Mide Asidine Ne İyi Gelir: Mide Asidini Artıran Gıdalar
Mide asidi nasıl dengelenir?
Yetersiz safra üretimi ve mide asitleri söz konusu ise hazımsızlık oluşabilir. Midede az asit üretilmesi karaciğer ve safra kesesini etkiler. Bazı doğal ilaçlar safra akışını düzene sokarken mide asitlerini artırmak için yardımcı olabilir. Ancak kullanılan sabit ilaçlar var ise doğal ve bitkisel çözümler uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Mide asidi nasıl artar: Mide asidini artıran yiyecekler:
– Enginar yaprağı
Enginar yaprağı, safra akışını geliştirir ve safra kesesi fonksiyonunu teşvik eder. Bu nedenle etkileri mide asidin yarattığı hazımsızlığa da iyi gelir. 1994 yılında Phytomedicine dergisinde yayınlanan bir makaleye göre enginar özü safra üretimini artırmaktadır. Ayrıca Michigan Üniversitesi’ne göre bu bitkisel çözüm hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir. Günde iki ya da 3 kez 250-500 mg enginar yaprağı karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının geliştirilmesi için tüketilmelidir. Enginar yaprağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve kullanılan ilaçlarla etkisinin olup olmayacağı hakkında bilgi alınmalıdır.
– Zerdeçal
Zerdeçal, safra kesesi kasılmalarını uyarır ve mide asidi artırmak için safra akışını geliştirir. Ayrıca zerdeçal karaciğer fonksiyonlarının düzgün çalışmasını destekler. Tayland’da 1989 yılında yürütülen bir çalışmada hazımsızlık çeken katılımcıların yüzde 87’isinde zerdeçal kullanımı hazımsızlık belirtilerini azaltmıştır. Başka bir çalışmada ise zerdeçalın safra kesesi fonksiyonu etkinleştirdiği ortaya çıkmıştır. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonunu dengede tutmak için önerilen zerdeçal miktarı günde 3 kez 300 mg’dır. Zerdeçalın olası sağlık riskleri ve ilaç etkileşimleri nedeni ile doktora danışarak kullanılması gerekir.
– Pankreas enzimleri
Pankreas enzimleri lipaz gibi düşük mide asidi durumlarında özellikle yağ sindirimini kolaylaştırır. Hazımsızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Sindirim hastalıkları bilim dergisinde 1999 yılında yayınlanan klinik çalışmada, çalışmaya katılanlara yemeklerden önce ve sonra iki kez pankreatik enzim verilmiştir. Çalışmanın sonucunda pankreas enzimlerinin önemli ölçüde salgılanmasının özellikle yüksek yağlı besinler tüketilse bile hazımsızlık belirtilerini azalttığı söylenmiştir. Doktor kontrolünde kullanılması gereken pankreas enzimleri kesinlikle tıbbi onay olmadan kullanılmamalıdır.
– Berberine
Berberine maddesi içeren otlar mide asidini dengelemeye yardımcı olur ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Kırlangıç otu, altın mühür ve diken üzümünde bolca bulunan berberine maddesi hazımsızlık tedavisinde en sık kullanılan bitkisel çözümler arasındadır. Bu madde safra üretimini artırır ve bağırsak spazmlarının azalmasını sağlar. Ancak bu bitkiler kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Berberine maddesi fazla miktarda alındığında zehirlenmeye hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca kalp hastalarında kalp krizine neden olabileceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.
– Betan hidroklorür
Betan hidroklorür takviyeleri mide asidine hidroklorik asit eklenmesini sağlar ve mide asidinin çoğalmasını sağlar. Betan hidroklorür üzerinde tıbbi çalışmalar yetersiz olsa da bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanıldığında bazı vakalarda mide asidini artırdığı görülmüştür.
Mide asidinin az olması midede ve bağırsakta spazmlara neden olabilir. Mide asidinin görevi besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlamaktır. Bu nedenle midede asit oranı azaldığında besinler düzgün sindirilemez ve hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sorunları oluşur. Çok ciddi bir sağlık durumu olmasa da uzun süreçli olduğunda vücudun işleyişini etkileyebilir ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Mide asidini çoğaltmak için bazı bitkisel çözümlerin yanı sıra hazımsızlığı gidermek için de beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Mide asidini artıran meyveler beslenme düzenine eklenebilir. Mide asidine iyi gelen çaylar ve mide asidine iyi gelen bitkiler de unutulmamalıdır.
Kabızlığa ne iyi gelir: Hazımsızlık nasıl geçer?
Hazımsızlık ve kabızlık gibi durumları önlemek için muz, bitki çayları ve sindirimi kolay yiyecekler tüketilmelidir. Sıvı alınımı artırmak da oldukça önemlidir. Mide asidi yeterli olmadığında bol sıvı alımını sindirim sistemini rahatlatabilir. Şiddetli hazımsızlık ve kabızlık durumları uzun sürüyorsa mutlaka bir dahiliye uzmanına görünülmelidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.