Lösemi (Akut Lenfositik Lösemi) Nedir, Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Lösemi (Akut Lenfositik Lösemi) Nedir, Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 956 kez görüntülendi

Lösemi (Akut Lenfositik Lösemi) Nedir, Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akut lenfositik lösemi (ALL) kan ve kemik iliğinin (kan hücrelerinin yapıldığı kemikler içindeki süngerimsi doku ) bir kanser türüdür.

Akut lenfositik lösemide “akut” kelimesi, hastalığın hızlı ilerlediği ve olgunlaşmamış kan hücreleri oluşturduğu gerçeğinden gelir.

Akut lenfositik lösemide “lenfositik” kelimesi, ALL’in etkilediği lenfositler olarak adlandırılan beyaz kan hücrelerini ifade eder.

Akut lenfositik lösemi akut lenfoblastik lösemi olarak da bilinir.

Akut lenfositik lösemi çocuklarda en sık görülen kanser türüdür ve tedaviler iyi bir tedavi şansı verir.

Akut lenfositik lösemi, yetişkinlerde de ortaya çıkabilir, ancak tedavi şansı büyük oranda azalır.

Akut lenfositik lösemi belirtileri ve belirtileri şunlardır:

Dişetinden kanama
Kemik ağrısı
Ateş
Sık enfeksiyonlar
Sık veya şiddetli burun kanaması
Boyun, koltukaltı, karın veya kasık içindeki şişmiş lenf düğümlerinin neden olduğu nodüller
Soluk cilt
Nefes darlığı
Zayıflık, yorgunluk veya genel bir enerji azalması

Akut lenfositik lösemiyi teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:

Kan testleri. Kan testleri çok fazla beyaz kan hücresi, yeterli kırmızı kan hücresi ve yeterli trombosit göstermeyebilir. Kan testi, normalde kemik iliğinde bulunan blast hücrelerinin – olgunlaşmamış hücrelerin varlığını da gösterebilir.

Kemik iliği testi. Kemik iliği aspirasyonunda kalça kemiğinden bir örnek çıkarmak için bir iğne kullanılır. Örnek, lösemi hücrelerini test etmek için bir laboratuvara gönderilir.

Görüntüleme testleri. X-ray, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya ultrasonografi taraması gibi görüntüleme testleri, kanserin beyne ve omuriliğe veya vücudun diğer bölümlerine yayılıp yayılmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Omurilik sıvısı testi. BOS örneği, kanserli hücrelerin omurilik sıvısına yayılıp yayılmadığını görmek için test edilir.

Tedavi nasıldır ?

Duruma bağlı olarak, akut lenfositik lösemi için tedavi safhaları iki ila üç yıl arasında değişebilir.

Kemoterapi. Kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanan kemoterapi, tipik olarak akut lenfositik lösemili çocuklar ve yetişkinler için bir indüksiyon terapisi olarak kullanılır.

Hedefli ilaç terapisi. Hedeflenen ilaçlar, kanser hücrelerinde büyümekte ve gelişmelerine yardımcı olan belirli anormalliklere saldırırlar.

Akut lenfositik lösemi bulunan bazı insanlarda Philadelphia kromozomu adı verilen belirli bir anormallik bulunur. Bu insanlar için, o anormalliği içeren hücrelere saldırmak için hedefli ilaçlar kullanılabilir.

Hedeflenen ilaçlar imatinib (Gleevec), dasatinib (Sprycel), nilotinib (Tasigna) ve blinatumom (Blincyto) içerir. Bu ilaçlar sadece Philadelphia kromozomu pozitif olan ALL hastalarına uygundur ve kemoterapi sırasında veya sonrasında alınabilir.

Radyasyon tedavisi. Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları gibi yüksek güçlü ışınlar kullanır. Kanser hücreleri merkezi sinir sistemine yayılırsa, radyasyon terapisi önerilebilir.

Kök hücre nakli. Kök hücre nakli, yüksek relaps riski altındaki kişilerde konsolidasyon terapisi olarak ya da oluştuğunda relapsın tedavisinde kullanılabilir. Bu prosedür, lösemik kemik iliğini sağlıklı bir kişiden lösemi içermeyen kemik iliği ile değiştirerek sağlıklı kök hücrelerini yeniden kurmasını sağlar.

Yaşlı yetişkinlerde ALL

60 yaşından büyükler gibi yaşlı yetişkinler, TÜM tedavilerden daha fazla komplikasyona girme eğilimindedir. Yaşlı yetişkinler genellikle ALL tedavisi görenlerden daha kötü bir prognoza sahiptir.

Akut lenfositik lösemi tedavisi için herhangi bir alternatif tedavi kanıtlanmamıştır. Ancak bazı alternatif terapiler, kanser tedavisinin yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Belirtileri hafifletebilecek alternatif tedaviler şunlardır:

Akupunktur
Aromaterapi
Masaj
Meditasyon
Gevşeme egzersizleri

Akut lenfositik lösemi tedavisi tipik olarak çok başarılı olsa da, uzun bir yol olabilir.

Tedavi genellikle 2-3 yıl sürer, ancak ilk 3-6 ay en yoğun olur.

Bakım evreleri boyunca, çocuklar genellikle nispeten normal yaşayabilir ve okula dönebilir.

Yetişkinler çalışmaya devam edebilir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.