Miyom Kısırlık Ve Tekrarlayan Düşük Nedeni

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Miyom Kısırlık Ve Tekrarlayan Düşük Nedeni için yorumlar kapalı
  • 783 kez görüntülendi

Miyom Kısırlık Ve Tekrarlayan Düşük Nedeni

Şiddetli ağrı, adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterebilen rahim içi miyomlar, kısırlıktan rahmin alınmasına kadar gidebilen tablolara neden olabilmektedir. Cerrahi dışında kesin tedavisi olmayan miyomlar son yıllarda laparoskopik yöntemlerle alınmakta, hasta bu sayede kısa sürede normal yaşantısına dönebilmektedir. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Önder Koç, laparoskopik miyomektomi yöntemi hakkında bilgi verdi.

Miyomlar gebelik döneminde büyüyerek düşüğe sebep olabiliyor

Rahmin kendi düz kas liflerinden gelişen miyomlar, ailesinde miyom olan kadınlarda daha çok görülmektedir. Üreme çağındaki kadınlarda karşılanmamış östrojen hormonun artması sebebiyle, miyomların görülme oranları %15-20 arasındadır. Gebelikte yüksek östrojen düzeyine bağlı olarak daha fazla büyümektedirler ve büyüyen miyomlar fetüsü iterek düşüklerin yaşanmasına yol açabilmektedir. Menopoz döneminde ise östrojen hormonunun azalmasıyla miyomlar azalmakta ve küçülmektedir. Miyomlar,  genellikle sınırları belirgin ve iyi huylu kitleler olsalar da, büyüme ve kan akımı hızları ultrasonla kontrol edilerek çok nadir de olsa kötü huylu bir tümör sarkom olma olasılıkları değerlendirilmelidir.

Hastanın yaşı önemli

Miyomların ameliyatla alınıp alınmamasının değerlendirilmesi; hastanın durumuna, yaşına doğru zamana ve kullanılacak yönteme göre yapılır. Herhangi bir bası ya da kanamaya neden olmayan bir miyomda, kötü huylu düz kas tümörü şüphesi uyandıran bulgular da olmadığı sürece ameliyata gerek yoktur. Buna karşın aşırı kanamalar yaratan, rahme bebeğin yerleşmesine engel olan, mesaneye ve son bağırsağa bası ve ağrı yaratan miyomların ise alınması gerekmektedir. Hastanın yaşı yapılacak ameliyat yönteminin seçiminde önemlidir. İleri yaştaki hastalarda, menopoz döneminde miyomun büyümesinin duracağı ve köreleceği ihtimali göz önüne alınarak ameliyat ertelenebilir. Genç yaşlardaki hastalarda ise rahmin korunmasına yönelik bir minimal giriş cerrahisi yöntemi olan laparoskopik miyomektomi (kapalı ameliyat yöntemiyle miyom çıkarılması) yöntemi kullanılabilir.

İlaç kullanımının yetersiz kaldığı ve kadın doğum uzmanı tarafından miyomun alınmasının gerekli görüldüğü durumlarda, laparoskopik miyomektomi yönteminin kullanılması; daha az ağrı, 5 mm kadarlık küçük dikiş izi, daha az kan kaybı ve gündelik hayata daha erken dönüş sağlamaktadır. Laparoskopik yaklaşım, vakaların büyük bir kısmına uygulanabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.