Miyom Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Miyom Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 2.173 kez görüntülendi

Miyom Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Miyom Nedir?

Miyom, rahim girişi ve rahmin iç kısımlarında bulunan, rahimin kendisine has kas yapısıyla birlikte gelişme gösteren iyi huylu bir tümör çeşididir. Tümör olarak bahsedilince aklınıza kanser vakaları gelebilir ancak şunu bilmelisiniz ki; vücudun her hangi bir bölgesinde meydana gelen kötü ya da iyi huylu fark etmeden oluşan tüm şişliklere tümör denilir. Bu durum miyomlar içinde geçerlidir. Miyomlarda da genellikle iyi huylu şişliklere rastlandığı için her hangi bir kanser durumu ortaya çıkmayabilir.

Miyomlar, genel olarak yuvarlak görünümlü ve pembemsi bir yapıda bulunmaktadır. Dünya üzerindeki kadınların yaklaşık olarak %22’sinde boyutları ufakta olsa miyom oluşumu gözlenmiştir. Miyom gelişenkadınların yaş ortalaması 35-45 arasıdır. Genç kızlık döneminde görülen miyom hastalıkları çok az olmakla beraber menopoz sonrasında da miyom oluşma riski oldukça azalmaktadır. Bu duruma rağmen, menopoz döneminin hemen öncesinde miyom rahatsızlığı saptanmış bir kadınının menopoz dönemine girdikten sonra miyom yapısında büyüme ve gelişme görülmektedir. Miyom belirtileri ise, miyom oluşumunun gözlendiği bölgelere göre değişiklik göstermektedir.

Miyom Neden Olur?

Genetik yapı miyom sebebidir

Miyom oluşumunun ana nedenlerinden bir tanesi genetik yapıdır. Eğer aile yakınlarından birisinde miyom görülmüşse kişinin kendisinde de miyom görülme olasılığı yükselmektedir. Bu nedenle kimi kadınların ailelerinden kalan genetik mirası miyom oluşumuna neden olur.

Hormonal dalgalanmalar miyoma neden olur

Kadınlığın hormonu olan progesteron veya östrojen salınımında bir takım dalgalanmaların meydana gelmesi miyom oluşumuna neden olmaktadır. Gebelik döneminde meydana gelen miyomların sebebi de çoğunlukla hormon dengesizliğidir. Gebelikte oluşan miyom rahatsızlığı genellikle zararlı değildir fakat mutlaka doktor tarafından kontrol altında tutulmalıdır Eğer miyom boyutu 3 santim kadar olursa ameliyatla alınması gerekir. Ayrıca böyle bir durumda normal doğum değil sezaryene başvurulur.

Anne olmak isteyen kadınların ilk başta bir jinekolog tarafından muayene edilmesi ve miyom oluşumu gibi bir hareketliliğin var olup olmadığının bakılması gerekmektedir. Miyomlar uzun süreler boyunca belirtiler göstermediğinden siz fark etmeden rahimde miyom gelişmeleri görülebilir.

Fazladan hormonal salgıya uğrayan rahim hücreleri de tepkime olarak miyom oluşturabilir. Menopoz döneminden sonra östrojen hormonu salınımı biteceğinden miyom tümörlerinde de küçülme hatta yok olma görülecektir. Hazır gıdalar, kozmetik ve temizlik ürünleri östrojen seviyesini değiştirerek miyoma neden olabilir. Ayrıca fazla stres, ya da kilo vermek için yapılan bilinçsiz diyetler hormonal dengeyi bozacağından miyom oluşumuna neden olur.

Çevresel problemler miyom riskini artırır

Rahimde miyom oluşmasının pek bilinmeyen ama yüksek risk grubu oluşturan bir diğer nedeni de çevresel faktörlerdir. Globalleşen dünya ve sanayi anlamında gelişen üretim sahaları ile temiz, doğal çevre miktarı gittikçe azalmaktadır. Bunun yanı sıra kadınlar için üretilen pek çok temizlik ve bakım ürünleri içerisinde östrojen taklidi yapabilen maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler zaman içerisinde kadının östrojen seviyesinde değişimler yaratacağından miyom oluşumuna sebebiyet verir.

Miyom oluşumunun bir diğer nedeni de dengesiz beslenmedir. Sağlıksız ve dengesiz beslenen fazla kilolu kadınlarda miyom riski daha çok görülmektedir. Vitamin ve mineral yönünden zengin beslenen kadınlarda ise miyom gelişimi daha az görülmektedir.

Miyom Nasıl Geçer?

Miyom oluşumları uzun süreler belirti vermeyen ve vücuda her hangi bir rahatsızlık vermeyen yapıdadır. Boyut olarak küçük miyomlar vücuda o dönem içerisinde her hangi bir zarar vermemektedir. Böyle bir dönemde teşhis edilen miyomların doktorlar tarafından sürekli kontrolü yapılır ve ilaç tedavisi ile küçülmesi ya da yok edilmesi sağlanır.

Bu evrede miyom oluşumları kontrol altında tutularak tümörlü hücrelerin vücut içerisindeki varlıkları hakkında bilgiler edinilir ve bu hücrelerin neden olabileceği hastalıklar önceden tedbir alınarak engellenir.

Boyutu ufakken tespit edilen miyom hücrelerinin tedavi edilmesi artık iyice kolaylaşmıştır. Boyutça büyük miyomların tedavisi küçüklere göre doğal olarak tedavi süresinin uzamasına sebebiyet vermektedir. Ancak bu alanda yapılan bir çok araştırma ve hastahanelerin donanımın artmasıyla küçük operasyonlar yapılarak miyomlar alınabilmekte ve iyileşme sağlanabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.