Yemekler, içecekler, soğuk havaya maruz kalma ve daha pek çok farklı sebeplerle mide ağrısı yaşamak söz konusu olabiliyor.

Mide ağrısı dolayısıyla yürümek, oturmak, yatmak ve aslında çoğu kez nefes almak bile zorlaşabiliyor. Hal böyle olunca acilen doktora gidip tıbbi bir tedavi almak ya da evde şifa yöntemlerini uygulayarak doğal olarak iyileşmek de mümkün olabilir. Sindirim sistemi ile ilgili problemler çoğu zaman tüm vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilediğinden öncelikle mide ağrısının neden olduğunu bilmek ve bunu önlemeye yönelik önlem almak çok önemlidir. Mide ağrısı yaşanması durumunda da doktora danışarak doğal yolla tedavi etmeye çalışmak en doğrusudur.

Mide ağrısı neden olur?

Mide ağrısının ortaya çıkmasında pek çok farklı sebep bulunmaktadır. Bu bakımdan mide ağrısının tedavisinde de ağrıya sebep olan etkenlerin bilinmesi ve onları ortadan kaldıracak uygulamalar yapılması önem taşıyor. Mide ağrısını önlemek adına öncelikle her öğünde sağlıklı yiyecekler, içecekler tercih edilmeli, bu bağlamda yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü sağlıksız hazır besinler, yağlı ve asitli gıdalar mide içerisindeki asitleri daha da etkin hale getirerek ağrı oluşumunu tetiklemektedir.

Mide ağrısına sebep olan en önemli faktörler; asitli ve gazlı içecekler, sigara ve alkol, susuzluk, hareketsizlik, aşırı hamur işi gıdalar şeklinde sıralanabilir. Bu bakımdan mide ağrılarını önlemek ve var olan ağrıyı da gidermek için bu besinlerden uzak durmak gerekiyor. Bu bağlamda şekerli yiyeceklerin de çok fazla tüketilmesi midede aşırı asit salgılanmasına sebep olduğu için ağrıya yol açıyor.

Mide ağrısı konusunda sağlıksız besinlerin tüketilmesinin yanında bir de karın ve mide bölgesinin üşütülmesi de midede ağrı hissine sebep oluyor.

Mide ağrısı belirtileri nelerdir?

Mide ağrısı sorunu başlamadan önce midede hafif yanma hissi başlayabilir. Aradan biraz zaman geçince bu yanma hissi ağrıya dönüşebiliyor. Midede hissedilen ağrıyla beraber sindirim sistemi problemleri de baş gösterir ve dolayısıyla da kabızlık veya ishal da ortaya çıkabilir. Midede yanma, ağrı ve sindirim sorunları arka arkaya sıralandığında mide ağrısı sorunu için bir doktora başvurmak gerekiyor. Bu belirtilerin her birini yavaş yavaş yaşamak mümkünken, bir anda ortaya çıkan şiddetli bir mide ağrısı da yaşamak söz konusu olabilir.

Mide ağrısı nasıl tedavi edilir?

  1. Mide ilaçları

Mide ağrısı sorununun tedavisi için öncelikle mide ağrısına sebep olan etkenler belirlenmeli ve bunları ortadan kaldıracak önlemler alınması gerekir. Mide ağrısının tıbbi tedavisinde genellikle mideyi rahatlatacak ilaçlar reçete edilmektedir. Ancak mide ağrısı için kullanılan bu ilaçlar her zaman doktor muayenesi ve önerileri ile alınmalıdır. Zira doktor kontrolü olmadan alınan ilaçlar mideye ve diğer organlara zarar da verebilir.

  1. Bitki çayları

Mide ağrısının tedavisinde kullanılan ilaçların dışında bu ağrıları hafifletmekte etkili bitkisel çözümler de bulunmaktadır. Uzun süreli olmayan ve hafif seyreden mide ağrılarında ilaç kullanmak yerine bitkisel tedavileri denemekte fayda vardır. Mide ağrısı dendiğinde papatya, ıhlamur, ada çayı ve melisa çayı gibi bitki çayları her zaman ilk sıralarda tercih edilir. Bitki çayları sayesinde mideye her hangi bir zarar vermeden ağrıyı azaltmak mümkün olur. Bununla birlikte haşlanmış yiyecekler, sebzeler, yoğurt ve süt de mide ağrılarına iyi gelen besinlerdir. Ancak süt bazı kişilerde olumlu etki bırakırken, bazılarında ise tam tersi etki yaratabilir.

  1. Yürüyüş ve egzersizler

Mide ağrılarını hafifletmek için açık havada yapılacak hafif yürüyüşler, derin nefes alıp verme egzersizleri çok etkili olur. Mideyi rahatlatmak için bol bol yürüyüş yapmak iyi gelir.

Mide ve diğer sindirim sorunları uzman önerisi olmadan asla bir ilaç kullanılmamalı, doktorun önerdikleri dışında ilaç alınmamalıdır. Mide ağrısında en önemli olan hiçbir yan etkisi olmayan doğru tedavilerin tercih edilmesidir. Bu bağlamda bitki çayları ve açık havada yürüyüşler bu yöntemlerin en iyisidir. Mide ağrısını geçirmek için mideyi üşütmemek, her daim sıcak tutmak ve olumsuz hava şartlarından korumak da en doğru önerilerdir. Mide ağrısı tedavisi sürecinde yağlı, tuzlu, kızarmış ağır yiyeceklerden ve sigara, alkol gibi mideye zararlı alışkanlıklardan da uzak durmak en doğrusu olacaktır.

Mide ağrısının tedavisinde bu soruna sebep olan faktörlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu sebeplere göre de yapılacak tıbbi tedavinin yöntemi belirlenir. Bu bağlamda mide ağrısının doğal tedavisi için bitkisel çay önerilerini denemekte fayda var.

  1. Zencefil

Zencefil, tüm vücut sağlığına faydalı olduğu gibi özellikle de sindirim sistemi için oldukça yararlı bitkilerin başında gelir. Serbest radikallerle savaşma konusunda çok başarılı olan zencefil, aynı zamanda mide ağrısı tedavisinde de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bunun için orta boy zencefili ince ince dilimleyip 1 bardak kaynar suyun içine atmak gerekiyor. Kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika kadar demlendikten sonra çaya 1 çay kaşığı bal ekleyip ılık olarak tüketmek yeterlidir.

  1. Rezene

Rezene bitkisi; gaz giderici, idrar söktürücü, ağrı azaltıcı ve anti – mikrobiyal özelliklere sahip olan bir bitkidir. Dolayısıyla da rezene mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik ve sindirim sorunlarından kaynaklı olan her türlü sorun için doğal bir çözüm olabilir. Özellikle mide ağrısı için rezene çayının iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için sıcak bir bardak su içine ezilmiş rezene tohumu atılır, kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Ilık hale geldikten sonra tüketilebilir. Günde 2 bardak rezene çayı içmek mide rahatsızlıklarını yok eder.

  1. Papatya

Papatya çayı, da tıpkı zencefil ve rezene gibi çok geniş yelpazede sağlığa faydalı, özellikle de mide kaslarının rahatlamasından hazımsızlığı yok etmesine kadar pek çok açıdan şifalıdır. Papatya çayı mide enfeksiyonu ve üşütmeden kaynaklanan mide ağrısına iyi gelir. Papatya aynı zamanda stres ve depresyondan kaynaklanan mide ağrılarına da çok faydalı olabilir. Bunun için 6-7 tane  kurumuş papatyayı bir bardak sıcak suda bekletip demlemek gerekiyor. Sonrasında ılık halde tüketilebiliyor.

  1. Kimyon ve limon

Kimyon, alkalin içeriği sayesinde vücudun pH oranını sağlıklı bir seviyede tutar. Limonun içeriğindeki C vitamini ise vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırır. İşte bu sebeple de mide ağrısının tedavisinde bir bardak sıcak suyun içine bir tutam kimyon atılarak demlenir, ardından yarım limonun suyu sıkılarak eklenir. Mide rahatsızlıklarının tedavisi için günde 2 bardak tüketilebilir.

  1. Nane

Nane, sindirim sistemi üzerindeki kas spazmlarına karşı oldukça etkilidir ve özellikle de hazımsızlık ve gazın neden olduğu mide ağrılarını giderir. Bunun için günde 2 bardak nane çayı tüketmek önerilir.

  1. Elma sirkesi

Doğal bir antibiyotik olan elma sirkesi; gaz, şişkinlik ve hazımsızlığın sebep olduğu mide ağrısını yatıştırır ve mide sağlığını korur. Bunun için ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi eklenir ve mide ağrısı geçinceye kadar günde 1-2 bardak tüketilir.

  1. Yoğurt

Yoğurt, genel mide sağlığı için çok faydalı bir besindir. Evde mayalanan doğal bir yoğurt, sindirimi geliştirir ve hazımsızlık nedeniyle meydana gelen mide ağrılarını giderir. Bunun için düzenli olarak sabah aç karına ve yatmadan önce yoğurt tüketmek önerilir.