Nefes Kokusu Neden Olur? Tedavisi Nelerdir

  • Genel Sağlık
  • Nefes Kokusu Neden Olur? Tedavisi Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 855 kez görüntülendi

Nefes Kokusu Neden Olur? Tedavisi Nelerdir

Nefes Kokusunun Nedenleri
Ağız sağlığına dikkat etmeme: Nefesiniz kötü kokuyor ama başka belirti yok. Ya dişlerinizi günde iki kere fırçalamıyorsunuz ya da alelacele fırçalıyorsunuz. Koku aslında dişlerinizin arasında çürüyen yiyeceklerin üzerinde yaşayan mikroplardan kaynaklanır. Sorunu gidermek için kendi kendinize tedaviye yönelin, ancak yılda iki kere diş temizliği için dişçiye gidin.

Ağız kuruluğu: Tükürük ağzınızda mikrop üremesini önleyen enzimlere sahiptir. Ağzınızda tükürük azlığı olduğunda mikrop sayısı artar ve nefesiniz kötü kokar. Pek çok yetişkinin sabah kalktığı zamanki “ağız kokusu” bundan kaynaklanır. Antihistaminler ve bazı depresyon ilaçları gibi ilaçlar da ağzınızı kurutarak kötü kokuya neden olabilir.

Diş çürümesi: Ağzınız (özellikle tatlı ya da ekşi yedikten sonra) kokuyor ve dişiniz ağrıyor, dişleriniz sıcak ve soğuğa karşı hassas, ağzınızda garip bir tat var. Bu belirtilere sahipseniz ve altı aydır dişçiye gitmemişseniz, diş çürümesi söz konusu olabilir.

Ağız Kokusunun Diğer Sebepleri:
Sigara içmek, diyafram fıtığı, dişeti hastalığı, dişeti iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı, sindirim sorunu, karaciğer hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı.

Ağız Kokusu İçin Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
– Ağız kuruluğunun kötü kokuya yol açmaması için bol sıvı alın. Günde 6 – 8 bardak su için.
– Dişlerinizi günde en az iki defa (sabah ve akşam yatmadan önce) fırçalayarak ve diş aralarını iple temizleyerek ağız temizliğine dikkat edin. Florürlü diş macunu ve yumuşak fırça kullanın, çünkü sert fırçalar diş etlerinizi tahriş edebilir ve diş minelerinizi aşındırabilir. Dişetiniz boyunca nazikçe ve her dişi ayrı ayrı fırçalayın. Fırçalama işlemi en az 3 dakika sürmelidir, bunun için saat tutabilirsiniz. Fırçaladıktan sonra ağzınızı güzelce çalkalayın, mikropları atmazsanız, fırçalayarak sadece yerinden oynatmış olursunuz.
– Dilinizi fırçalamayı unutmayın. Dilin üzerindeki mikroplar ve atıklar ağız kokusunun önemli nedenlerinden birisidir. Dilinizin altını ve yanaklarınızın içini de mümkün olduğu kadar hafifçe fırçalayın.
– Bütün söylentilere rağmen ağız yıkama preparatları kullanmak iyi bir fikir değildir. Pek çoğu parfüm kokar ve alkol oranı yüksek olanlar ağzınızı tahriş ederek sorununuzu kötüleştirebilir.

Önlem
– Dişlerinizi (diş etleriniz, diliniz, yanaklarınızın iç kısmı da dahil) günde iki kere fırçalamayı unutmayın. Bol su için.
– Soğan ve sarımsak gibi ağız kokusu yapan yiyecekler yemeyin.
– Bunları yedikten sonra diş fırçalamak ya da ağız losyonu kullanmak işe yaramaz, çünkü koku ciğerlerinizden gelmektedir.

Çocuklarda Ağız Kokusu
– Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuğun ağzının kötü kokmasına yol açabilir, çünkü bebekler uzun süre ağızdan nefes alır. Çocuğunuzun ağzı kötü kokuyorsa, boğaz ağrısı gibi belirtilerin olup olmadığına bakın.
– Burun deliklerinden birisine yabancı bir madde kaçmış olabilir (burna yabancı cisim kaçması bölümüne bakınız), özellikle de bir burun akıyorsa.

MESS’in katkılarıyla

marhaba bende nefes kokusu çoklukla yaşayanlardanm ve bu beni çok rahatsız edıyo benm dişlerimin çoğu dolgulu çürüğüm yok neden olabılır bakımınıda hergün yapıyorum yardımcı olursanız sevınırım .

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.