Nohut, dünyadaki en eski mahsullerden biridir ve hemen hemen her kıtada en popüler gıdalardan biri olmaya devam etmektedir.

Nohut 7,500 yıldan uzun bir süredir geleneksel yemeklerin bir parçası olmuştur.

Nohut, halen Ortadoğu, Akdeniz bölgesi ve Afrika uluslarından kaynaklanan geleneksel mutfaklarda kullanılıyor. Bugün dünyada yaşayan en sağlıklı nüfusun besin rutinine dahildir. Nohut; soya fasulyesinden sonra dünyada en çok yetiştirilen ve yenilen bakliyattır.

Nohut, çeşitli sağlık yararları sunan bir baklagil türüdür. Nohut, tokluğun artmasına, sindirimin hızlandırılmasına, kan şekeri düzeylerini sabit tutmaya, hastalığa karşı korunmayı artırmaya ve daha fazlasına yardımcı olur. Nohut; protein, vitamin ve minerallerin güçlü bir birleşiminden oluşur, bu yüzden birçok sağlıklı diyete dahildirler.

 

Nohut Besin Değerleri

Gerçekten inanılmaz bir süper besin olan nohutun gerçekten ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtlıyoruz. Sadece bir bardak porsiyonunda aşağıdaki değerler bulunur:

  • 268 kalori
  • 5 gram diyet lifi
  • 5 gram protein
  • 2 gram yağ
  • Günlük ihtiyacın % 84’ü kadar manganez
  • Günlük ihtiyacın % 71’i kadar folat
  • Günlük ihtiyacın % 29’u kadar bakır
  • Günlük ihtiyacın % 28’i kadar fosfor
  • Günlük ihtiyacın % 26’sı kadar demir
  • Günlük ihtiyacın % 17’si kadar çinko

Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Nohut, tüm bakliyatlar gibi, lifli karbonhidrattır ve vücut yavaş yavaş sindirip enerji için kullanabilir. Tüm karbonhidratlar eşit yaratılmadığı için bu çok önemlidir; bazıları hızla kan şekeri seviyelerini yükseltir, diğerleri ise tersini yapar ve bize sürekli enerji verirler.

Nohuttaki besin maddeleri, nişasta içerir; bu nişasta, vücudun kandaki şekeri aniden yükselterek reaksiyona girmesini yavaşlatan bir karbonhidrattır. Rafine un, beyaz ekmek ve makarna, soda, şeker ve diğer paketlenmiş gıdalar gibi işlenmiş ürünlerde bulunan basit şekerlerden farklı olarak, nohutta bulunan nişastalar uzun sürede yakılırlar.

 

Nişasta, glikoz adı verilen ve birçok temel işlev için vücudun kolaylıkla kullandığı doğal şekerler içerir, ancak glikoz, diyabet veya şeker hastalığı olan kişiler için zahmetlidir. Tüm nohut ve nişastalarda bulunan glikozun sindirilmesi ve kullanılması prosesi, insüline karşı direnç nedeniyle sorun yaşayan diyabet hastaları için son derece önemlidir.

 

Doygunluğu Artırır ve Kilo Kaybına Destek Olur

Nohut hem protein hem de lif açısından yüksektir, bu da kendinizi dolgun hissetmenize ve besin isteklerini ve sağlıksız atıştırmalıkları azaltmanıza yardımcı olur. Çalışmalar lifin daha düşük bir vücut ağırlığına sahip olma ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

 

Nohut, lif, karmaşık karbonhidratlar ve protein nedeniyle tokluk hissi yaratır. Bu makro besin maddeleri, yemekten sonra doygunluk vermek için beraber çalışırlar; aynı zamanda kan şekeri seviyemizi kontrol etmeye ve böylece enerjimizi korumaya yardımcı olurlar.

 

Yağ yakan nohut gibi sık tüketilen gıdalar sağlıklı ve sürdürülebilir kilo vermeye yardımcı olmak için mükemmel bir yoldur. Öğünler arasında boş kalorili ve işlenmiş önemsiz gıdaları yemenizi önler ve kilo kaybınızı çoğaltmak için daha az atıştırmanızı sağlar.

Nohutlar, sebze gibi besleyici gıdalarla eşleştirirseniz daha da fazla doygunluk sağlar. Kalitede çok düşük oldukları halde lif ve protein açısından yüksek oldukları için, kilo vermek isteyen ve kalori alımına dikkat edenler için mükemmel bir besindir.

Yüksek Lif İçeriğiyle Sindirimi Geliştirir

Nohut, yarım fincanlık porsiyon başına 6-7 gram lif içerir. Maalesef, birçok insanın tükettiği yiyeceklerde diyet lifi yetersizdir. Aslında sadece insanların %5’i her gün tüketmek zorunda oldukları günlük önerilen diyet lifi miktarını alabiliyor.

 

Lif, gıdaları hızla sindirim kanalından geçirerek sağlıklı sindirimi kolaylaştırır ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Lif, vücuttan sıvıları çekerek ve vücuttan atılması gereken toksinler ve atıkları içeren dışkı biçimini oluşturarak çalışır.

 

Lifler ayrıca sağlıksız bakterileri azaltarak, sağlıklı bakterileri artırırken, bağırsaktaki pH düzeylerini ve bakterileri dengelemeye yardımcı olur. Bağırsak florası bakterilerinde bir dengesizlik yaşamak, genellikle birçok farklı sindirim problemiyle bağlantılıdır.

 

Nohutta bulunan yüksek lif miktarı doygunluktan sorumludur ve sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca: Kalp sağlığı için önemli olan lifler; kan şekeri düzeylerini, kansere karşı koruyucuları, kalp rahatsızlıklarını, divertikülozu, böbrek taşlarını, regl ve obeziteyi kontrol etmeye yardımcı olur.

 

Kalp Hastalığı ve Kansere Karşı Korunmaya Yardımcı Olur

Nohutların, sağlıksız kolesterol düzeylerinin dengelenmesine, hipertansiyonu azaltmaya ve kalp hastalığına karşı çeşitli yollarla korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bunun nedeni aşırı kilo almayı önleyen lif miktarının yüksek olmasıdır.

 

Lifler, sindirim sisteminde kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olan, yağ asitleri ile bağlanan jel benzeri bir madde yaratmak için çalışır. Hem çözünür hem de çözünmez lif, hipertansiyonun kontrol edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olur.

 

Nohut; kan arterlerini plak oluşumundan uzak tutmaya, sağlıklı tansiyon seviyelerini korumaya ve kardiyak arrest ve inme şansını azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalar, her gün sadece bir porsiyon nohut tüketimin; kalp krizinin olasılığını azaltmaya ve “kötü” LDL kolesterolü dengelemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

Düzenli nohut tüketimin, yüksek lif içeriğinden dolayı kansere, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu yararlar sağladığı da gösterilmiştir: Kanserli hücrelerin daha da şekillenmesini durdurur.

 

Nohut, başta bağırsak olmak üzere sindirim sistemini zararlı bakterilerden ve toksik birikimden uzak tuttuğundan, pH düzeylerinin dengeli olduğu, inflamasyonun azaldığı ve bu nedenle sağlıksız bir çevrede olduğu gibi kanser hücrelerinin çoğalamayacağı daha sağlıklı genel bir ortam yaratmaktadır.

Temel Vitaminler ve Mineraller Sağlar

Nohut yüksek seviyede demir, çinko, folat, fosfor ve B vitaminlerine sahiptir; bunların hepsi vejetaryenler için önemlidir. Nohut, aynı zamanda B6 Vitamini olarak da bilinen folatın büyük kaynağıdır. Folat, DNA’nın kopyalanması ve sentezlenmesinde rol oynadığı için vücuda etkili bir şekilde yeni hücreler üretmek için önemlidir. Aynı zamanda vücudun protein ve diğer B vitaminlerini de kullanmasına yardımcı olur. Folat eksikliği; anemi, zayıf bağışıklık fonksiyonu ve zayıf sindirime katkıda bulunabilir.

 

Nohut çinko içerir. Çinko, vücutta 100’den fazla önemli enzimatik reaksiyonda rol oynayan esansiyel bir temel mineraldir. Çinko, serbest radikal hasarına karşı koruma dahil olmak üzere; bedensel işlevleri kolaylaştırır, yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur, DNA kopyalanmasında rol oynar ve kandaki hemoglobin oluşumuna yardımcı olur.

 

Çinko eksikliği sıklıkla soğuk algınlığı, sızdıran bağırsak sendromu, ishal gibi tutarlı sindirim problemleri, zayıf göz sağlığı, infertilite, saç incelmesi ve hatta çocuklarda büyüme geriliği gibi sorunlara sebep olur.

 

Baklagiller, vücut üzerinde alkalize edici bir etkiye sahiptir ve çoğu modern batı diyetinde yaygın olan yüksek asidite seviyesine karşı koyarak, pH düzeylerini dengelemeye yardımcı olurlar. Humus yemeğinin, zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ kaynağı ile birleştirildiğinde, besleyici emilimi daha da artar. Ayrıca nohut, regl ile ilişkili yaygın semptomları azaltmaya yardımcı olan 3 besin maddesinin iyi bir kaynağıdır: Magnezyum, manganez ve B6 vitamini.

Büyük Bir Bitki Esaslı Protein Kaynağıdır

Protein, hayati organlarımız, kaslarımız, dokularımız ve hatta hormon seviyelerimizden tutun da vücudumuzdaki neredeyse her fonksiyonda önemli bir rol oynayan makul bir makro besindir. Yeterli miktarda sağlıklı protein tüketmek doğal olarak yaşlanmayı yavaşlatır.

 

Yemeklerden aldığımız proteinler; hemoglobin ve önemli antikorlar, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek, kas yapımında ve bakımda yardımcı olmak, kalıcı enerji vermek, bakterilerle mücadele etmek, doygunluk hissetmek ve yaralanmaları iyileştirmek için yardımcı olmak gibi sayısız faydaya sahiptir.

Yeterli miktarda proteini tüketmemek; kas güçsüzlüğü, yorgunluk, düşük enerji, katarakt, kalp problemleri, zayıf cilt sağlığı, dengesiz hormon seviyeleri ve göz problemleri ile sonuçlanabilir. Nohut tamamen bitki temelli bir hayati protein kaynağı olduğundan, bu makro besin maddesinden yeterince tüketilmediğinde hayati değerlerde bir gerileme yaşanabilir.