Non Hodgkin (Hodgkin Olmayan) Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

  • HASTALIKLAR
  • Non Hodgkin (Hodgkin Olmayan) Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.107 kez görüntülendi

Non Hodgkin (Hodgkin Olmayan) Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Bir kanser türü olan Non Hodgkin yani Hodgkin olmayan lenfoma, enfeksiyonla mücadele sisteminde rol alan lenflerde başlamaktadır. Non Hodgkin’in birçok türü vardır. Vücut hücreleri eğer sağlıklı ise sorunsuz bir şekilde bölünürler, gelişirler ve yer değiştirebilirler. Ancak eğer hücreler kanserli olmuşsa artık eskisi gibi normal büyümez. Çok hızlı büyürler ve çok iyi gelişemezler. Bu şekilde büyüyen hücreler birleşip tümör adı verilen bir yumru şeklini almaktadırlar. İşte bizim bahsetmiş olduğumuz hodgkin olmayan lenfoma lenfosit denilen hücrelerde başlamaktadırlar. Vücutla mücadele için lenf düğmelerinde üretilmektedirler. Parmakla hissedilecek bir büyüklüğü yoktur ancak herhangi bir enfeksiyon kaptığınız zaman o bölge şişmektedir. Bir lenfosit çok hızlı şekilde çoğalıp bölünebilmektedir. Bir tümör şeklini alırsa lenf düğmeleri şişmeye maruz kalır.

Hodgkin-tedavisi

NON Hodgkin Nasıl Anlaşılır?

Boyun, koltuk altı ve testisler gibi bölgelerde yumru şeklinde bir parça görmeniz, bu hastalığın en büyük belirtisidir. Ancak kesin bir sonuç olarak gösterilmez. Gerekli testler yapılmadan kesin tanı konulmaz. Bu yumruların bazıları çok hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Diğer bir çeşiti ise oldukça yavaş büyür. Bu yumrular kimi zaman gider kimi zaman tekrar gelir.

Bu belirtilerden farklı olarak aşırı bir yorgunluk hali, aşırı bir terleme hali görülebilmektedir. Tümörün yer olarak nerede bulunacağı sebebine bağlıdır. Mesela bazen bir tümör bağırsağı engellerken, bir tümör ise bağırsak boyu büyüyebilmektedir. Akciğerde olan bir tümör sizin nefes almanıza engeldir.

NON HODGKİN Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kanserdeki en önemli tedavi yöntemi kemoterapidir. Ancak bazı durumlarda kemoterapinin dışında radyoterapide yapılmaktadır. Bu tedavileri açacak olursak:

Kemoterapi Neden Yapılır?: Tedavideki amaç kanserli olan hücreleri tamamen yok etmektir. Tedavi ve istirahat şeklinde 2 grupta temel tedavi yapılır.

Radyoterapi Neden Yapılır?: Amaç aynı ancak yapılan tedavi yöntemi farklıdır. Tedavide yüksek etkili X ışını kullanılmaktadır.

Acil şifalar dileriz.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.