Nematod Tanımı, Yaşam Biçimi ve Zararlılar

  • TANITIM
  • Nematod Tanımı, Yaşam Biçimi ve Zararlılar için yorumlar kapalı
  • 449 kez görüntülendi

Nematod Tanımı, Yaşam Biçimi ve Zararlılar

Genel kapsamda nematod çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Erkekler ince, uzun, ipliksi ve silindirik bir vücut yapısına sahipken, yetişkin dişiler armut veya limon şeklindedir. Dişi, vücudunun hemen arkasında; Yumurtalarını bir kısmı köklere, bir kısmı köklerin yüzeyine gömülü olan viskoz bir kese içinde bırakır.

Yumurta sayısı konukçu türlere ve nematod türlerine göre değişmekle birlikte, bir torbada 200-500 yumurta bulunmaktadır. Bu sayı bazı türlerde 2000’e kadar çıkabilmektedir. Nematodlar, ikinci larva aşamasında yumurtalardan çıkar ve üçüncü ve dördüncü larva aşamalarında yetişkin olarak bitkiye girer. Sebze zararlıları, toprak sıcaklığı 15°C’yi aştığında ekinlere girer. Nematodların bir nesli tamamlaması, bitki türüne, bitkinin sıcaklığına ve toprağın nemine bağlı olarak yaklaşık 38 hafta sürer.

Nematodların Var Olduğunu Gösteren Semptomlar

Bilindiği gibi nematod, bitki köklerine saldırır, işlevlerini bozar. Su ve besin alımını engeller. Bodurluğa, kök çürümesine, gövdede incelmeye, yapraklarda sararmaya, yaprak boyutunda ve meyve ağırlığında azalmaya neden olarak önemli verim kayıplarına neden olurlar. Bitki köklerinin yenmesiyle oluşan irili ufaklı tümörler en belirgin semptomlardı. Bu ağaçlar zayıflar, verim ve kalite önemli ölçüde düşer. Ürünü satılamaz hale getirirler veya ürünün piyasa değerini düşürürler. https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/kok-ur-nematodlari  sitesinden inceleyebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.