Orta Kulak İltihabı ve Enfeksiyonu Nedir

  • Genel Sağlık
  • Orta Kulak İltihabı ve Enfeksiyonu Nedir için yorumlar kapalı
  • 961 kez görüntülendi

Orta Kulak İltihabı ve Enfeksiyonu Nedir

Özellikle çocukların çoğunluğunun yakalandığı bir hastalıktır orta kulak iltihabı. Biz anne ve babalara düşen görev evlatlarımızın bu tür sağlık problemlerini en hızlı şekilde atlatmaları için onlara yardımcı olmak. Bu yazıda orta kulak iltihabının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgilere ulaşacaksınız.

Orta kulak, kulak zarından sonra gelen kısımdır. İçinde sesin iletimini sağlayan çekiç, örs, üzengi kemikleri bulunur. Bu bölümde, geniz boşluğuna açılan bir kanal bulunur. Bu kanala östaki borusu denir. Bu boru, orta kulağa hava geçişini sağlar ve böylece hava basıncı dengelenir.

Çocuklarda çok sık karşılaşılan bir hastalık olan orta kulak iltihabına bakteriler neden olur. Akut ve kronik orta kulak iltihabı olmak üzere ikiye ayrılır. Akut iltihap; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklardan sonra, östaki borusunun şişip kapanması sonucu bakterilerin orta kulakta birikip çoğalmasıyla meydana gelir. Kronik iltihap ise; uzun süren ve zaman zaman tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Altı ayda 3 defadan fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi hastalığın kronikleştiğini göstermektedir.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ
Orta kulak iltihabında, çocuklarda daha belirgin olmak üzere, ağrı vardır. Diğer belirtileri işitme kaybı ve ateş yükselmesidir. Basınç artışı olduğundan, kulakta dolgunluk hissi uyanır. Ayrıca bebeklerde huzursuz olma, beslenme zorluğu gibi problemler ortaya çıkar.

Ağrı hissi, eğilirken ya da otururken değişir. Eğildikçe basınç artışına bağlı olarak ağrı da artar. Dik otururken bu ağrı azalır. Basınç artışı sonucu kulak zarı delinirse, basınç dengelendiğinde ağrı azalır. Bu durumda kanlı ya da yeşilimsi renkte akıntı meydana gelir.

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİSİ
Tedavinin şekli orta kulaktaki iltihabın akut, kronik ya da seröz olmasına göre değişmektedir.

Akut iltihabın tedavisinde ağrı kesici ve bakterileri yok edecek penisilin türü antibiyotikler kullanılır. Bu tedavi süresi 2 hafta kadardır. Kulak zarı akut iltihapta çizilmez. Çok nadir durumlarda yapılır. Akut iltihap, yeterli tedavi yapıldığında, herhangi bir soruna yol açmaz.

Seröz iltihapta da ilaç tedavisi kullanılır. Eğer bu tedaviye yanıt alınamazsa, basıncı azaltmak için yapılacak küçük bir ameliyatla, orta kulaktaki sıvı dışarı çıkarılır. Alerjinin yol açtığı iltihap varsa, doktorunuz bazı besinleri almamanızı önerebilir. Mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü işitme kaybına ya da orta kulaktaki keimlerde erimeye neden olabilir.

Kronik orta kulak iltihabının tedavisinde ilaç kullanımının yanında ameliyat gerekir. İltihap diğer dokulara yayılabilir ve kulak kemiklerini eritebilir. İşitme kaybına yol açabilir. Yayılma sonucu beyinde abse ya da beyin zarlarının iltihabı sonucu menenjit oluşabilir.

Orta kulak iltihabı ameliyatlarında kulak zarı çizilir ya da tüp takılır. Kulak zarının delinmesiyle içerideki sıvı boşaltılır. Bazı durumlarda sıvının çok yapışkan olmasından dolayı, sıvı boşaltılamaz ve bu durumda kulak zarında delinen yere tüp takılır. Bu tüple orta kulağa hava geçmesi sağlanır. Kronik orta kulak iltihapları için yapılan ameliyatlar genel anestezi altında kulak arkasından kesik açılarak yapılır. Sıvı boşaltılır ve kulak zarındaki delik kapatılır.

Ameliyat yapılmazsa işitme kaybı artar ve günlük yaşamı zorlaştırır. Akıntının fazla olmadığı, işitme kaybının çok az olduğu bazı vakalarda hemen ameliyata gerek yoktur. Fakat tersi bir durumda mutlaka ameliyat gereklidir.

Bu yazı orta kulak iltihabının nedenleri, orta kulak iltihabının etkileri zararları, orta kulak enfeksiyonu nedir, orta kulak enfeksiyonunun iltihabının nedenleri belirtileri tedavisi neden olur nasıl geçer ne iyi gelir konusunda yazılmıştır.

kulak iltihabının zararları, orta kulak iltabınnın zararları, orta kulak iltihabı zararları, kulakta dolgunluk hissinin nedenleri, kulakta enfaksıyon nedır, kulak enfeksiyonu zararları, ıorta kulak iltihabı zararları, dislerde iltap varsa bu tansiyonu bozarmi, tekrarlayan orta kulak iltihabı sebepleri, çocuk kulak sıvı için hangi ilaç

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.