Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?

  • Genel Sağlık
  • Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı? için yorumlar kapalı
  • 1.118 kez görüntülendi

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?

Metabolizma hızınızı artırabilmek için ilk önce metabolizma hızınızın ne olduğunu bilmek gerekecektir. Metabolizma hızı vücudunuzun bir birim besini ki bu yağ, karbonhidrat veya protein olabilir, yakmak için harcadığı birim enerji miktarına verilen isimdir. Metabolizma hızının yüksek olması, vücudun daha hızlı yağ yakmasını sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Peki metabolizma hızını artırmak için ne yapmak gerekir? Bu yazıda metabolizmayı hızlandırmanın yollarını araştıracağız.

İnsanoğlu sıcakkanlı bir organizmadır. Vücudun işlevlerini sürdürebilmesi için 36% santigrat derece sıcaklıkta bulunması gerekmektedir. Bu ısının sağlanması ise vücudun bir dizi biyokimyasal reaksiyona ihtiyacı bulunmaktadır.
Aslında yediğimiz besinlerin büyük bir kısmı vücudun sıcaklığını korumak için enerjiye dönüşmektedir. Geriye kalan bir miktar kalori ise hayati organların ve sistemlerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duyulan enerjiyi, ve günlük hareketlerimiz, büyümemiz ve hücresel yenilenme için gereksinim duyulan kalorileri sağlamaktadır. Büyümenin yüksek hızda olduğu çocukluk ve ergenlik dönemlerinde vücudumuz aldığı besinlerin önemli bir kısmını kemik, kas vb dokuların büyümesine harcarlar. Ölümle birlikte duran metabolizma, tırnak, saç vb dokuların büyümesini bir süreliğine de olsa durduramaz.

Her insanın doğumla ortaya çıkan ve büyük oranda anne-babadan edinilen genlerde kodlanmış olan bir bazal metabolizma düzeyi vardır. Bazı kişilerde bazal metabolizma hızı o denli yüksektir ki yaşamları boyunca hep zayıf kalırlar ve fazla kilo sorunuyla uğraşmazlar. Ancak bu kişilerin de kilo almak için bir çok yöntemi denediklerini görürüz. Metabolizma hızı yavaş olanların ise hele bir de hareketsiz bir yaşam sürmeleri durumunda obeziteye varan fazla kilo sorunları ortaya çıkar. Bu kişilerin ise egzersiz veya diğer metabolizmayı hızlandırma yolları ile sürekli bir biçimde metabolizma hızlarını yüksek tutmaları gerekmektedir.

Peki metabolizma hızını artıran en iyi egzersizler hangileridir? Elbette kanepede yatmak değildir. Ama ağır egzersizlerin de metabolizmayı hızlandıran egzersizler olduklarını söyleyemeyiz.Diğer yandan, yürümek, jogging yapmak, basketbol oynamak, koşmak gibi egzersizler metabolizmayı hızlandırma etkisi olan egzersizlerdir. Ayrıca kuvvet ve direnç artırıcı hareketler ve ağırlık çalışmaları da metabolizmayı hızlandırır. Ama bu egzersizlerin bir veya birkaçını ağırlıklı olarak yapmak yerine her birinden eşit derecede yararlanabileceğiniz bir kombinasyon denemek daha yararlı olacaktır.

Glikojenik egzersizler: Glikojenik egzersizler aslında ağırlık çalışmaları olarak bildiğimiz hareketlerdir. Bu hareketler ve ağırlık çalışmalarının metabolizmayı hızlandıracağı kadar hiç bir egzersiz bu denli işe yaramaz. Çünkü ağırlık çalışmaları ile tüm kas grupları yağ yakımına geçmekte ve vücut ısısını da önemli ölçüde artırarak metabolizmanın daha hızlı bir biçimde çalışmasına olanak tanımaktadır. Tabi bu hareketler aynı zamanda kasları sıkılaştıracak ve vücudunuzun daha fit bir görünüme kavuşmasına yardım edecektir. Özellikle curl egzersizleri (kol ve bacak sıkılaştırmak için) mekik, ters mekik ve crunch egzersizleri, body lift hareketleri, squat vd hareketler bu manada glikojenik hareketler olarak sayılabilir. Bu hareketlerle 15-20 dk lık bir egzersiz seansı bile metabolizmayı hızlandırmak için yeterli olacaktır.

Fosfojenik Egzersizler: Bu hareketler ani bir biçimde enerji patlaması yaptıran ve 10-15 saniye kadar süren hareketlerdir. Bu süre zarfında vücudun aşırı bir biçimde kuvvet üretimi neticesinde kaslarda mikro yırtılmalar olmakta ve bu yırtıklar sonrasında proteinden müteşekkil kas dokuları ile doldurulmaktadır Halter egzersizleri fosfojenik hareketler olarak bilinir ve her kürde vücudun değişik bölgelerinin çalıştırılması esasına dayanır.

Aerobik hareketler: Aerobik egzersizler aslında kardiyo hareketleri olarak bildiğimiz egzersizlerdir. Bu egzersizlerin kondisyon ve güç depolama işlevi vardır. Nabzı 100-120 aralığında 20-40 dk süreyle tutma esasına dayanan aerobik hareketleri ile metabolizma hızı kalıcı bir biçimde hızlandırılabilir. Vücudun kardiyo egzersizleri sırasında oksijen ihtiyacı had safhaya ulaşacağı için metabolizma hızı da doğal olarak artmaktadır.

Peki metabolizmayı hızlandırmak için bu hareketlerden hangisine ağırlık verilmelidir? Bunun cevabı hiçbirisidir. Her 3 hareket türüne eşit ağırlık verilirse metabolizma kalıcı olarak hızlandırılır. Bu nedenle haftada 3 gün yapılacak bir egzersiz küründe her bir gün farklı hareketlere ağırlık vermek gerekecektir.

Diğer yandan metabolizmayı hızlandırmak için tüketilecek yiyeceklerin seçimi de önem arz etmektedir. et, sebze, meyve, süt ürünleri gibi yiyeceklerin yanında proteince zengin baklagiller, esansiyel aminoasitleri barındıran tam tahıl ürünlerinin tüketimine de özen gösterilmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.