Neden Sürekli Aç ve Yorgunum?

  • Genel Sağlık
  • Neden Sürekli Aç ve Yorgunum? için yorumlar kapalı
  • 927 kez görüntülendi

Neden Sürekli Aç ve Yorgunum?

Kronik yorgunluk ve açlık günlük yaşamınızı sürdürmenize engel olabilir. İki durum da geçici olabilir, ki bu normaldir. Ama haftalar, aylar süren yorgunluk ve sürekli bir şeyler yeme isteği başka problemlerin belirtileri olabilir.

Kötü Diyet

Yeterli ve dengeli beslenmemenin iki yan etkisi açlık ve bitkinliktir. Bu belirtiler diyetteki dengesizliğin veya az kalori almanın sonucunda ortaya çıkabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme bütün dünyada görülen bir sorundur. Ekonomik açıdan refah ülkelerde bile bilinçsiz diyetin etkileri gözlenmektedir. Bu yüzden doğru bir diyet için neler gerektiğini öğrenmeli, hatta mümkünse bir diyetisyenden yardım almalısınız. Aldığınız günlük kalorinin kadınsanız 1200’den, erkekseniz 1500’den az olmamasına dikkat etmelisiniz.

Uyku Eksikliği

Yetersiz uyku yorgunluğun açık bir sebebidir. Pek de açık olmayan, altta yatan problem ise kalp ve akciğer bozuklukları, aşırı alkol veya kafein alımı, uyku hijyeninin olmaması ya da uyku alışkanlıklarındaki yanlışlardır. Birincil insomniya, aylar hatta yıllar süren tıbbi bir bozukluktur ve bu da bir faktör olabilir. Uyku eksikliği vücudun grelin isimli açlığı tetikleyen bir hormon salgılamasına ve tokluk hissi yaratan leptin hormonunu yeterince salgılamamasına neden olur.


Yeterince Egzersiz Yapmama

Egzersiz oksijen ve gerekli besin maddelerin vücuda taşınmasına yardım ettiği için enerjinizi artırır. Egzersiz ayrıca açlığı dindirir. “AJP – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology” dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 60 dakikalık aktif bir aerobik egzersiz sonrasında hormon değişimlerini gözlemleyen araştırmacılar, grelin hormonunda azalma, tokluk hissi veren leptin hormonunda artış kaydetmişlerdir. 90 dakikalık ağırlık antrenmanı ise sadece grelin değerlerini etkilemiştir.

Diyabet

Bu metabolik bozukluk, büyüme ve enerji için gerekli sindirilmiş yiyecekleri vücudun nasıl kullandığını etkilemektedir. Tip 1 diyabette vücut insülin üretemez. Bu hormon glikozun hücrelere ulaşmasında görev alır. İnsülin ulaşamadığında ise enerji eksikliği oluşur. Tip 2 diyabette ise, vücut yeterince insülin üretemez ya da insülini efektif olarak kullanamaz. Açlık ve yorgunluk diyabetin iki formunun da semptomlarıdır. Basit bir kan testi ile diyabet olup, olmadığınız anlaşılabilir.

Dikkat

Eğer yukarıdaki olası sebepleri elemenize rağmen, sürekli açlık hissi ve yorgunluk devam ediyorsa, bir doktora danışın. Bu belirtiler depresyonun veya başka bir medikal problemin nedeni olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.