Makatta Anüste Acı Ağrı Yanma İçin Bitkisel Çözüm Makatım Ağrıyor

  • Genel Sağlık
  • Makatta Anüste Acı Ağrı Yanma İçin Bitkisel Çözüm Makatım Ağrıyor için yorumlar kapalı
  • 1.457 kez görüntülendi

Makatta Anüste Acı Ağrı Yanma İçin Bitkisel Çözüm Makatım Ağrıyor

Makat ağrısı, anal fissür denilen makat çatlağından hemoroide kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir sorundur. Makat ağrısına çoğu zaman makatta yanma hissi, makat kaşıntısı, makatta batma ve makattan kan gelmesi gibi durumlar da eşlik eder. Makat ağrısı büyük abdest bozarken, abdest bozduktan sonra, cinsel ilişki sırasında yahut aniden meydana gelebilir. Makat ağrısından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken Genel Cerrahi doktoruna gitmek olmalıdır. Makat ağrısına genellikle anal fissür neden olur. Doktor makat ağrısının sebebini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Makat Ağrısının Nedenleri

  1. Makatta çatlak
  2. Makat kanseri (Anal kanser)
  3. Anal seks yapma
  4. Hemoroid (Basur, mayasıl)
  5. Kronik kabızlık
  6. Makatta kıl dönmesi
  7. Crohn hastalığı (bir çeşit iltihaplı bağırsak hastalığı)
  8. İshal (makat bölgesinin tahrişine neden olur)
  9. Rektum kanseri
  10. Mantar iltihapları
  11. Makat apsesi
  12. Makat iltihabı
  13. Herpes virüs enfeksiyonu
  14. Ülseratif kolit (iltihaplı bağırsak hastalığının bir türü)
  15. Ülseratif proktit (iltihaplı bağırsak hastalığının bir türü)
  16. Hamilelik ve doğum
  17. Pilonidal kist
  18. Divertikülit
  19. Bağırsak iltihabı
  20. İrritabl bağırsak sendromu
  21. Mide üşütmesi
  22. Cinsel yolla bulaşan frengi, herpes gibi hastalıklar
  23. Seboreik dermatit, sedef veya egzama
  24. Kas spazmı denilen levator sendromu
  25. Koksikodini (kuyruk sokumu kemiği ağrısı)
  26. Taşlaşmış dışkı
  27. Makat bölgesinde pıhtı (perianal hematom)
  28. Makat sarkması
  29. Makatta kaşınma
  30. Prostat iltihabı veya idrar yolu iltihabı
  31. Makatta sedef, egzama gibi cilt hastalıkları
  32. Uzun süre hareketsiz şekilde oturmak
  33. Anüste oluşabilen içi iltihap dolu apseler
  34. Proctalgia fugax adı verilen bir durumda anüs civarındaki kaslar çok kısa süreli şiddetli kasılmalar yüzünden makat ağrısına neden olmaktadır.
  35. Frengi, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  36. Perianal apse
  37. Kolon kanseri veya anüs kanseri
  38. Soliter rektal ülser sendromu (rektumda yara olması)
  39. Makat bölgesi yaralanması
  40. Makat siğili
  41. Leğen kemiği içinde yer alan tümörler (rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, vajina kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, penis kanseri)

Makat Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makattaki ağrı için Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Doktor eldivenlerini takıp makat bölgenizi muayene edecektir. Makat ağrısının teşhisi için en etkili yöntem anoskoptur, hastanın anlattıkları ve parmak muayenesi yol gösterebilir ancak anoskop muayenesi yapılmadıkça gerçek teşhisten emin olmak zordur. Anoskop muayenesi aynı zamanda hastalığın düzeyi hakkında da bilgi verir. Kolonoskopi de makat ağrısının nedenini tespit etmek için kullanılan yöntemlerdendir. Bu sorunun neden olduğu tespit edildikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Makat ağrısı için doktorlar ağızdan hap şeklinde(endol kapsül veya buscopan plus) ve fitil şeklinde (endol supp) ilaçlar reçete edebilir.

Makatta Ağrı İçin Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Sıcak Ve Soğuk Kompres

Makat bölgesine sıcak su torbası tutmak, bölgedeki ağrıyı gidermekte çok etkili olacaktır. Bazı ağrı türleri sıcağı sevmez. Şayet ağrınıza sıcak iyi gelmediyse buzluktan buz küplerini çıkarıp atlete sarın ve makat bölgesine tutun. Bu yöntem ağrıya neden olan sinirleri gevşetip uyuşturup ağrıyı giderecektir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı da makat ağrısının geçmesine yardımcı olabilir. Bir kapta eşit miktarda zeytin yağı, bal ve balmumu karıştırın. Balmumu tamamen eriyene kadar bir mikrodalga fırında ısıtın. Mikrodalga fırın yoksa benmari usulü de eritebilirsiniz. Soğumaya bırakın, ardından etkilenen bölgede uygulayın. Her gün birkaç kez tekrarlayın.

Aloe Vera Jel

Aloe vera ağrı kesici, iyileştirici özellikleri sayesinde makattaki ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Aloe vera jel yaprağını uzunlamasına kesip içinden jeli çıkarın. Makat bölgesine sürün. Günde bir kaç kez bu yöntemi tekrarlayın. Alo vera yaprağını bitki satan yerlerden ve internetten temin edebilirsiniz.

Hindistancevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, trigliseridler açısından zengin olan bu yağ cilde kolaylıkla nüfuz eder, etkilenen alanı yağlandırır ve iyileşme sürecini başlatır. Günde 2-3 kez makatta ağrı olan bölgeye cezvede ılıttığınız katı Hindistan cevizi yağından sürün. Katı Hindistan cevizi yağını aktarlardan ve büyük kozmetikçilerden temin edebilirsiniz.

Sıcak Su Oturması

Leğeni sıcak suyla doldurun ve makat bölgesi suya temas edicek şekilde 15 dakika boyunca bu suda oturun. Makattaki kan dolaşımını hızlandırır ve dokuların yenilenmesini sağlayarak makatta ağrıyı giderir.

Makatta Ağrı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Makat bölgemde zonklama şeklinde ağrılar yaşıyorum, bu ağrılar beni uykudan bile uyandırıyor.bugün kolonoskopi yaptırdım sonuç herşey normal yazıyor raporda. Makat ağrısı neden olur, ne yapmalıyım?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Sezai Leventoğlu’nun cevabı: ( Makat ağrısı genellikle bu bölgede bir abse ya da kitle varlığında ortaya çıkıyor. Şayet bu sorunlar yoksa kas spazmı denilen levator sendromu ya da dışkılama güçlüğü sendromları açısından sorunun kaynağını değerlendirmek gerekebilir. Özellikle uzun süre ayakta kalan kişilerde bu sıkıntılar sık görülmekte. Altta yatan organik bir neden varsa da bunun atlanmaması ve ekarte edilmesi gerekiyor. Bu alanda deneyimli bir gastroenteroloğa ulaşmanızda fayda olacaktır. Bu arada, zeytinyağı, çiğ sebze-meyve, kuruyemiş ağırlıklı beslenin ve baharat, acı, turşudan uzak durun. Dışkılama sonrası (sabun kullanmadan) bol sıcak suyla temizlenip kurulanın. )

Sual: 10 saat sürekli oturarak çalışıyorum 83 kiloyum, oturmaktan makatta ağrı oluştu nedeni nedir?

CEVAP

Genel Cerrahi Doktoru Mustafa Işık’ın cevabı: (Kıl dönmesi veya anal fissürden kaynaklanabilir. Muayene edildiğiniz anda tanı kesinleşir.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.