Oolong Çayının Faydaları Nelerdir?

  • ALTERNATİFTIP
  • Oolong Çayının Faydaları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.029 kez görüntülendi

Oolong Çayının Faydaları Nelerdir?

Oolong çayı, yaklaşık 400 yıldır Çin’de bilinen ve tüketilen bir çaydır. Özellikle Çin ve Tayvan’da geleneksel bir çay olarak tüketilir. Yeşil çay ve siyah çay gibi çay bitkisinin bir türü olan oolong çayı, çay yapraklarından elde edilir. Oolong çayının siyah çay ve yeşil çaydan ayrılan farkı işlenme biçimidir. Oolong çayı, yeşil çaya göre daha fazla, siyah çaya göre daha az işlenir. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan bu şifalı çay, birçok hastalığa karşı koruma sağlar.

Oolong Çayı Faydaları Nelerdir?

  • A, B, C, E ve K vitaminlerini içermesinin yanında kalsiyum, potasyum, selenyum, manganez, bakır minerallerini de ihtiva eder.
  • Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Felç geçirme riskini azaltır.
  • Egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Deriye fayda sağlar.
  • Kan şekerini düzenlemesi sebebiyle şeker hastalığına karşı da yarar sağlar.
  • Düzenli tüketilmesi halinde zihinsel performansı arttırır, gün boyu zindelik verir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
  • Sindirim sistemini rahatlatır, mideyi yatıştırır.
  • Saç dökülmesini önler, aynı zamanda saçları yumuşatır ve parlaklık verir.
  • Yaşlanmayı geciktirir, bunun sonucunda ciltte kırışıklık oluşumunu azaltır.

Oolong Çayı İle Zayıflayın!

Polifenol bileşiği vücuttaki yağ metabolizmasını kontrol etmede oldukça etkili bir bileşiktir. Oolong çayında da polifenol bileşiği bulunmaktadır. Bu sayede bu çay içildiğinde vücutta yağ yakımı kolaylaşır. Vücuttaki yağ hücrelerini yakan bazı enzimler bu sayede aktif hale gelir. Oolong çayı ile obezite rahatsızlığına çözüm bulunacağı tahmin edilmektedir. Bu konuyla ilgili araştırmalar hala devam etmektedir.

Strese Karşı Koruma Sağlar!

Japonya Osaka Enstitüsü Sağlık Bilimi’nin yaptığı araştırmaya göre, oolong çayının stresi %10 ile 18 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır. Bu şifalı çay içerdiği polifenoller nedeniyle stresi bastırır. Ayrıca çay yapraklarında bulunan L-teanin blok ve L-glutamik asit beyindeki reseptörleri etkiler. Bu bileşikler stres ve sinirsel aktiviteleri etkiler. Bunun sonucunda da stres azalır.

Kemikleri Güçlendirir!

Oolong çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde kemiklerin yapısını güçlendirir, diş çürüklerine karşı koruma sağlar. Osteoporoz yani kemik erimesine karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalara göre düzenli oolong çayı tüketilmesi sonucunda kemiklerdeki mineral yoğunluğu artar. Sağlıklı büyüme ve gelişme teşvik edilir.

Kansere Karşı Koruma Sağlar!

Çağımızın korkulan hastalıklarından kanser hastalığı için birçok çare aranır. Kanserden korunmak için birçok bitki kullanılabilir. Kansere karşı koruma sağlaması da oolong çayının faydaları arasındadır. Oolong çayının içeriğindeki bileşikler kansere karşı koruma sağlar. Cilt kanserine yakalanma riskini azaltır. Mide kanserine karşı da fayda sağlar.

Oolong Çayı Nasıl Hazırlanır?

Birçok ülkeden farklı şekillerde işlenerek satışa sunulan oolong çayları mevcuttur. Kurutulmuş olarak satılan oolong çayının farklı şekilleri ve farklı renkleri olabilir. Tayvan oolong, Endonezya oolong, Nepal oolong, Vietnam oolong ve Kenya oolong gibi farklı satış şekilleri mevcuttur.

Oolong çayı demlemek için, 1 yada 1,5 çay kaşığı oolong yaprağı demliğe konur. Üzerine bir büyük fincan kadar sıcak kaynamış su eklenir. 5 dakika kadar çay demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra oolong çayı süzülerek içilebilir.

Oolong Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Sağlık açısından birçok faydası olmasına rağmen, oolong çayı yüksek oranda kafein içerir. Bu nedenle fazla tüketilmesi halinde baş ağrısı, uykusuzluk, ishal, mide ekşimesi, çarpıntıya (düzensiz kalp atışı) sebep olabilir. Düzenli ilaç kullanıyorsanız bu çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmaması tavsiye edilir. Tansiyonu yükseltir, bu nedenle hipertansiyon hastaları bu çayı içmemelidir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.