Nörofibromatozis Hastalığı Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Nörofibromatozis Hastalığı Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.467 kez görüntülendi

Fil Adam hastalığı, nörofibromatozis genetik hastalığının yaygın olarak bilinen adıdır. Bu hastalıkta kişinin sinir sistemi, vücutta sinirlerin bulunduğu herhangi bir yerde anormal boyutlarda tümörlerin oluşmasına neden olur. Bu hastalığın en bilinen çekeni, fil adam diye adlandırılan Joseph Merrick (1862-1890) olduğu düşünülür. Fakat aslında bu adam Proteus sendromundan çekmiştir. Fakat bu takma ad onunla ömür boyu kalmıştır.

Fil adam hastalığının türleri

Fil adam hastalığı, NF1 ve NF2 olmak üzere iki türden oluşur. NF1 daha yaygındır. NF2 ise diğerine göre daha ciddi olduğu düşünülür. Amerika’daki Ulusal Nörolojik Bozukluk ve Felç Enstitüsü’ne göre, bu hastalıktan muzdarip insanlar, tümör büyümesine neden olacak genlere sahip olsalar da, hastaların %30 ile %50’si genlerdeki mutasyondan dolayı spontane belirtiler gösterebilir. Bu genlerin neden mutasyon geçirdikleri bilinmemektedir.

Fil adam hastalığının nedenleri

Yaş: Bebek doğduğu zaman NF’nin belirtileri görünür değildir. Huang Chuncai (Çin’in fil adamı)’nın 4 yaşına kadar hastalıkla ilgili hiçbir belirti göstermediği ve normal diğer çocuklar gibi göründüğü söylenir. Fakat tümör büyümeye başladığında, bu süreç ömür boyu devam eder. Bazı NF2 hastalarının ise 40-50li yaşlara kadar tümörleri büyümez.

Nörofibromatozis hastalığının belirtileri

Fil adam hastalığının erken belirtileri: Bazen en erken belirtiler, ciltte alışılmadık büyümelerdir. Bunun yanı sıra insanlar çeşitli belirtilerin olduğunu da hissedebilirler. Çünkü gözle görülmeyecek kadar küçük tümörler sinirlere baskı yapar. Sonuç olarak hastalık, kulak çınlamasına, dengede bozukluğa, görme problemlerine, yüzde uyuşmaya ve baş ağrısına neden olabilir.

NF1 Belirtileri: Yetişkinlerde uzunluğu 1.5 cm çocuklarda 0.5 cm, kasıklarda veya koltuk altlarında çillenme, nörofibrom denilen cilt büyümelerinden 2 ve 2’den fazla olması, bir gözün içinde ya da her iki gözde tümör (özellikle iris tabakasında), kemiklerde büyüme veya iskeletteki diğer büyüyen deformeler.

NF2 Belirtileri: Her birey için belirtiler farklılık gösterir. Fakat en belirgin belirtileri; katarakt gibi görme bozuklukları, omurga tümörü, duyma kaybı ve iki ila daha fazla çeşitli büyüklüklerde tümörlerdir. Sonunda tümörler o kadar çok büyür ki, hayati önem taşıyan organların çalışmasını engelleyip ölüme neden olabilir.

Fil adam hastalığı tedavisi

Şimdilik NF’in tümörleri için sadece cerrahi, ve cerrahi + radyoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Bu hastalığa yakalanan birçok hastada yaşam boyunca sadece bir tek cerrahi işleme gerek duyulur. Tıbbi sorunları ya da tümörün yeri dolayısı ile cerrahi işlem yapılamayacak hastalarda radyasyon (ışın) tedavisi alternatif tedavi yöntemi olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.