Mide yanması; esas olarak alt göğüste (göğüs kemiğinin arkasında) ve midede yanma hissi ile belirgindir. Genelde asit hazımsızlığı veya Pirozis olarak bilinir ve ağırlıklı olarak; obezite, gebelik, kafein, çikolatalar, stres, mide fıtığı, sigara, nane, mentol, alkolizm, yatmadan önce yemek yeme, asitli meyve suları, belli ilaçlar, büyük miktarda karbonhidrat içeren içecekler, kızartılmış, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketilmesi sonucu görülür. Boğazda iltihaplanma, reflü, göğüste sızlama, ağızda acı ya da ekşi tat, herhangi bir yutma zorluğu, eğilirken veya yatma sırasında ağrı, mide rahatsızlığı, boğazda ağrı ve mide bulantısı belirtileri vardır. Çeneden alt göğüs bölgesine kadar yanma hissi duyulur. Bazı yetişkinler ömürleri boyunca mide ekşimesi yaşarlar. Ancak reçeteli ilaçlara yönelmeden önce aşağıdaki basit ve doğal tedavileri deneyebilirsiniz.

 

Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?

 

  • Göğüste rahatsız edici yanma hissi yaşanıyor, genellikle göğüs kemiğinin hemen arkasında ve yemek yedikten sonra
  • Ağızda ekşi bir tat
  • Ağrı nedeniyle uyurken veya yatarken zorlanma
  • Ağızda kuruluk
  • Duyarlılık ve kanama da dahil olmak üzere diş eti tahrişi
  • Diş erozyonu
  • Ağrı veya boğazda şişme
  • Asidik gıdalar nedeniyle ağız kokusu
  • Şişkinlik veya yemekten sonra gaz
  • Karın gurultusu
  • Mide bulantısı ve bazen iştah kaybı

 

Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler ve Öneriler Nelerdir?

 

Karbonat

Genellikle sodyum bikarbonat olarak bilinen kabartma tozu mide ekşimesinde hızlı bir rahatlama sağlar. Bir bardak su alın ve bir çay kaşığı karbonat (kabartma tozu) ekleyin. Mide ekşimesinden kurtulmak için iyice karıştırın ve solüsyonu için. Alternatif olarak, daha iyi bir tat için bu karışıma biraz limon suyu ekleyebilirsiniz.

Nane

Birkaç nane yaprağını bir çorba kaşığı olacak şekilde ezin ve bir bardak suya ekleyin. Yaklaşık 30 dakika suyun içinde dursun. Bu çayı günde 2-3 defa içelim. Ayrıca mide yanmalarını önlemek için taze nane yaprakları da çiğneyebilirsiniz.

Zencefil

Taze zencefil sinirleri yatıştırır ve mide asidini emer. Bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefili bir bardak kaynar suya karıştırın. Birkaç dakika bekletin ve günde birkaç kez için. Alternatif olarak, günlük yemeklerinize zencefili baharat olarak ekleyebilirsiniz. Mide yanması tekrarını önlemek için düzenli olarak tüketin.

 

Elma Sirkesi

Bir bardak su alın ve 1 – 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. Hazırlanan bu karışımı her yemekten önce için. Elma sirkesi midenin asidini dengeler.

 

Lahana Suyu

Lahana suyu anti-inflamatuvar özelliklerinden dolayı, mide ekşimesi de dahil olmak üzere bir dizi sindirim problemini iyileştirebilir. Taze bir lahanayı ezin ve 2 havuçla birlikte meyve sıkacağı veya blenderdan geçirin. Bu hazırladığınız sudan bir bardak sabah aç karnına tüketirseniz mide ekşimesi veya yanmasını önleyebilirsiniz.

Papatya Çayı

Bir demlikte 1 fincan su kaynatın. Kaynamış suya kurutulmuş papatya çiçeklerinden 1 çay kaşığı ekleyin. 45 saniye boyunca birlikte kaynatın. Sonra demliği ateşten alın ve süzün.

2 dakika kadar bekleyin. Bir fincana boşaltın ve tadını artırmak için biraz limon veya bal ilave edin.

Adaçayı

2 çay kaşığı adaçayını kaynamış suyla demleyin. 15 dakika bekleyin ve daha sonra için. Mide yanmalarını gidermek için günde iki kez içebilirsiniz. İştahı düzenlemeye yardımcı olur ve sindirimi teşvik eder. Adaçayı aynı zamanda antimikrobik etkilerinden dolayı da yararlıdır.

Rezene Tohumu

Rezene tohumlarını günde birkaç kez yutabilirsiniz. Bu sadece nefesinizi tazelemekle kalmaz, aynı zamanda midenizdeki asit üretimini de kontrol eder. Alternatif olarak, rezene tohumlarından hazırlanan çay içebilirsiniz. Bir fincan kaynar suya 2 çay kaşığı rezene tohumu ekleyin, karışımı 10 dakika bekletin, süzün ve için.

Bal

Mide yanması semptomlarını hissettiğinizde bir çorba kaşığı bal yutabilirsiniz. Alternatif olarak, herhangi bir bitki çayına da bal karıştırılabilir. Doğal bal mideyi yatıştırır ve mide yanmasının verdiği boğaz yanması hissini azaltabilir.

Muz

Muzdaki doğal antiasitlerin varlığı, mide ekşimesine karşı bir tampon görevi görür. Her gün bir tane olgun muz yiyebilir. Muz midenizi doldurur ve asit üretimini önler, aynı zamanda muzun yapışkan yapısı yemek borusunu kaplar ve yanma hissini dindirir.

Elma

Her gün yatmadan önce 1 dilim elma yiyin. Karnınızdaki asidin hızla nötralize edilmesine yardımcı olan besin içerikleri ile yüklüdür. Ayrıca içerdiği sağlıklı posa mide sindirimine yardımcı olabilir.

Sarımsak

Mide yanması tedavisinde kullanılan diğer popüler bir tedavi sarımsaktır. Mide ekşimesi oluştuğunda sadece iki dış sarımsak yutun. Ya da elma sirkesine biraz sarımsak ezip ekleyin ve karıştırın, sonrasında bu çözeltiyi yudum yudum tüketin.

 

Sakız

Sakız çiğnemek mide asidini azaltıyor. Bikarbonat içeren sakızın özellikle etkili olduğu biliniyor. Bazı bulgular, sakız çiğnenmesine bağlı olarak tükürük üretiminde artış oluştuğundan; özofagus asidinin temizlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, muhtemelen reflüyü azaltmaz.

 

 

MİDE YANMASI YAŞAYANLARIN TÜKETMEMESİ GEREKENLER

 

Çok fazla Narenciye Suyu İçmeyin

400 mide yanması hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, kişilerin % 72’sinin, portakal veya greyfurt suyu içtiğinde mide yanması semptomlarının kötüleştirdiği bildirilmiştir. Turunçgil meyvelerinin asitliği, bu etkilere katkıda bulunan tek faktör gibi görünmemektedir. Nötr pH’lı portakal suyu da belirtileri ağırlaştırmaktadır. Narenciye sularının, bazı bileşenlerinin özofagusun astarını tahriş etmesi muhtemeldir.

 

 

Alkol Kullanımınızı Sınırlandırın

Alkol tüketmek, asit reflüsü ve mide yanmasının şiddetini artırabilir. Alkol, mide asidini artırır, alt mide kaslarını rahatlatır ve midenin asidi yok etme becerisine zarar vererek mide yanması semptomlarını artırmaktadır. Çalışmalar, ılımlı alkol alımının sağlıklı bireylerde bile reflü semptomlarına neden olabileceğini göstermiştir.

 

Daha Az Çikolata Tüketin

Mide yanmasından muzdarip hastalara genellikle çikolata tüketimini önlemeleri veya sınırlamaları önerilir. Bununla birlikte, bu tavsiyenin kanıtı zayıftır. Bazı çalışmalar çikolata tüketiminin, mide kaslarını zayıflattığını ortaya koymuştur. Bir diğer kontrollü çalışma, bir çikolata içeceği tüketmenin; plaseboya kıyasla özofagustaki asit miktarını artırdığını bulmuştur. Bununla birlikte, çikolatanın reflü belirtileri üzerindeki etkileri hakkında güçlü sonuçlar çıkarmadan önce daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.