamasyon belirteçlerini azalttığını bildirmektedir. Bu çalışma, aralıklı oruç tutmanın astım tedavisinde terapötik müdahale için yeni bir yaklaşım olduğunu önermektedir.

Ramazan’da oruç tutmanın yada aralıklı orucun  vücudun inflamatuar durumu ve kardiyovasküler koşullar için risk faktörleri, örn., Homosistein, C-reaktif protein Ve toplam kolesterolün yüksek yoğunluklu lipoproteinlere (HDL veya ‘iyi kolesterol’) oranı ile sağlıklı kişilerde pro-inflamatuar sitokinler ve bağışıklık hücrelerini hafiflettiği bildirildi.

2. Daha Uzun Yaşamaya Yardımcı Olur

Birçok kişi ömrünü uzatmak için oruç tutuyor. Araştırmacılar, bazı çalışmalarında  aralıklı veya periyodik oruç tutmanın diyabet, kanser, kalp hastalığı ve nörodejenerasyona karşı koruma sağladığı sonucuna vardı. İnsanlarda, bu tür oruç tutmanın obezite, hipertansiyon, astım ve romatoid artriti azaltmaya yardımcı olduğu bulundu. Böylece, aralıklı oruç tutmanın, sağlığı iyileştirme ve kronik hastalık riskini azaltma potansiyeline sahip olduğu sonucuna varılabilir; bu da kişinin yaşamını uzatabilir .

3.Kardiyovasküler Riskleri Azaltır

Oruç, kardiyovasküler problemlerin oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur. Düşük kan basıncına, toplam ve (LDL veya ‘kötü’ kolestrol) ve kan şekeri düzeylerine yardımcı olduğu için kalp hastalığına katkıda bulunan çeşitli risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kardiyovasküler hastalığın inflamatuvar belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Aralıklı oruç tutma kalori kısıtlamasına ve karın yağının azalmasına yardımcı olur ve kalp rahatsızlığı gelişme riskini düşürür.

4.Kilo ve Obeziteyi Engeller

Oruç daha az yemek yemenizi sağlar ve  bu da daha az kalori aldığınız anlamına gelir. Bir araştırmada, aralıklı oruç tutmanın, kalori kısıtlamasına kıyasla daha az kas kaybına neden olduğu ve bu durumun, vücut ağırlığını ve yağ kütlesini düşürmede etkili olduğu bildirilmiştir. Aralıklı oruç veya ara ara tutulan oruçlarının kilo vermek için bir seçenek olabileceği bildiriliyor.

5. Hücreleri Onarmaya Yardımcıdır

Aralıklı oruç tutma, hücrelerden atık madde çıkartılması gibi önemli hücresel onarım işlemlerine de yardımcı olur. Sağlıklı hücreler sağlıklı bir yaşam sürmek için önemlidir, ancak oksidatif stres yüzünden hücreler zarar görebilir. Bu, yaşlanma sürecini hızlandırabilir ve birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Aralıklı oruç, oksidatif stresden hücre hasarını önlemek veya onarmak için güvenli bir yoldur.Oruç tutma esnasında erken dönemde serbest radikal üretiminde küçük bir artışa neden olur. Hücreler, gelecekteki serbest radikal hasara karşı savaşmak için doğal antioksidan düzeylerini arttırarak tepki verirler. Bu, hücrelerin gelecekte daha şiddetli oksidatif streslerle daha iyi başa çıkmasını tetikler. Oruç tutmak gen ifadesini değiştirerek daha uzun bir yaşam sürmenize yardımcı olur.

Bir araştırmada aralıklı oruç tutma yoluyla kalori kısıtlamasının, protein şaperonların, nörotrofik faktörlerin ve antioksidan enzimlerin üretimini stimüle ettiğini ve bunların hepsinin hücrelere stresle baş etmesine ve hastalığa karşı direncine yardımcı olduğunu bildiriyor. Kısa vadeli oruç tutmanın potansiyel olarak terapötik nöronal yanıtı teşvik etmek için basit, güvenli ve ucuz bir araç olduğu keşfedildi.

6. Diyabet Riskini Düşürür

Diyabeti önlemek için ve kontrolsüz yüksek kan şekeri seviyesi, gözler, kalp, böbrekler ve benzeri dahil olmak üzere vücudun birçok organını etkileyebilecek ciddi bir konudur . Kesintili oruç insülin direncini azaltarak kan şekeri düzeylerini düşürür ve diyabet riskini azaltır.

Aralıklı oruç tutmanın diyabet gelişimi ile ilişkili biyokimyasal parametreleri belirgin olarak iyileştirdiği , kilo kaybına , aşırı kilolu ve obezlerde ayrıca Tip 2 diyabet riskinde azalmaya neden olabileceği rapor edilmiştir.

7.  Büyüme Hormonunu Aktifleştirir

Aralıklı oruç  vücudun  büyüme hormonu (HGH) üretimini teşvik eder . HGH doğal olarak hipofiz bezinde üretilir. Hormon, hücrenin rejenerasyonunda, büyümesinde ve beyninde ve diğer hayati organlarda sağlıklı dokuların muhafaza edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. HGH saç ve tırnaklarınızın daha hızlı büyümesini sağlar. Aslında, büyüme hormonunun azaltılmış salgısı, yaşlılık döneminde ortaya çıkan derinin inceltilmesinden sorumludur.

Oruç tutmanın büyüme hormonu sekresyonunu arttırdığını ve erkeklerde büyüme hormonu sekresyonunun karmaşık ritimlerini güçlendirdiğini bildirmektedir. Rutin ve periyodik oruçların sağlığınız ve kalbiniz için iyi olduğu ve trigliseritler, kilo ve kan şekeri seviyeleri gibi kardiyak risk faktörlerini azalttığı açıklanmıştır.

Yapılan çalışma aynı zamanda oruç tutmanın HGH üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu doğruluyor. 24 saatlik açlık dönemlerinde HGH, kadınlarda ortalama 1.300, erkeklerde yaklaşık 2.000 oranında arttığı açıklandı.

Ayrıca Oruç fiziki olarak sağlığa faydalı olduğu gibi, ruhen kişinin zinde kalmasına yardımcı olduğu bilimsel olarakda ispatlanmıştır. Oruç, günümüz toplumunun en büyük hastalığı olan kişilerin birbirine karşı şefkat ve merhamet duygularının artmasını sağmaktadır.Böyle bir sosyal dayanışma içerisinde yapılan oruç ibadeti insanın uhrevi boyutunun gelişmesine ve kişinin kendisinden sosyal statü veya ekonomik olarak düşük olanlara karşı şefkatli davranmalarını teşvik edecektir . Oruç tutan kişi düşünülenin aksine ruhen ve fiziken yukarıda bilimsel olarak ispatlandığı gibi daha dinçtir.Oruç, zor fiziki şartlara karşı vücudun direncini arttırır. Toplumlarda zengin ve fakir arasında bir bağ kurarak toplumsal barışa katkıda bulunur.Kişiyi sözünde durmaya ve sözüne vefa göstermesini sağlar. İftar ruhen zirvenin yaşandığı andır, çünkü verilen söz tutulmuş ve mükafat alınmaktadır, anlaşma şartlarına uyulmuş kişisel gelişime bir artı daha eklenmiştir. Bu yüzden ruh mutludur.

Kolaylığı ve güzelliği neredeyse herkes paylaşabilir ama zorluğu herkes paylaşmak istemez. Oruç, açlığı toplumsal olarak paylaşmayı sağlayarak toplulukta müthiş bir sinerji oluşturur ve toplumun bağlarını güçlendirir. Oruç aynı zamanda kötü, kırıcı, yıkıcı konuşmalardan, sözlerden ve fillerden de uzak durmak anlamına gelir. Diğer ruh sağlığı tedavilerinin dışında oruç kişinin bu kötü eylemlerden zihninin temizlenmesini amaçlar.

Ramazan ayı boyunca insanların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığına zararlı olan maddeler tüketen kişiler ara vererek en azından bir ay boyunca bu tür maddelerin zararından kendi sağlıklarını korurlar ve savunma sisteminin kendisini toparlamasına yardımcı olunur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.