Obeziteye Neden Olan Faktörler Nelerdir

  • OBEZİTE
  • Obeziteye Neden Olan Faktörler Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 1.475 kez görüntülendi

Obeziteye Neden Olan Faktörler Nelerdir

Obeziteye Neden Olan Faktörler

Obeziteye neden olan faktörler, günümüzde en büyük sağlık problemi olan obezite, dünyada hastalık olarak kabul ediliyor ve obeziteyle mücadele edenlerin sayısı da gün geçtikçe artış gösteriyor. Teknolojinin gelişmesi, hareketsiz yaşam, eskiden insanların yaptığı işleri artık makinelerin yapması, hazır yiyecekler bu etkenlerden bir kaçı. Diğer faktörleri aşağıda sıraladık.

İlaç Kullanımı

Bir takım ilaçlar, genelde antidepresanlar dengeyi bozarak obeziteye davettiye çıkartarak, kilo alınmasına neden oluyor. Bilimadamları leptin aktivasyonunu arttırarak, tokluk hissi verecek ilaçlar üzerine araştırmalar yapsa da henüz bu konuda bir gelişme sağlanamamıştır.

Yemeyi Kontrol Eden Hormonlar

Bu hormonlar leptin ve grelindir. Beynin hipotalamus ve sindirim sistemi arasında acıkma ve doymayı belirleyen hormonsal mekanizmalardır. Leptin hormonu günlük aktivitesini yerine getirerek, besin alındığı zaman devreye girer ve tokluk hissi verir. Böylece kişi doyduğunu hissederek dışarıdan besin alımına son verir. Grelin hormonunu leptinin aksine açlık hissi verir. İşte obezlerde leptin hormonunun faaliyetleri azalmış, grelin artış göstermiştir.

Yemek yenmeye başlandıktaç 20 dakika sonra leptin hormonu harekete geçer. Bu yüzden kilo problemi yaşayanlar atıştırdıktan sonra 15-20 dakika beklemelidir. Böylece az yiyerek daha çabuk tokluk hissederler.

Yaşlılık ve Kilo

Yaşımız ilerledikçe metabolizmamızda yavaşlama olur. Bu yüzden dışarıdan alınan besinlerin miktarı eskiden aldığımız kadar olursa, kalori fazlası ortaya çıkar ve vücut bu kalori fazlasını depolamaya başlar. Bu yüzden yaş ilerledikçe yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir.

Ayrıca kadınlar erkeklere oranla daha çabuk kilo alırlar. Sebebi erkeklerin metabolizmalarının daha hızlı çalışmasıdır.

Obezite ve Cinsellik

Obezite erkeklik hormonunun azalmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Vücuttaki yağ miktarı arttıkça, testosteron hormonunda azalma görülür. Bu da cinsel istek ve performansın düşmesine neden olur.

Kadınlarda karın içi yağlar androjen algısını artırır ve bu yüzden menopoz öncesinde kıllanma gibi sorunlar görülmeye başlar.

Tiroit ve İnsülin

Obezite nedenleri arasında tiroit ve insülin direncinin önemini vardır. Tiroit hormonları, metabolizma faaliyetlerini düzenleyen hormonlardır. Bu yüzden salgılandığında metabolizmada yavaşlama olur. Daha az kalori harcanır ve alınan gıda yakılamadığı için depolanır.

İnsülinin kan şekerini parçalayan ve enerjiye dönüştüren bir hormon. Bazen kas, karaciğer ve yağ dokusunun insüline karşı direnç geliştirir. Bu sebeple insülin kan şekerini parçalayamaz, kanda şeker oranı yükselir ve vücut fazla kalori maddesi üretir. İhtiyaç fazlası kan şekeri yağa dönüştürülür ve depolanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.