Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

  • ALTERNATİFTIP
  • Melisa Çayının Faydaları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.399 kez görüntülendi

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Melisa çayının faydaları üzerinde durmadan önce melisa çayının ham maddesi olan melisa otu hakkında bilgi verilmesi daha doğru olacaktır.

Melisa Otu Nedir?

Limon otu, bal arısı ve oğul otu adlarıyla da bilinen melisa otu nane ailesindendir. Beyaz küçük çiçekleri olan, çok dallı ve tüylü yaprakları olan uzun yıllık çalımsı bir bitkidir. Melisa otu, yaklaşık 50 ile 120 cm kadar uzayabilir. İlk yaprakları mayıs veya haziran aylarında toplanan melisa otunun, sezon boyunca birkaç kez yaprakları toplanabilir. Yaprakları bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Melisa Otunun İçeriği Nedir?

Melisa otu, kafeik ve rosmanirik asit, flavonoid ve fenolik asit  bakımından oldukça zengindir. Bunlar sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliği taşıyan ve içerdiği öjenol sayesinde ağrı kesici,  antibakteriyel ve antiviral özellikler sunan melisa otu, özellikle sindirim ve bağışıklık sistemi hastalıklarında etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Melisa otu mineraller ve vitaminler açısından da zengindir. Sodyum, magnezyum, demir, manganez, kalsiyum, krom, selenyum, potasyum, bakır ve çinko mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içerir.

Orta çağlarda yaraların tedavisi ve böcek sokması gibi durumların tedavisinde kullanılan melisa bitkisi günümüzde de farklı hastalıkların tedavisinde yağ ve çay olarak tüketilmektedir. Bazı kremlerin içerisinde melisa ve melisa yağı kullanılmaktadır.

Melisa Yağı ve Faydaları Nelerdir?

Melisa yağı, melisa otunun yaprakları ve çiçekleri kullanılarak yapılır. Özellikle cilt ile ilgili sorunlarda antiviral ve sakinleştirici etkiye sahiptir.

Melisa yağının temel kullanım sebebi; etkili antidepresan olmasıdır. Bu özelliği ile gerginliği gidermek amacıyla kullanılır. Bu nedenle sinir sistemi ile alakalı inflamasyon,  anksiyete, sinirlilik, sarsıntı ve şok gibi durumlarda yatıştırıcı olarak kullanılır.

Melisa yağı sindirim ve solunum sistemi rahatsızlıklarında kramplar, karın ağrısı, öksürük, bakteriyel ve iltihaplı durumlarda antibakteriyel olarak kullanılır. Aynı zamanda bağ ağrısı ve regl ağrılarına, bunlardan kaynaklı depresyon ve sıkıntı olumsuzluklara da melisa yağı etkili olmaktadır.

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Çay yapmak için kurutulmuş melisa yaprağı kullanılacak ise; 1 fincan çaya karşılık 1 çay kaşığı melisa yaprağı, taze melisa yaprakları kullanılacak ise; 1 fincan için 1,5 çay kaşığı melisa yaprağı yeterli olacaktır. Kaynatılmış su melisa yapraklarının üzerine dökülerek 8-10 dakika demlenmesi için beklenir, demlenme süresi artırılırsa acımsı bir tat olabilir. Taze veya kurutulmuş melisa yaprakları arasında fayda açısından her hangi bir fark yoktur. Sadece kurutulmuş melisa yapraklarının saklanma süresi daha uzun sürelidir.

Melisa Çayının Sağlığa Faydaları

Melisa bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve limonsu otu adını kokusundan alan bir bitkidir. Sağlık açısından şifalı olan melisa bitkisinden yapılan melisa çayının faydaları oldukça fazladır.

  • Melisa çayı, rahatlatıcı etkisinden dolayı, uykusuzluk sorununun giderilmesinde etkilidir.
  • Melisa çayı, sindirimi kolaylaştırarak; hazımsızlığı giderir.
  • Ciltteki yaraların ve uçukların tedavisine iyi gelir.
  • Melisa çayı dinginliği sağlayarak, aşırı üzüntü ve stresi engellediği ve beyin sağlığına iyi geldiği için Alzheimer hastalığında da etkili olduğu savunulmaktadır.
  • Melisa çayı hafızaya ve sağlıklı düşünmeye iyi gelir.
  • Düzenli melisa çayı içilmesi, hücrelere girmekte olan bakteri ve virüsleri engelleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Terlemeye neden olan melisa çayı, böylelikle gözeneklerin açılmasına ve cildin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Vücutta doğal antioksidan olan dismutaz glutatyon ve süperoksitin akciğerde üretimi melisa çayı tüketimiyle artarak, akciğerde koruyucu etki yapar.
  • Melisa çayı toksinlerin zararlı etkilerinden karaciğeri korur.
  • Melisa çayı, kronik yorgunluğun tedavisinde kullanılır.
  • Rahim kaslarının güçlendirerek adet düzensizliği ve buna bağlı adet sancılarını giderir.
  • Gastrit ve kolesistit hastalıklarına iyi gelir.
  • Kulak ağrısına, migrene ve göz tansiyonuna iyi gelen melisa çayı, yağ yakmaya yarayan moleküler içerdiği için kilo alımını da engeller.
  • Kalp krizi geçirmiş hastaların melisa çayı içmesi beyinde oluşan hasarları tedavi ederek, vücutta oluşan ödemin atılmasına da yardımcı olur.
  • Mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelen melisa çayı, kür şeklinde hazırlandığında idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir.

Melisa çayının banyo suyuna katılması da hem cildin rahatlamasına ve ferahlamasına yardımcı olur hem de kişinin rahat bir uyku uyumasına fayda sağlar. Bunun için 20-25 gr melisa bitkisinin üzerine yarım litre kaynamış kaynatılmış su dökülüp üzeri kapatılarak 10-15 dakika bekletilir. Süzüldükten sonra banyo suyuna katılarak uykudan 1 saat önce 20 dakikalık bir banyo ile kişi sağlıklı bir uyku uyur.

Kısacası sindirim sisteminden sinir sistemine, solunum sisteminden boşaltım sistemine ve beyin gelişiminden cilt hastalıklarına bir çok sağlık sorununa melisa çayı iyi gelmektedir.

Hamilelikte Melisa Çayının Faydaları

Hamilelik döneminde melisa çayı en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Melisa çayı, hamilelik döneminde de doktorlar tarafından tavsiye edilir. Melisa çayının en çok bu dönem de tercih edilmesinin nedeni nane ailesinden olduğundan dolayı ferahlatıcı etkisi vardır ve limon kokusunu andıran kokusu anne adayını rahatsız etmez.

Melisa çayı, hamilelik sırasında anne adaylarının, sindirim sistemleri yavaşladığı için, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak midenin rahatlamasına yardımcı olur. Tokluk hissi oluşturarak aşırı kilo alınmasını önler.

Hamilelikte anne adaylarının en büyük sıkıntısı olan mide bulantısı ve kusmayı önler, annenin sağlıklı uymasına yardımcı olur.

Melisa çayı içilirken istenirse içine az miktarda bal katılabilir. Ayrıca başka bitki çayları ile karıştırılarak içilebilir.

Melisa Çayının Zararları

Bütün yiyecek ve içecekler gerektiğinden fazla tüketildiği zaman sağlığımızda olumsuz etkiler yapabilir. Sağlık açısından çok şifalı olan melisa çayı, günlük iki fincandan fazla tüketilirse tansiyon düşürdüğü için baş dönmesi ve halsizlik yapabilir.

Melisa çayı içerdiği minerallerden ve asitlerden kaynaklı olarak bazı hastalar tarafından kullanılmamalıdır. Bu hastalıklardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

  • Troid ilacı ve sakinleştirici ilaç kullanan kişiler, doktoruna danışarak melisa çayı içmelidir.
  • Karaciğer iltihabı, onikiparmak bağırsak ülseri olan hastalar melisa çayı içmemelidir.

Melisa Bitkisi Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Melisa bitkisine kokusu nedeniyle benzeyen yalancı melisa, aktarlarda gerçek melisa bitkisi olarak satılmaktadır. Verbena türünden olan yalancı melisa kesinlikle alınmamalıdır, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Melisa bitkisinin çiçekleri ve yaprakları sadece melisa yağ yapımında kullanılır. Kür ya da çay yapımı için melisa bitkisinin sadece yaprakları alınmalıdır. Yaprakların taze ya da kuru olması sadece saklanma sırasında önemlidir, kuru yapraklar daha uzun süreli dayanır. Fakat sağlık açısından etkisi arasında her hangi bir fark yoktur.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.