Mesane Kanseri Nedir?
Mesane kanseri nedir?
Mesane kanseri, mesane iç tabakasındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Erkeklerdeki tüm kanserlerin %6.2’sini oluşturmaktadır. Mesane kanseri, prostat kanserinden sonra en sık görülen ürolojik kanserdir. Erkeklerde üç kat daha sık görülür. Kadınlarda daha az görülmesine karşın ilk tanı sırasında erkeklere kıyasla daha ileri evrede kanser saptanmakta ve beklenen yaşam süresi ise aynı evredeki erkeklere göre daha düşük olmaktadır. Her yaş grubunda görülmekle birlikte genellikle ileri yaş hastalığıdır. Sigara içme yaşının giderek düşmesi ve evde içilen sigaradan çocuklarında etkilenmesi nedeni ile genç yaş grubunda da görülebilmektedir.
Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
Genellikle ağrısız, bazen ağrılı idrardan kan gelmesi
Sık idrara çıkma ihtiyacı
İdrar yaparken yanma
İdrar yapmada zorluk
Bu belirtilerden hiçbiri mesane kanserinin kesin belirtisi değildir. Bazı diğer hastalıklarda da bunlara benzer belirtiler olabilir. Teşhis geç konur ise komşuluk ve kan yoluyla diğer organlara da yayılabilir, o organla ilgili belirtiler olabilir.
Mesane kanserinin nedenleri nelerdir?
Sigara
Mesaneede yabancı cisim bulunması ( uzun süreli sonda veya taş bulunması gibi )
Uzun süreli mesane iltihabı
Bazı ağrı kesiciler ve suni tatlandırıcılar
Ailede mesane kanseri bulunması ( genetik faktör )
Boya endüstrisi, baskı, demir ve alüminyum dökümhanesi, gaz ve katran fabrikaları, petrol ürünleri, kuru temizleyiciler, deri işçileri mesane kanseri gelişimi açısından risk grubundadırlar.
Bunlar içinde en önemli risk faktörü sigaradır. Risk, her ne kadar süredir içildiği, içilen sigara sayısı ve içeri çekilen duman miktarı ile orantılıdır. Sigara içenlerde, hiç sigara içmeyenlere karşılaştırıldığında mesane kanseri görülme ihtimali dört kat daha fazladır. Sigara içimi bırakıldıktan ancak yirmi yıl sonra risk içmeyenler seviyesine inmektedir.
Mesane kanserinin teşhisi nasıl konulur?
Muayeneyi takiben idrar tahlili, ultrason ve halk arasında yağlı-ilaçlı böbrek filmi denilen İVP istenebilir. İdrar sitolojisi denilen idrar içinde kötü huylu tümör hücresi aranması yapılabilir. Gerekli görülen diğer ileri inceleme yöntemlerine başvurulabilir. Teşhiste en önemli işlem sistoskopi denilen idrar yolları ve idrar kesesinin ışıklı özel bir aletle gözlenmesidir.
Mesane kanserinin tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Mesane kanseri ön tanısı konulan hastaya hastalığı ve yapılacak ameliyat hakkında bilgi verilir. Sonra yine özel aletlerle idrar yolundan girilerek şüpheli oluşum ameliyat ile çıkartılır. Çıkarılan parçaların patolojik incelemesi ile kesin tanı konulur ve tümörün yayılma derecesi tespit edilir. Burada erken tanı her kanser yüründe olduğu gibi çok önemlidir.
Erken teşhis edilen bir mesane kanserinde bazen hiçbir ilave işlem yapmadan sadece takip yeterli olurken, geç tanı konulması ameliyat şansının bile kaybedilmesine sebep olabilir. Eğer idrarınızda ( tahlilde bile çıkmış olsa ) kan gelmesi varsa ve sigara içiyorsanız lütfen üroloji uzmanına başvurunuz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.