Makat İçinde Makat Deliği Neden Kaşınır? Makatta Kaşıntı Bitkisel Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Makat İçinde Makat Deliği Neden Kaşınır? Makatta Kaşıntı Bitkisel Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.233 kez görüntülendi

Makat İçinde Makat Deliği Neden Kaşınır? Makatta Kaşıntı Bitkisel Tedavisi

Makatta kaşıntı sık karşılaşılan bir sorundur. Anüs içinde, deliğinde ve çevresinde görülen bu kaşıntı hemoroidden egzemaya kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Makatta kaşıntı ile beraber makat çevresinde kızarıklık, yanma hissi, yanma ve ağrı da meydana gelebilir. Bu makalemizde makatta kaşıntı neden olur ve nasıl geçer, hangi doktora gidilir,makattaki kaşıntıyı geçiren bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Konusu hakkında bilgiler vereceğiz.

Kıl kurdu

Makatta kaşıntının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kıl kurdudur. Kıl kurdu gibi parazitler özellikle geceleri şiddetli kaşıntıya yol açarlar. Kıl kurdunda tüm aile bireylerinin tedavi edilmesi gereklidir.

Makat bölgesinin ıslak ve nemli olması

Ülkemizde çok sağlıklı bir yöntem olan taharetlenme (büyük veya küçük abdest sonrası edep yerlerini yıkama) alışkanlığı yaygındır. Ancak maalesef taharetlendikten sonra bu bölgeyi çoğu kişi kurulamaz ve kurutulmamış nemli alanda şiddetli kaşıntılar yaşanabilir. Taharet sonrası anüs bölgesi ıslak kalmamalı, mutlaka  kurutulmalıdır.

Makat ve kalın barsak hastalıkları

Anal fissür, makatta yırtık, anal fistül, Anal dermatit (halk arasında mayasıl, basur) Anal kondilom ve makat kanseri gibi makat hastalıkları da makatta kaşıntı yapabilmektedir.

Yiyecekler ve içecekler

Baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler,alkol,süt-süt ürünleri,domates, fındık, çikolata, ketçap, turunçgiller (portakal, mandalina ve limon), domates, peynir, çikolata, kabuklu kuruyemiş gibi besinler makatta kaşıntıya neden olabilir. Hangi gıdayı tükettiğinizde kaşıntı yaşarsanız o besinden uzak durarak kaşıntıdan kurtulabilirsiniz.

Dar kıyafetler giymek

Dar iç çamaşırlar, dar kot ve giysiler anüs bölgesinin hava almasını engeller, nemli kalmasına sebep olur,aşırı sürtünme sebebiyle cilt tahriş olur. Bunun sonucunda ise makatta kaşıntı meydana gelir. Pamuklu olmayan sentetik iç çamaşırları da benzer sebeplerle kaşıntı yapar.

Hijyen eksikliği (Yetersiz temizlik)

Büyük ve küçük abdest sonrası taharetlenmemek, yani yeterli temizlik yapılmaması halinde dışkı içindeki safra asitleri cildi yakarak tahriş edebilmektedir.  Yine kimyasal madde içeren, kokulu ucuz ve kalitesiz tuvalet kağıdı da kaşıntı yapan bir faktördür.

Temizlik takıntısı

Aşırı titizlik,temizlik, cilt üzerindeki koruyucu salgıyı ortadan kaldırarak makat etrafını daha hassas hale getirir ve kaşıntıya yol açar. Yine sabun,deterjan gibi kimyasallarla sert yıkamak da ciltte tahrişe ve kaşıntıya neden olur.

Cilt hastalıkları

Dermatitler(seboreik,kontakt,atopik),psöriasis,makatın paget gibi cilt hastalıkları makatta kaşıntı yapar.

Psikolojik nedenler

Stres, anksiyete, depresyon durumlarında da makatta kaşıntı ortaya çıkabilir. Burada yetersiz temizlik ya da aşırı temizliğin (obsesyon) de rolü vardır.

Alerjik reaksiyon

Makat bölgesini temizleme amaçlı kullanılan, sabunlar, şampuanlar, banyo köpüğü, ıslak mendil ve kokulu tuvalet kağıdı gibi maddeler de bu bölgede alerjik reaksiyona yol açıp kaşıntıya sebep olabilmektedir.

İlaçların yan etkisi

Makatta kaşıntıda göz önünde bulundurulması gereken diğer faktör de kullandığımız çeşitli ilaçların yan etki olarak kaşıntı yapabilmesidir. Bu duruma dikkat edip kullanılan ilaçlar mutlaka doktora bildirilmeli, yan etki yapan ilaç muadili ile değiştirilmelidir.

Makatta Kaşıntının Diğer Nedenleri

  1. Cilt kanseri
  2. Makat çevresindeki siğiller
  3. Uyuz hastalığı
  4. Mantar enfeksiyonu
  5. Paraziter solucanlar
  6. Sedef ve egzama hastalığı

Makatta Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makatta kaşıntı için Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuz öncelikle durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Makatta Kaşıntı Nasıl Geçer? Kesin Çözüm Doğal Yöntemler

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı makat bölgesindeki kaşıntıyı geçiren en kolay ve pratik yöntemlerdendir. Bu yağ cildi rahatlatır, antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde anal kaşıntıdan sorumlu enfeksiyonu da tedaviye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağını cezvede ılıtıp günde bir kaç kez makatta kaşınan yerlere sürün.

Yulaf ezmesi

Aktardan ve marketlerden temin edebileceğiniz yulaf ezmesi makat kaşıntısının geçmesinde önemli rol oynayacaktır. Yulaf ezmesi anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde cildi rahatlatıp kaşıntıdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ilık su dolu leğene 1-2 su bardağı yulaf ezmesi veya işlenmemiş yulaf unu karıştırın. Bu suda oturup 15-20 dakika makat bölgenizin ıslanmasını sağlayın. Ardından kurulanın. Günde 1-2 kez buna devam edin.

Aloe vera

Alo vera makattaki kaşıntıyı gidermekte en etkili maddelerdendir. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarın. Kaşıntı olan yere sürüp 5 dk bekletin. Bir kaç saatte bir bu yöntemi tekrarlayın.

Yoğurt

Anal kaşıntı ( makatta kaşıntı ) sorununa neden olabilecek mantar enfeksiyonun tedavisi için yoğurdu kullanabilirsiniz. Kullanacağınız probiyotik yoğurt içeriğindeki “iyi bakteriler” sayesinde sorununuzu kontrol altına alacak ve var olan enfeksiyonun yayılmasını engelleyeceksiniz. Makatta kaşıntı olan bölgeye bir miktar yoğurt sürün ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra anal bölgeyi su ile durulayın, ardından kurulayın. Bunun dışında günde 2-3 kase yoğurt tüketin

Epsom Tuzu

İngiliz tuzu özellikle egzama ve sedef hastalığının neden olduğu makatta kaşıntı sorununu tedavi etmek için oldukça etkili bir maddedir. Anal bölgedeki kaşıntı ve yanma hissini ortadan kaldıracaktır. Ilık suyla doldurduğunuz bir leğene 1 bardak ingiliz tuzu ekleyin ve suyu karıştırın. Bu suda 15-20 kadar oturun. Sonra makat bölgesini kurulayın. Haftada 2-3 kez buna devam edin.

Sarımsak

Sarımsak doğal antibiyottiktir ve makat kaşıntısını içeriden tedavi etmeye yardımcı olur. Özellikle makatta kaşıntıya yol açan bağırsak solucanlarının geçmesinde çok etkilidir. Ayrıca, sarımsakta bulunan antibakteriyel, antifungal ve antiseptik özellikler, anal kaşıntıdan sorumlu her türlü enfeksiyonun tedavisinde önemli rol oynar. Günde 2-3 diş sarımsağı küçük küçük doğrayın, bir hafta boyunca su ile birlikte aç karında hap gibi yutun.

Bol lifli gıdalar tüketin

Makat bölgesindeki kaşıntının önemli nedenlerinden biri de kabızlıktır. Kabızlık tedavi edildiğinde kaşıntı da otomatik olarak geçecektir. Kabızlığı tedavi etmek için en etkili yöntem bol lifli gıdalar tüketmektir. Lif, sağlıklı sindirimi destekler ve dışkıyı yumuşatıp hacmini artırır. Fasulye, patates, havuç, kahverengi pirinç, kinoa, karpuz, taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, brokoli ve bezelye gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.