Melanom Nedir? Belirtisi ve Tedavileri

  • KANSER
  • Melanom Nedir? Belirtisi ve Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 1.606 kez görüntülendi

Melanom Nedir? Belirtisi ve Tedavileri

Melanom, tıpta bilinen adıyla “Malign Melanom”, cilde renk veren melanin üreten hücrelerde bir şeyler ters gittiğinde ortaya çıkar. Normalde cilt hücreleri de doğadaki canlılar gibidir; yeni hücreler geldikçe, yaşlanan hücrelere yer kalmaz ve ölüp düşerler. Cilt yüzeyinde ölü deri birikmesinin nedeni de budur. Bazen, DNA’da gelişen bir hasar nedeniyle cilt altında yeni oluşan bazı hücrelerde değişiklikler oluşur ve bu da bir miktar kanser hücresinin oluşmasına neden olabilir. Eskiden nadir görülen bir durum olmasına rağmen, son 50 yıl içinde önemli ölçüde arttı. Erken teşhis, tüm kanserlerde olduğu gibi ciltte oluşan malign melanom için de geçerli. Erken evrede tedavisi kolaydır.

Risk Faktörleri

  • Ailede cilt kanseri öyküsü,
  • Ailede melanom öyküsü,
  • Ailede belirgin ve düzensiz ben geçmişi,
  • Ailede pankreas kanseri öyküsü,
  • Güneşe çok sık maruz kalma,
  • Benlerin boy, renk, simetrisinde değişiklik,
  • Benlerde kanama

Ciltte görülebilecek şekilde geliştiğinden, erken teşhis şansı oldukça fazladır. Bu nedenle, mevcut benlerde değişiklik varsa düzenli olarak takip edilmesi, ciltteki değişimler gözlemlenmesi kritik önem taşımaktadır. Şüpheli bir durum oluştuğunda, ilk olarak bir cilt doktoruna ardından da melanom teşhisi için bir sağlık uzmanına görünmelisiniz.

Melanom Belirtileri

Bu hastalığın ilk belirtisi, genellikle ciltte bir anda oluşan benler ya da mevcut benlerdeki değişimlerdir. Mevcut benlerinizin şeklinde bir değişim, kenarlarında pürüz, benlerin büyümesi, ilk görülen belirtiler arasında. Kanayan ya da kaşıntı yapan bir ben de ilk görülen belirtilerden biridir. Uzman bir dermatolog, benlerde ya da ciltte herhangi bir anormallik olup olmadığını anlamak için detaylı bir tarama yapacaktır. MelaFind tarayıcılar, uzmanların benlerinizi incelemesine yardımcı olur.

Tedavisi

Erken tanı ile beklentiler genellikle iyi yöndedir. Doku bozulması cilt yüzeyinde yayılmazsa, basit bir operasyon kanseri iyileştirmek için yeterli olabilir. Ulusal Kanser Enstitüsü, melanom teşhisi konulan kişilerde, yeri belirlendiğinde bu kişilerin beş yıllık hayatta kalma oranının %98 olduğunu belirtiyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık %84’ü ilk evrede teşhis ediliyor. Bununla birlikte, vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, tedavisi de zorlaşır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.