MR Nedir Emar Nasıl Çekilir

  • Genel Sağlık
  • MR Nedir Emar Nasıl Çekilir için yorumlar kapalı
  • 2.149 kez görüntülendi

MR Nedir Emar Nasıl Çekilir

Halk arasında mr, mrg ya da emar olarak nitelendirilen terimi ve tıbbi işlemi duymayan kalmamıştır. Ama çoğumuz emar nedir, nasıl çekilir, emar ne işe yarar, yararları ve zararları nedir bilmiyoruz. İşte bu yazı emar hakkında bilgi vermek için yazılmıştır.

Emar Nedir?
Yeni görüntüleme teknolojileri arasında en etkileyici olanlardan biri manyetik rezonans görüntüleme ya da kısaca MRG veya MR’dir. MRG ağrısız allerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu olmayan ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tani tekniğidir.

Hasta güçlü bir elektromanyet içeren bir silindirin içinde yatarken vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın oldukça kaliteli bir resmi elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.

Ne kadar sürer?
MRG incelemesi 20 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.

Nasıl Yapılır? Hangi amaçlarla yapılır?
MRG ile kemiklerin içi görülebildiğinden derin yerleri incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar bağlar kan damarları kalp karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Ayrıca MRG beyin yapısını da değerlendirebildiğinden dolayı ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler elde edilebilir. MRG ile insan vücudu bir elmayı dilimler gibi incelenebilir. MRG’nin tanıya yardımcı olan özellikleri yanında ek olarak işlem için hastanın hastanede kalma zorunluluğunun olmaması hastanın rahatsızlık duymaması ve radyolog doktorun sonuçları klinisyenlere hemen bildirebilmesi gibi yararları da vardır. MRG çağımızda beyin ve omurilik hastalıkları ve patolojilerinin görüntülenmesinde en değerli görüntüleme yöntemidir.

Hangi durumlarda yapılmaz?
Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü MRG’nin mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden MRG tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın.

BEBEKLERE EMAR ÇEKTİRMENİN BİR ZARARI VAR MIDIR ?
Yeni doğmuş bebeklerden 159 kiloya kadar tüm yaştan hastalara emar tetkikleri yapılabiliyor. Emar tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir

Ayrıca çocukların yaşlıların ve kooperasyonu zayıf hastaların tetkikinde de büyük kolaylıklar sağlanmıştır.. Kısa çekim süreleri aydınlık ve ferah çekim bölümü ile tüm hastaların en yüksek kalitede görüntüleri rahatlıkla elde edilebilmektedir.

EMAR TETKİKLERİ NE KADAR SÜRER ?
Eski cihazlardan kalan bilgi ve tecrübeler nedeniyle Halkımız emar tetkiki için kapalı dar ve sıkışık bir cihaz içinde 40 – 45 dakikadan 15 saate kadar varan sürelerde hiç kıpırdamadan durması gerektiğini zannetmektedir.

Ama artık bu sorunlar bitmiştir. Yeni teknoloji cihazlarda Acil Servis Hızında Tetkik yapılmaktadır: Bir beyin emarının 3-4 dakikada çekildiği sistemde mükemmel görüntü kalitesinde çekimler son derece hızlı yaplıyor. Eski emar sistemlerinde 30-45 dakika süren standart çekimler 5-10 dakikada tamamlanıyor.

HAMİLELER EMAR ÇEKTİREBİLİR Mİ?
X-ray ışını ve radyoaktif madde kullanılmaksızın gerçekleştirilen Emar çekimi herhangi bir yan etkisi olmayan tekrarlanmasında hiçbir sakınca bulunmayan sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir.

Bugüne kadar görülmüş hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen hamileler mutlaka kendi doktorları ile görüşmeli ve eğer uzman doktor gerek görüyorsa yazılı izin/ tetkik istek kağıdı verirse çekim yaptırmalıdır.

Uzman doktorların istemesi durumunda merkezimizde ana karnındaki bebeklerin de emar çekimleri yapılmakta ve konusunda uzman ve tanınmış radyologlarımız tarafından bu tetkikler değerlendirilmektedir.

Bu yazı mr nedir, mr nasıl çalışır, mr nasıl çekilir, emar niçin çekilir, emar neden çekilir, emar nedir, emar nasıl yapılır, emar nasıl çekilir, emarın zararları, emarın yan etkileri nelerdir konusunda yazılmıştır.

emar nedir, emar nasıl çekilir, emar nasıl çekilir izle, emarın zararları, mr niçin çekilir, emar, mr ne için çekilir, emar niçin çekilir, beyin emarı nasıl çekilir video izle, emarın zararları nelerdir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.