Nar ve Narın Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Nar ve Narın Faydaları için yorumlar kapalı
  • 921 kez görüntülendi

Nar ve Narın Faydaları

Ilıman iklim meyve türü olan nar, haziran temmuz aylarında kırmızı, nadiren beyaz çiçekler açan, kenarları tüylü yaprakları olan bir meyvedir. Nar faydalarından biri idrar söktürücü olmasıdır. Sindirim sistemini rahatlatması da narın faydaları arasındadır. Narın mide hastalıklarına faydaları olmasının yanında kalbi koruması da oldukça önemlidir.

Ayrıca nar, kuvvetli bir kök sistemine sahip olan çok yıllık, 2-5 metre yüksekliğinde, çalı formunda bir ağaçtır. Kabuğu kırmızı olan nar meyvesi yuvarlak, sert kabuklu bir meyvedir. Birçok toprak ve iklim türünde nar yetiştiriciliği yapılması mümkündür. Genellikle sıcak bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, birçok bölgeye adapte olabilir. Ülkemizde nar yetiştiriciliği daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır.

Kök ve gövde kabuğu nişasta, mannit, reçine, triterpenik asitler, tanen, pelletierin, isopellitierin ve metilpelletierin isimli alkaloidleri içerir. Meyve kabuğu ve çiçeklerde ise yine yukarıda saydığımız alkaloidleri ve tanen vardır. Ayrıca nar, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, B1, B2 ve C vitaminleri de içerir.

Nar Faydaları Nelerdir?

Nar
Nar

Nar, mide hastalıklarına karşı faydalı olduğu gibi ishal ve bağırsak kurtları içinde fayda sağlar. Nar suyu ise idrar arttırıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve kuvvet vericidir. Aynı zamanda eklem iltihapları ve yüksek tansiyona tavsiye edilmektedir. Nar yaprakları mikrop öldürücü özellikleriyle iltihaplı yaralarda kullanılabilir veya anjinde gargara yapılarak tüketilebilir. Hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır.

Tansiyonu düşürücü etkisi de bulunan nar, kalp dostudur, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Damar sertliğini önleyici etkisi vardır. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli nar tüketiminde damar sertliği olan kişilerin damar sertliği oranı yüzde 44 düşmüştür. Ciltteki yaraların iyileştirilmesine karşı da kullanılan nar, ciltteki enfeksiyonlara karşı çok etkilidir ve cildin pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar. Enerji verir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Çarpıntıya iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Bu özelliği sayesinde vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Probiyotik bakteriler yani bağırsakta yaşayan iyi huylu bakterilerin gelişimine katkı sağlar. Sindirim sistemini rahatlatır.

Ayrıca nar kabuğu ile virüs, bakteri ve mikroplara karşı koruma sağlanabilir. Yorgunluk, stres, hararet gibi durumlarda da faydalı olan nar, diş etlerinin güçlenmesi ve ağız yaraları için de kullanılabilir. Narın diğer bir özelliği de kandaki şeker oranını düzenlemesidir. Şeker hastalarının tüketmesi halinde şeker hastalığına yani diyabete faydalı olan nar, kolesterolü de dengeler. Cilt ve prostat kanserleri öncelikli olarak nar birçok kanser türüne etki ederek, kanserli hücrelerin oluşmasını engeller.

Ağız Yaralarına Karşı Nar Nasıl Kullanılır?

Ağız yaralarına karşı nar çiçeği toz haline getirilir, ağızdaki yaralara sürülür veya çiçekler haşlanır, gargara olarak kullanılır. Ya da nar kabuğu kaynatılır, bu su ile gargara yapılır.

Bağırsak Solucanlarına Karşı Nar!

Bağırsak solucanlarına karşı nar kökü kabukları toz haline getirilip 6 saat kadar suda tutulur, hafif ateş üzerinde ısıtılarak yoğunlaştırılır. Bal veya şeker ile tatlandırılıp yarımşar saat ara ile iki veya üç defada içilir.

İshale Karşı Nar!

Nar Faydaları
Nar Faydaları

İshale ve dizanteriye karşı 2 bardak su 15 dk. kaynatılır, kaynayan suyun içine 2 adet narın kabuğu içinden ayrılarak atılır ve bu şekilde 15 dk. daha demlenir. Daha sonra nar suyu ocaktan alınarak soğuması beklendikten sonra günde bir bardak içilir.

Nar Nasıl Kullanılır?

Mide rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıkların doğal şifası olan nar, nar ekşisi, nar suyu gibi çeşitli şekillerde tüketilebilir. Taze meyve olarak da tüketilebilen nar, sağlık açısından birçok faydası ile birlikte hastalıkları önlemek için de kullanılan doğal bir şifa kaynağıdır.

Narın Zararları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Hamile bayanların ve küçük çocukların fazla nar tüketmemesi tavsiye edilir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına sahip olan kişilerde narı aşırı tüketmemelidir.

Kaynaklar:

Authoritynutrition : 12-proven-benefits-of-pomegranate
Stylecraze : best-benefits-of-pomegranate-juice-for-skin-hair-and-health
Draxe : pomegranate-seeds
Articles.mercola : articles/archive/2014/05/10/pomegranates

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.