Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir?

  • ALTERNATİFTIP
  • Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.361 kez görüntülendi

Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir?

Tatlı kökü olarak da bilinen meyan kökü çayı faydaları nelerdir konusu hakkında detaylı bilgi burada! Meyan kökü tatlı ve içeceklerin içerisinde bir tatlandırıcı olarak işlev görmektedir. Bununla birlikte bu mucizevi bitkinin tıbbi alanda da faydaları üzerinde bir çok araştırma yapılmış ve yüzyıllar boyunca meyan kökü tıp alanında kullanılmıştır. Bu bitkinin tıbbi alanda kullanılmasına dair bazı konuları araştırmaya tabii olmamış ancak iyileştirici etkilerine inanılarak tıp alanda geniş bir kullanım olanağına sahiptir.

Meyan Kökü Nedir?

Baklagillerden olan bu bitki daha çok ırmak kenarlarında ve sulak alanlarda yetişir. Nem olan bölgede yetişmesi için uygun toprak ve iklim dokusu var demektir. Bu bölgelerde yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişir. Boyu 50 cm, 150 cm veya 200 cm kadar uzayabilmektedir. Çok yıllık bir bitki türü olarak karşımıza çıkar. Kanat şeklinde gelişim gösteren yaprakları aynı zamanda elips bir şekle bürünür.

Kenarları bütün olan yaprakların üstü koyu yeşil altı ve altı grimsi bir yeşil renge sahip olup aynı zamanda yapraklarında tüylerde bulunur. Leylaki, açık mor veya pembemsi bir renk gösteren meyan kökü bitkisinin çiçekleri kelebeği andıran bir şekle sahiptir. Meyan kökü otu çiçeklerinin kupa yaprakları bir boruyu andırır. Boğumlarda ise genel olarak altılı başak görünümleri vardır. Fasulye kapsülü şeklinde gelişim gösteren meyveleri esmerimsi veya kırmızı renge hakimdir.

Meyve içerisindeki tohumlar 3 ila 6 adetten oluşmakla birlikte tohumların rengi esmerdir. Köklerinin kazık şeklinde olduğu görülür. Köklerinde anan ve sürgün yan kökler vardır. Yan kökler metrelerce yükselebilir. Yan kökler grimsi esmer ile esmerimsi kırmızı arasında bir renge sahiptir.

Meyan Kökü Nerede Yetişir?

Meyan kökünün vatanı Türkiye, Rusya, Akdeniz ülkeleri, Türkistan ve Ukrayna olmaktadır. Ilıman iklimi seven bitki bu iklime sahip her yerde yetişebilen bir bitkidir. Meyan kökleri topraktan söküldükten sonra iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

Bitkinin saklanması son derece kolay olup 15 ila 40 cm arasında bitkinin doğranması ve kurutulması gerekir. Nem ve güneş ışınlarının olmadığı yerde muhafaza edilen meyan kökü otu gerektiğinde tüketilebilen ve sağlık açısından yararları olan bir bitkidir.

Meyan Kökü Otunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Meyan otunun en zengin kısmı meyan otunun kökleri olmaktadır. Günümüzde popülerliğini koruyan meyan kökü çayının sağlığa faydaları arasında en dikkat çekici özelliğinin gençleştirici bir etkiye sahip olduğu görülüyor. Bitki yalnızca tat verdiği için değil aynı zamanda zengin besin değerleri nedeni ile de tüketiliyor. Günde 1 fincan meyan kökü çayının tüketilmesi ile vücuda alınan besin değerleri şöyledir: B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, C ve E vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, manganez ve magnezyum ve sodyum gibi alınması gereken önemli besin kaynaklarıdır.

Sindirime Faydaları

Flavonoidller bakımından oldukça zengin olan meyan kökü çayı bilhassa abdominel rahatsızlıklarda rahatlamayı sağlar. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Günde birkaç fincan tüketilen meyan kökü çayı sindirime olan faydaları neticesinde tuvalete gidememe problemi yaşayan kişiler için mükemmel bir ilaç kaynağı gibi işlev görür.

Kaygı ve Depresyona Faydaları

Kaygı ve depresyon unsurlarının üzerinde iyileşme etkisi gösteren meyan kökü çayı faydaları itibari ile sinirlilik durumlarının normalleşmesinde de kullanılıyor. Meyan kökü otunun içerisinde bulunan 2 farklı asit adrenal bezlerinin işleyişini artırır. Böylece depresyon ve sinirlilik halleri gösteren kişiler bulundukları durumdan kısa sürede kurtulurlar. Anksiyete ve migren ağrıları ile mücadele etmek için de stres hormonlarının seviyesini korumada görev alır.

İltihaplanmalara Faydaları

Enflamatuar hastalıklar olan HIV gibi hastalıkların tedavisinde bir parça etkisinin bulunduğu düşünülen meyan kökü otu yapılan çalışmalar neticesinde kullanılmaktadır. Meyan kökü üzerine devam eden araştırmalar meyan kökü otunun ensefalit ve bazı kanserlerin tedavisi için faydalı olduğu sonuçlarını ortaya çıkarmaktadır.

Solunuma Faydaları

Balgam söktürmede ve yumuşatıcı özelliği nedeni ile kullanılan meyan kökü otu Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan araştırmalara sonucunda meyan kökü çayının sinüsleri kaplayan mukusun dışarı atılmasını sağladığı ve bununla birlikte boğaz sertliğini yumuşattığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Meyan kökü çayının sıcak olarak tüketilmesi solunum sistemindeki tahrişi önemli ölçüde iyileştirmektedir. Ek olarak buhar yolu ile terapatik açıdan da yarar sağlar.

Tansiyona Faydaları

Çok kolay olmayan düşük tansiyonun tedavisi meyan kökünün sağladığı yarar ile iyileşmeye yönelik bir seyir izler. Günde iki fincan meyan kökü çayının tüketilmesi kan basıncı üzerinde canlandırıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Kan basıncının artması ile tansiyonun normal düzeye gelmesi sağlanır. Bununla birlikte yorgunluk, baş dönmesi, düşük moral ve mide bulantısı konularında da meyan kökü çayı oldukça faydalıdır.

Eklem Ağrılarına Faydaları

İltihaplı koşullara bağlı olarak oluşan acının sebebi artrit olarak karşımıza çıkar. Artritin azalması ile iltihaplı bölgede seyir gösteren acı yavaş yavaş hafifler. Tam da bu noktada meyan kökü otu çayının iltihaplı bölgelerdeki acının azalması üzerinde etkinlik gösterir.

Karaciğere Faydaları

Hepatit, nonalkolik ve sarılık hastalıkları karaciğer hastalıklarından olmaktadır. Yağlı karaciğer hastalığı olan bu hastalıkların tedavisinde meyan kökü otunun önemli iyileştirici özelliği bulunur. Meyan kökü otunun içerisinde bulunan antioksidan özellik zehirli madde ve serbest radikallerden oluşan durumlardan karaciğeri korumakla görev yapar.

Soğuk Algınlığına Faydaları

Öksürüğün hafiflemesi ve giderek iyileşmesi için vücutta etkili bir görev yapan meyan kökü otu antiviral ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de destek olur. Enfeksiyonlara karşı vücudu koruyarak bağışıklık sistemi kolay kolay yıkılmaz hale gelir.

Menopoza Faydaları

İçerisinde bulunan antioksidan ve phytoestrogen maddeleri nedeni menopoza giren bayanların sıkıntılı ruh hallerinden hızlıca sıyrılmasına yardımcı olur. Sıcak basması ve yorgunluk gibi etkilerle ortay çıkan menopoz dönemlerinin çabucak atlatılmasını sağlar. Hormonsal sorunların iyileşmesi üzerinde etkili bir çözüm olan meyan kökü bitkisinden elde edilen çayın yalnızca günde 2 bardak tüketimi hormonların dengesini sağlar.

PSM Hastalığına Faydaları

Anti-enflamatuar, antispazmodik ve östrojenik özelliklere sahip meyan kökü bitkisi vücutta görülen şişkinlik, olumsuz ruh hali üzerinde olumlu yönünde değişiklik yaşanmasını sağlar. Adet öncesinde göğüslerde ortaya çıkan hassasiyetin azalmasında da etkilidir. Adet döneminden 3 gün önce meyan kökü çayının tüketilmesi adet dönemlerinde görülen krampların azalmasında oldukça etki gösterir. Meyan kökü çayının günde 2 fincan tüketilmesi önerilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.