Nazal Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Nazal Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 971 kez görüntülendi

Nazal Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Nazal polipleri kronik sinüziti (kronik rinosinüzit) burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan soluk pembe renkli, gözyaşı şeklinde tüm burun ve sinüs boşluklarını doldurup tıkayabilen kötü huylu olmayan oluşumlardır. Nazal polipler burun deliklerinden boğaz bölgesine kadar uzanabilir. Bu oluşumlar geniz yolunun tıkanmasına sebep olabilmektedir.
Nazal polipler kronik hastalıklar sonucu ortaya çıkar ve uzun süreli bir dönem kalmaya meyleder. Hatta tıbbî ve hatta cerrahi yöntemlerle bile tekrar ortaya çıkabilmektedirler.

Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?

Nazal polipi olan hastaların birçoğu tipik ilaçlara rağmen geçmeyen şiddetli burun tıkanıklıklarından şikayetçidir.

  • Saydam ya da renkli burun akıntısı
  • Koku ve tatma alma duyusunun azalması ve hatta tamamen kaybolması
  • Baş ağrısı
  • Sinüs basıncı

Yüz ağrısı, burun polipleri olanlara kıyasla kronik sinüziti olan insanlarda daha yaygındır. Ciddi bir nazal polip sorunu olanlarda burun delikleri içinde polipi görmek mümkün olabilir. Bu yapılar, jöle kıvamında bir görünüme sahiptirler.

Aynı zamanda nazal poliplerinin oluşumunda alerji, astım, genetik yatkınlık, kronik rinosinüzit ve genetik yatkınlık rol oynamaktadır. Bu faktörler, burun içerisinde kronik bir iltihaba yol açarak burun mukozasının ödemlenmesine ve içerisinde yoğun sıvı birikimi olan polipoid yapıların oluşmasına neden olurlar.

Sinonazal Polipozis Nedir?

Polipler hem sinüs adı verilen burnun yakınındaki hava boşluklarında hem de burun içersinden gelişiyorsa sinonazal polip yada sinonazal polipozis adı verilir. Kronik rinosinüziti olan hastların 3’te 1’inde  nazal polip ya da sinonazal polipozis gelişir.

Nazal polip ve sinonazal polip aslında aynı hastalıktır. Aralarındaki tek fark vücutta oluştukları yerlerdir. Bu isimler hastalığın vücuttaki yaygınlığını tanımlayabilmek için verilmiştir.

Nazal Polip Tedavisi Ve İlaçları

Nazal poliplerinin iki çeşit tedavisi mümkündür.

Nazal poliplerin büyük çoğunluğu intranazal ve sistemik kortikosteroid tedavisi ile küçültülerek burun tıkanıklığında düzelme, koku almada artış, nazal akıntıda azalma gibi gelişmeler sağlanabilmektedir.

Nazal Streoid Spreyler ve Damlalar: Topikal nazal steroid spreyler, nazal polipin boyutunu azaltmak ve nazal polip ameliyatı sonrasında poliplerin tekrar büyümesini önlemek için kullanılır. Burun pasajına ve polibe daha iyi ulaştığı için sprey yerine damlalar tercih edilir.

Kortikostreoidler: Ağızdan alınan kortikostreoidler nazal polip boyutunu hızlıca küçültür. Ancak nazal poliplerinin sebebi fungal sinüzit olduğu durumlarda nazal polip ameliyatı sonrası poliplerin tekrar büyümemesi için düşük dozlarda aylarca oral kortikostreoid kullanımı gerekebilmektedir.

Antileukotriene ilaçlar: Antileukotriene ilaçlar özellikle aspirin alerjisi olanlarda bulunan burun poliplerinin tedavisinde faydalıdır.

Burun Lavajı: Tuzlu burun lavajı özellikle nazal polipi ve kronik sinüs enfeksiyonları olan kişilerde yararlıdır. Bu yöntemle aynı zamanda burun pasajıyla birlikte sinüsleri de yıkamaktadır.
Alerji Aşısı: Nazal polip ameliyatı sonrası tekrar büyüyen nazal polipler bazı doktorlar tarafından tedavi ya da önleme amacıyla alerji aşısı kullanmaktadır.


Nazal polipler sinus girişlerini tıkadıklarında sinüslerde drenaj bozukluğuna bağlı kronik enfeksiyon ve inflamasyon mevcutsa, nazal boşluğu bütünüyle dolduran ve medikal tedaviye yanıt vermeyen polipler var ise tedavi cerrahidir. Cerrahî müdahale endoskopik sinus cerrahisi şeklinde burun içi yaklaşımla uygulanır. Hastalığın yaygınlığına ve eşlik eden ek bir patoloji bulunup bulunmamasına bağlı olarak sadece nazal poliplerin temizlendiği polipektomi veya genişletilmiş sinus müdahaleleri uygulanabilir.

Nazal Polip Bitkisel Tedavisi

1.Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kadar tuz ekleyerek karıştırılır ve bu karışım burunlara çekilir. Sonra burun aşağı eğilerek su dışarı çıkarılır. Bu işlem her gün düzenli olarak yapılır.

Bir bardak su kaynatılır ve sudan çıkan buhar burunlara çekilir. Günde birkaç kez yapıldığında burun tıkanıklığı azalacak ve kişi daha rahat nefes alacaktır.

Nazal polip hastalarının sıcak duş almaları önerilir. Buhar uygulaması gibi duş sırasında teneffüs edilen buhar burun kanallarının açılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda olası iltihabı da azaltır.

4’te 1 oranında elma sirkesi de bir bardak suya konularak karıştırılır ve her gün sabah ve akşam olmak üzere 2 kez içilir. Elma sirkesinin iyi bir toksinsizleştirme aracıdır. Polipleri ağırlaştıran mukus tabakasının dağılmasını sağlar.
C vitamini bol olan turunçgiller nazal polip tedavisinde bolca önerilir. Enfeksiyonların azalmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Yaban turbunda bulunan enzimler nazal poliplerin sebep olduğu belirtileri azaltır. Olası enfeksiyonu kontrol altında tutar. Aynı zamanda alerji durumunda güçlü anti-bakteriyel özelliği ile faydalı olur. Ancak ağır bir kokuya ve tada sahip olduğu için rendelenip üzerine bal eklenerek tüketilir.

Hint yağı nazal poliplerinin ve alerjenlerin neden olabileceği etkileri azaltır ve bağışıklık sistemini hızlandırır.
Çay ağacı yağı güçlü bir antibakteriyel, antifunga ve iltihap karşıtıdır. Burun tıkanıklığını azaltırken enfeksiyonu da kontrol altına alır. Burun içindeki şişlikleri de zamanla azaltır.

Burun bezlerini tetikleyerek mukusun dağılmasını sağlarlar. Burun tıkanıklığı azaltacak kadar güçlü bir antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahiptirler. Çiğ tüketebileceğiniz gibi yemeklere de katabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.