Mıknatıs Paslanmaz Çeliği Çeker mi?

  • TANITIM
  • Mıknatıs Paslanmaz Çeliği Çeker mi? için yorumlar kapalı
  • 1.473 kez görüntülendi

Mıknatıs Paslanmaz Çeliği Çeker mi?

Paslanmaz çelik çeşitleri ile adından sıkça söz ettiren Borşen, mıktanıs paslanmaz çeliği çeker mi çekmez mi sorusuna yanıt verdi. İşte, detaylar!

Paslanmaz boru ve paslanmaz çelik alanında en iyi markalardan birisi olan Borşen, paslanmaz çelik nedir, paslanmaz çelik çeşitleri nelerdir, ve paslanmaz çeliğin mıktanısla olan ilgisi nedir gibi birçok soruyu detaylarıyla birlikte açıkladı.

Paslanmaz Çelik Nedir?

İçerisinde en az %10.5 oranında olmak şartı ile krom bulunduran çelik türü, paslanmaz çelik olarak adlandırılmaktadır. Paslanmaz çelik içerisinde yalnızca krom olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Çünkü paslanmaz çeliğin içerisinde nikel gibi farklı elementlerin bulunduğunu söylemek de mümkündür. Paslanmaz çelik kalitesi üzerinde belirleyici etkisi bulunan da unsurlar da yine içerisinde yer aldığı söylenen maddelerdir. Bu maddelerin türleri ve oranı değiştikçe, çeliğin kalitesi de değişmektedir. 

Paslanmaz Çelik Türleri

Paslanmaz çelik çeşitleri, içerisinde yer alan elementlere ve bu elementlerin oranlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Paslanmaz çelik çeşitleri bağlamında ele alınabilecek başlıca çeşitleri ise şunlardır;

  • Östenitik çelik
  • Martenzitik çelik
  • Ferritik çelik
  • Dubleks çelik

Bu çelik çeşitlerinin bir de kendi içerilerinde sınıflandırmaları mevcuttur. Örneğin ferritik paslanmaz çelikler 409 ve 430, östetinik çelikler 316 ve 304, martenzitik çelikler ise 420 gibi alt sınıflara ayrılmaktadır.

  1. Östenitik Paslanmaz Çelik: Magnezyum, krom, nikel ve nitrojen içerek paslanmaz çelik alaşımlarından oluşmaktadır. Bu çelik türlerinin sertleşmeme özellikleri vardır. Bu özelliklerin en temel nedeni ise, soğuma işlemi esnasında faz değişimine uğramamalarıdır. Ayrıca bu çelik türünün manyetik özelliği de yoktur. Diğer çelik türlerinden ayrılan en önemli özelliği de budur. Bu paslanmaz çelik çeşidinin manyetik hale gelmesi, ancak soğuk olduğu zamanki şekil verme işleminden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu tür paslanmaz çeliklerin darbeye karşı dayanıklılıkları yüksektir. Örneğin bu çelik türünden yapılan bir paslanmaz fittings veya paslanmaz boru darbeye dayanıklıdır. Ayrıca şekil verilebilme imkanı da bu paslanmaz çeliklerde oldukça fazladır. 
  2. Ferritik Paslanmaz Çelik: Paslanmaz çelik çeşitleri bağlamında ele alınabilecek bu çelikler için sertleştirilmesi mümkün olmayan krom ve demir alaşımları demek mümkündür.İçerdikleri krom oranının ise %1manyetik özelliğe sahip olan bu çelik türünün paslanmaz özelliği nispeten daha azdır. Yani ferritik paslanmaz çelik kullanılarak üretilecek olan paslanmaz fittings veya paslanmaz boru, diğer türlere oranla daha kolay paslanabilecektir.
  3. Martenzitik Paslanmaz Çelik: içerisinde ne fazla %16 oranında krom bulundurabilen paslanmaz çeliğin bu çeşidi, içeriğinde %0,3 oranında karbon bulundurduğundan dolağı sertleşebilmektedir. Paslanmaz özellikleri ise ferritik çeliğe oranla oldukça yüksektir. Yani ferritik çelik kullanılarak üretilmiş olan bir paslanmaz fittings veya paslanmaz boruya kıyasla, martenzitik kullanılarak üretilmiş olan paslanmaz boru veya paslanmaz fittingsin daha zor paslanacağını söylemek mümkündür.
  4. Dublex Paslanmaz Çelik: bu grupta yer alan paslanmaz çelikler için % 22 oranında krom, % 0,02 oranında karbon, % 5,5 oranında nikel barındırıyorlar demek mümkündür. Ayrıca bu grupta yer alan paslanmaz çelikler hem ferritik hem de ösentenitik çelik özelliği gösterebilmektedir.

Paslanmaz Çeliğin Manyetik Özelliği Vardır

İnsanların en çok merak ettiği sorulardan biri de “Mıknatıs çeliği çeker mi?” sorusudur. Çoğu kişinin bu husustaki düşüncesi çeliğin herhangi bir manyetik özelliğinin bulunmadığı yönündedir. Manyetik özelliği bulunmayan bir maddenin mıknatıs tarafından çekilmesi de mümkün değildir. Hatta öyle ki, çeliğin paslanmaz nitelikte olup olmadığı test edilirken dahi mıknatıs tutulduğunu gözlemlemek mümkündür. Ancak bu düşünce oldukça yanlıştır. Çünkü yukarıda da görülmüş olunduğu gibi, bazı çelik modellerinin manyetik özelliğe sahip olabilmesi söz konusudur.

Paslanmaz çeliğin kalitesi ve manyetik özellikte olup olmadığı şu unsur ile belirlenebilmektedir; alaşımına eklenen madde. Yani çeliğin manyetik özelliği, içerisindeki elemente bağlı olarak ortaya çıkabilmekte, yine içerisindeki elemente bağlı olarak yok olabilmektedir. Örneğin paslanmaz çeliğin herhangi bir şekilde ısıya maruz kalması, çelik içerisindeki atomların hareket etmesine neden olmaktadır. Bu durum da manyetik alan üzerinde değişiklikler oluşturabilmektedir.  Paslanmaz çelik kalitesi de yine bu şekilde belirlenmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.