Nar Kabızlığa İyi Gelirmi? Uzman Doktor Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Nar Kabızlığa İyi Gelirmi? Uzman Doktor Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 815 kez görüntülendi

Department of Health and Human Services ( ABD Sağlık Bakanlığı) dünyada milyonlarca insanın sık sık kabızlık sorunu yaşadığını bildiriyor. Kabızlığa bir dizi faktör neden olsa da, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik kabızlıktan kurtulmak için etkili tedavi yöntemlerindendir. Uzmanlar kadınlarda günlük lif ihtiyacının 25 gr, erkeklerde ise 38 gr. olduğunu haber veriyor. Yetersiz lif alımı kabızlığın en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Nar gibi yüksek lifli gıdalarla beslenerek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz. Yani nar kabızlık yapmaz, aksine kabızlığa iyi gelir diyebiliriz.

Yalnızca nar yemek değil nar suyu içmenin de kabızlığın giderilmesi ve engellenmesinde önemli rolü vardır. The American Cancer Society (Amerikan Kanser Topluluğu) içlerinde nar suyunun da dahil olduğu meyve sularının içilmesinin  bağırsak fonksiyonun düzgün işleyişine yardımcı olduğunu bildiriyor. Günlük nar suyu tüketimini 1-1,5 bardakla sınırlı tutmak ideal olanıdır.

Dr. John Munshower narın yüksek lif içeriği ile kabızlığın giderilmesine ve kişilerin BM oranlarının normale dönmesine yardımcı bir besin olduğunu ancak herkesin metabolizmasının farklı olmasından dolayı nadir de olsa bazı kişilerde narın kabızlık yapabileceğini, keza çok fazla nar tüketmenin, haddinden çok lif alımına yol açıp kabızlık yapabileceğini bildiriyor.

Kabızlıktan muzdaripseniz muhtemelen yeterli miktarda lif almıyorsunuzdur. Yetişkinler yaşlarına ve cinsiyetlerine göre günde ortalama 22-34 gram life ihtiyaç duyarlar, fakat çoğu kişi lif açısından yetersiz beslenip günlük lif alımında 15 gramı geçmez. 1 su bardağı nar 7 gram lif içeriği ile önemli lif kaynakları arasında yer alır.

Yiyeceklerde bulunan lifler çözünür lifler ve çözünmez lifler olarak iki gruba ayrılır.  Çözünür lifler sindirim sistemindeki suyu emer ve dışkı geçişini yavaşlatır, çözünmez lifler ise bağırsak aktivitelerini artırır. Yani her ikisinin de önemli faydalı işlevleri vardır. Çözünmez lif açısından zengin gıdaların yüksek miktarda tüketimi ile kabızlık riskinin azalması arasında doğrudan bir bağlantı vardır.  2014 yılında International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences (Güncel Mikrobiyoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi’nde) yayımlanan bir araştırmaya göre, narda bulunan lifin %80’i çözünmez liften oluşur, yani her yarım su bardağı narda 2,8 gr çözünmez lif bulunur ki bu rakam çoğu meyve ve sebzenin lif içeriğinden fazladır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.