Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • DERMATOLOJİ
  • Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır ? için yorumlar kapalı
  • 2.866 kez görüntülendi

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Nasır Tedavisi

Nasırlar, hassas bölgelerin basınca ve sürtünmeye karşı, koruma amaçlı oluşan sert, kalınlaştırılmış cilt katmanlarıdır. En çok el, parmak, ayak ve ayak parmaklarında görülürler. Çirkin oldukları ve rahatsızlığa neden olabileceği için birçok kişi nasır tedavisi ister.

Sağlıklı bireylerde, bir nasır genellikle bir alarm sebebi değildir. Bununla birlikte, kötü dolaşım ile ilişkili diyabet veya diğer tıbbi durumları olan insanlar ayağındaki nasırların komplikasyon riski taşıdığını bilmeliler. Bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz, nasır tedavisi konusunda tavsiye almak için sağlık merkezine gitmelisiniz.

Nasır Oluşma Sebepleri ve Belirtileri

1. Nasır Oluşma Nedenleri

Nasır, cildin tekrar tekrar sürtünmesi veya basınca maruz kalmasından kaynaklanır. Nasırın başlıca nedenleri şunlardır:

Ayakkabı – Ayakkabı çok sıkı olduğu zaman, nasıra neden olabilecek basınç oluşur. Ayağa vuran gevşek ayakkabılar, ayak topuğuna baskı uygulayan yüksek topuklu ayakkabılar gibi nedenler nasıra sebep olabilir. Çorapsız sandalet terlik ve ayakkabı giymekte nasıra sebep olabilir. Ayakkabısız yürümekte nasırlara sebep olabilir.

Tamir ve El Alettleri-Araçları – Bahçe veya marangoz aletleri gibi araçların, devamlı kullanılması sonucu eller, baş parmaklarda veya avuçta nasır oluşmasına neden olabilir.

Spor Ekipmanları – Tenis raketleri, beyzbol sopaları ve diğer spor ekipmanları sık kullanıldığında avuç içi, eller, başparmak ve parmaklar üzerinde nasıra neden olur.

2. Nasır Belirtileri

Bunlar, bir nasırın belirtileri ve semptomlarıdır:

Cildin sert, kuru ve kalın bir alanı
Sarımsı veya grimsi görünüm
Etkilenen bölgede dokunma duyarlılığının olmaması
Baskı uygulanırken hassasiyet
Nasırlar, daha küçük olan kist ve siğillerle karıştırılmamalıdır. Nasırlar genellikle harekete veya basınca maruz kalan yerlerde oluşur

Nasır Tedavisi

Bir nasıra karşı tedavi, ilk önce nasırın oluşmasına neden olan tekrar eden eylemlerden kaçınmanızı gerektirecektir. Nasır ayağınız üzerindeyse, farklı ayakkabı veya koruyucu ayak pedleri takmanız gerekebilir.

Basınç ve sürtünmeyi önlemek için, tedbirler aldıktan sonra bir nasır devam ederse, bir dizi nasır tedavisi yapılır.

1. Tıbbi Tedavi

Kırpma – Bir yara dokusunun kalınlaşmış deri doktorunuz tarafından bir neşter ile kırpılabilir. Bu basit prosedür bir ofis ziyareti sırasında yapılabilir. Enfeksiyon riski nedeniyle, nasırı kendiniz bıçakla düzeltmeye çalışmanız önerilmez.
Antibiyotik İlaç – Doktor denetiminde, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik merhem uygulamak gerekebilir.
Salisilik Asit ve Ponza Taşı – Doktorunuz nasırı yumuşatmak için salisilik asidin yüzde 40 çözeltisi içeren bir reçetesiz ilaç verebilir. Nasır yumuşadıktan sonra hafifçe pomza taşıyla ovun. Nasır büyüklüğünüz fazlaysa, doktorunuz daha güçlü bir salisilik asit çözeltisi için bir reçete verebilir.
Doktorunuz ortopedik ayakkabı giymenizi önerebilir.
Cerrahi – Bazı nadir durumlarda, doktor nasıra neden olan ayak deformiteleri düzeltmek için ameliyat önerecektir.

2. Ana Önlemler

Diyabet veya dolaşımın zayıflamasına neden olan başka bir temel durumunuz yoksa, nasırları tedavi etmek için bu ev önlemlerinden birini deneyebilirsiniz.

Yastıklama Pedler – Ayaktaki nasır bulunan bölgeden daha büyük olacak şekilde yumuşak bir maddeden parça kesip, ortasından nasır büyüklüğünde halka çıkarıp yastıklama yapılabilir. Nasır bu sayede daha az can yakabilir.

İnceltme – Bir lif veya ponza taşı ile ince deriye nasır üzerinde ovuşturma zımpara yapılabilir. Enfeksiyon riski nedeniyle fazla keskin, yara açacak nesneler kullanmaktan kaçının.
Islatma – Sıcak, sabunlu su nasır yumuşatmak için kullanılabilir. Pomza taşı veya lifle nasırı zımparalamadan önce suyla sabunla ıslatmak nasırı inceltmek için daha kolay olacaktır
Uygun Ayakkabı ve Çorap – Nasıra ayakkabı neden olduğunda, nasır kaybolana kadar iyi uyum yastıklı ayakkabılar geçin. Polyester-pamuk karışımından yapılmış çoraplar giyin, çünkü bu malzeme pamuktan daha iyi fitil özelliklerine sahiptir.

Nasır Önlenebilir mi?

İlk önce nasırların oluşmasını önleyerek nasır tedavisine hiç gerek duymazsınız. Ayakkabılar söz konusu olduğunda ayakkabılarınızı sıkmayan ya da vurmayan ayakkabılar ve sandaletler seçin ve parmaklarınızı kıpırdatacak kadar yer açın.

Ayakkabılarınızı yeni aldıysanız ve arkadan veya ön kısımdan vuruyorsa, bir sandalyenin ayağına geçirerek o vuran bölgeyi çekiçle ezmek ayakkabının vuran bölgesini gevşetecek, yumuşatacak ve sonuçta ayağınıza vurması azalacaktır.

El aletleri veya spor ekipmanları kullanmanızı gerektiren bir mesleğe sahip olmak, nasır oluşma riskini artırır. Yastıklı eldiven giyerek veya el tamir aletlerini iş eldiveni gibi önlemlerle ellerinizi aşırı sürtünmeye karşı koruyabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.