Makattan Neden Kan Gelir, Taze Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir? Anüste Kanama

  • Genel Sağlık
  • Makattan Neden Kan Gelir, Taze Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir? Anüste Kanama için yorumlar kapalı
  • 1.278 kez görüntülendi

Makattan Neden Kan Gelir, Taze Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir? Anüste Kanama

Makattan kan gelmesi hemoroid probleminden makat kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Bu makalemizde makattan, anüsten neden kan gelir, hangi doktora gidilir ve makattan kan gelmesi nasıl tedavi edilir? Konusu hakkında Genel Cerrahi Dr. Semra Polat ve Prof. Dr. Korhan Taviloğlu’nun verdiği bilgilere yer verdik.

Makattan Kan Gelmesinin Nedenleri

Basur (Hemoroid, Mayasıl)

Makattan kan gelmesinin en sık karşılaşılan nedeni makatın içinde görünmeyen bölgede yahut makatın dışında basur olmasıdır. Hamilelik, uzun süre kabızlık ve ishal, hareketsiz yaşam, sürekli oturmak, yaşlanma, kalıcı öksürükler, tekrarlayan kusmalar, yeteri kadar lifli gıda tüketmemek, iltihaplı bağırsak hastalıkları gibi nedenlerle kabızlık yaşamak, tuvalette uzun süre kalmak basura yol açan faktörlerdir.

Makat Çatlakları Ve Makat Yırtıkları

Tıbbi adı Anal fissür olan makat çatlakları da makattan kan gelmesinin ana nedenlerindendir. Kan gelmesinin yanı sıra makat bölgesinde ağrı ve cildin hassaslaşması da görülebilir. Kabızlık, uzun süreli ishal, hamilelik, doğum, cinsel yolla bulaşan hastalıklar da anal fissüre yol açabilmektedir.

Anal Fistül

Anal fistül kalın bağırsak sonu ile makat arasında meydana gelen alışılmadık kanal benzeri doku oluşumudur. Fistülün nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak birçok faktör fistül oluşmasında etkili görülmüştür. Makat bölgesindeki iltihaplı sivilceler, makatta sık sık oluşan kronik apseler, radyoterapi, ameliyat sonrası hastalarda, kilolu hastalar anal fistül oluşumunu tetikleyen faktörlerdir.

Kolon kanseri

Kolon kanseri de makattan kan gelmesine neden olabilmektedir. Kırmızı et veya işlenmiş gıda tüketmek, sigara ve kullanımı, aşırı kilo, hareketsiz yaşam ve iltihaplı bağırsak hastalıkları kolon kanserine yakalanma ihtimalini artıran etmenlerdir.

Bağırsak kanseri

Bağırsak kanserinin erken evrelerinin tek belirtisi makattan gelen kanama olabilir, kan tuvaletle karışık veya ayrı olarak gelebilir. İleri evrelerde barsak tıkanması ve ağrı görülür.

Makat Kanaması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat kanaması yaşıyorsanız Genel Cerrahi doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz size bazı testleri uygulayıp bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Makat kanaması nasıl muayene edilir?

Öncelikle görerek,rectal tuşe (parmakla muayene) ve anoskopla muayene edilmelidir. Kanamanın sebebi bulunamazsa kolonoskopi yapılır. Kanama siyah renkte ise gastroskopi ve kan tetkiki gerekir.

Makattan Kan Gelmesinin Diğer Nedenleri

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Makattan Kan Gelmesinin Nedenlerini Şöyle Bildiriyor;

  1. Basur (hemoroid)
  2. Bağırsağın divertiküler hastalığı
  3. Bağırsak polipleri
  4. Bağırsak kanseri
  5. Rektum kanseri
  6. Makat kanseri
  7. Anjiodisplazi
  8. Makat çatlağı (anal fissür)
  9. Makat fistülü (anorektal fistül)
  10. Enfeksiyonlu kolit
  11. İltihabi bağırsak hastalığı
  12. İskemik kolit
  13. Radyasyon koliti
  14. Proktit
  15. Soliter rektal ülser sendromu
  16. Damar hastalıklarına bağlı kanamalar (arterio-venöz malformasyonlar, vb.)
  17. Aspirin, kan sulandırıcı ilaç ve ağrı kesici ilaçlara bağlı olan kanamalar
  18. Cinsel temasla bulaşan makat hastalıkları
  19. Bağırsakta yağ bezesi (lipom)
  20. Meckel divertikülü kanaması: ince bağırsağın son kısmında yer alan ceplerdir. Toplumda % 1-3 oranında görülürler ve bağırsak kanamalarına neden olabilirler.

Genel Cerrahi Dr. Semra Polat makat kanamasının nedenlerini şöyle bildiriyor;

  1. Anal Fissür (Makatta Çatlak)
  2. Hemoroidler (Basur-Mayasıl)
  3. Perianal Fistül
  4. Bağırsak Polip ve Kanserleri
  5. Bağırsak mukozasındaki damar yumakları
  6. Radyasyon tedavisi sonrası oluşan bağırsak harabiyeti, radyasyon koliti
  7. İskemik Kolit (Bağırsakları besleyen damarların yetersizliği sonucu)

Bağırsak Enfeksiyonları:

  1. Üst Sindirim Sistemine Ait Kanamalar
  2. Enflamatuar Bağırsak Hastalıkları (Crohn, Ülseratif Kolit )
  3. Bağırsağın Divertiküler Hastalığı

Makattan kanaması olan bir kişinin ne yapması gerekir?

Genel Cerrah Dr. Korhan Taviloğlu bu konu hakkında şu bilgileri veriyor;

Makattan kanama durumunda, hastalarımızın büyük bir çoğunluğu başlıca utanma duygusu nedeniyle, ya bir yakınından bilgi almakta, ya da bir eczaneye başvurarak gelişigüzel ilaç almayı tercih etmektedirler. Bu durum, tanıda gecikmeye sebep olmakta ve altta yatan hastalığın çoğu zaman ilerlemesine neden olmaktadır. Bu nedenle makattan kanama varlığında; doğru davranış, konunun uzmanı olan bir Genel Cerraha (kolorektal cerrah) başvurmak olmalıdır.

Makattan Kan Gelmesinin Nedeni Nasıl Teşhis Edilir, Ve Bu Durum Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Genel Cerrahi Dr. Semra Polat teşhis ve tedavisi hakkında şu bilgileri veriyor;

Hastanın sorunu ve yapılan kan ve dışkı analizleri (dışkıda gizli kan olması gibi) neticesinde rektal kanama düşünülen hastaya öncelikle  dikkatli bir fizik muayene  yapılmalıdır. Yapılan muayenede kanamayı açıklayacak external (dışarıdan gözle görülebilen) bir bulgu saptanamayan  ya da  ileri yaşta olan veya  ailede kanser  hikayesi bulunan  hastalarda  ileri tetkikler muhakkak yapılmalıdır. Bu hastalarda ilk yapılması gereken tetkik  bağırsakların endoskopi(Rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi)  ile incelenmesidir. Endoskopi ile  teşhis konabildiği gibi, bazı durumlarda  kanama yerinin bulunup kanamanın durdurulmasına yönelik işlemlerin de yapılabilmesi nedeniyle tedavi de  mümkündür. Endoskopiyle kanayan yerin saptanamaması durumunda , kanayan damarın görüntülenmesi amacıyla barsak damarlarını filminin çekilmesi de  yapılabilir

Büyük Abdestten Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.