Mısır Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli?

  • Genel Sağlık
  • Mısır Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? için yorumlar kapalı
  • 826 kez görüntülendi

Birçok gıda ürünü, mısır nişastası ve mısır tatlandırıcıları içerdiğinden mısır alerjisi sık rastlanılan alerji türleri arasında yer alır. (Mısır alerjisi belirtileri, nedenleri ve tedavisi) isimli bu makalemizde, mısıra karşı hassasiyeti olanlarda ne gibi semptomlar geliştiğine, ne yapmak gerektiğine dair bilgiler verdik. 

Bu alerji, mısır koçanından mısır yedikten sonra; yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdaları sindirmeye çalışırken ya da mısır katkı maddeli cilt bakım ürünleri kullanıldığında da gerçekleşebilir. Mısır alerjisi belirtileri genellikle birkaç saat içinde ortaya çıkar ve kalıcı etki bırakmadan geçer. Nadir durumlarda ise, anaflaktik reaksiyonlarla hasta bilincini ve organ fonksiyonlarını kaybedebilir.

Mısır alerjisi neden olur?

Mısır alerjisi, mısırdaki bir proteini bağışıklık sistemimizin tehlikeli görüp,olup onunla savaşmasıyla, vücuda kabul etmek istememesiyle ortaya çıkar.

Mısır alerjisi belirtileri nelerdir?

  1. Egzama
  2. Döküntü
  3. Kurdeşen
  4. Burun tıkanıklığı
  5. Nefes almada zorluk
  6. Astım
  7. Boğazda ve dilde şişme
  8. Migren
  9. Karında kramplar
  10. İshal
  11. Bulantı
  12. Kusma
  13. Eklem ağrısı
  14. Anafilaktik şok

Anafilaktik şok, şiddetlidir ve hayati tehlikesi vardır. Semptomlar çok hızlı gelişebilir, bu durumda acilen tıbbi yardım alınmalıdır.

Mısırlı maddeler içeren cilt bakım ürünleri kullanan hastalar, kaşıntılı, kırmızı döküntü gibi deri semptomları ile karşılaşabilir. Mısır yedikten sonra ağızda kaşıntı hissi duyulabilir. Görülen iltihabik belirtiler, şişmeyi işaret ediyor olabilir bu da yutmada zorluğa yol açar. Sindirim sisteminde alerji belirtileri ise bulantı ve mide ağrısı ile başlar; bağırsak krampı, kusma ve ishali de içerebilir.

Mısır ürünleri tükettikten sonra her an kan basıncında ani düşüşle anaflaktik şok gerçekleşebilir. Nefes almada zorluk ya da kalp atışlarında anormallik durumunda hemen ambulansı arayın. Solunum problemleri, halsizlik ve sersemlik, hızla bilinç kaybı ve solunum durmasına kadar varabilir.

Mısır alerjisi nasıl geçer?

Mısır alerjinizi tespit ettirmek için öncelikle yapmanız gereken özel hastanelerin veya üniversite hastanelerinin alerji bölümüne başvurmak olmalıdır. Doktor yapacağı alerji testiyle mısıra karşı alerjiniz olup olmadığını belirleyecektir. Gerekirse size alerji ilacı reçete edecektir.

Uzak durmanız gereken ürünler;

  1. Etiketinde mısır geçen tüm gıdalardan uzak durun.
  2. Bazı alkollü içkiler (bira, cin, viski, votka, şarap) mısır içerebilir, bunlardan da uzak durun.
  3. Tahıllar, kek, puding, ekmek mısır unu içerebilir. Bitkisel yağ, mısır yağı içerebilir
  4. Soslar, salata sosları, marine ürünlerindeki kıvam artırıcılar, mısır nişastası içerebilir.
  5. Mısır nişastası, gıda pişirme kapları, plastik torbalar, fırın kağıtlarında yapışmayı önleyici olarak kullanılabiliyor, dikkatli olmalıdır.
  6. İşlenmiş et ve balık, dondurmada kullanılan dekstroz ve glikozda, mısır şekeri ve mısır şurubu vardır.

Et Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Çekirdek Alerjisi – Belirtileri, Teşhisi Ve Tedavisi Tıklayınız

Domates Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.