Lipaz Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Lipaz Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 813 kez görüntülendi

Lipaz Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir?

Lipaz pankreas, bağırsak ve karaciğer dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde bulunan bir enzimdir. Pankreas tarafından üretilen lipaz, trigliserid denilen yağ bileşenlerini küçük molleküller halinde parçalayarak gıdaların sindirimine yardımcı olur. Uzmanlar pankreasın, vücuttaki lipazın birincil kaynağı olduğunu bildiriyor. Kandaki lipaz düzeyi pankreasla ilgili hastalıklardan diyabete kadar pek çok nedenden yükselebilir.

Pankreasla ilgili sorunlar

Lipaz yükselmesi genellikle karın orta bölümünde şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Pankreas organı bu bölgede olduğundan, pankreasın iltihaplanması lipaz seviyelerini de yükseltir. Bu duruma akut pankreatit denir ve daha çok alkol kullananlar ile safra taşı olanlarda ortaya çıkar. Akut pankreatitin tekrarlanan nöbetleri lipaz düzeylerini kronik olarak yükseltip, kronik pankreatite neden olabilir. Pankreas tümörleri de lipaz seviyesindeki yükselmeyi tetikleyebilir. Son olarak, pankreasda meydana gelen yaralanma, travma veya pankreas ameliyatı da lipaz yükselmesi yapabilir.

Kolesistit

Kolesistit, safra kesesinde meydana gelen bir enfeksiyondur ve lipaz seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Lipaz düzeyleri bağırsaklarında tıkanıklık olan kişilerde de yükselebilir. Özellikle duodenum olarak bilinen ince bağırsağın üst kısmındaki bağırsak ülseri de lipaz seviyesindeki artış nedenlerindendir.

Safra kesesi ve Bağırsak Problemleri

Gluten un ve ekmek gibi buğday ürünlerinde bulunan bir protein çeşididir. Çölyak hastalığı, gluten proteinin vücut tarafından tam emilememesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur, uzmanlar, çölyak hastalığının yüksek lipaz seviyeleri ile ilişkili olduğunu tespit etmişlerdir.

İlaçlar

Çeşitli ilaçlar da kandaki lipaz oranını artırabilir. Bu ilaçlar arasında furosemid denilen ödem ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan haplar, iltihabik hastalıkları tedavi eden kortizon hapları, psikiyatrik hastalıklar için reçete edilen oral kontraseptif ve valproik asitler yer alır.

Lipaz yükselmesinin diğer nedenleri

 “American Journal of Gastroenterology” (Amerikan Gastroenteroloji Dergisi)  HIV yani AİDS hastalarında da pankreatit nedeniyle sıklıkla lipaz yükselmesi yaşanabileceğini bildiriyor. Lipaz düzeyi yükselmesi böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği olan hastalarda da ortaya çıkabilir. Bazen lipaz seviyesinin yükselmesinin nedenini belirlemek mümkün olmaz, bu durum da idyopatik yani nedeni belirlenememiş lipaz yükselmesi olarak adlandırılır.

  • Pankreatit
  • Pankreas kanseri
  • Kolesistit
  • Gastroenterit
  • Oniki parmak bağırsağı ülseri
  • Bağırsak enfarktüsü
  • Barsak tıkanıklığı gibi nedenlerde de lipaz yükselmesi yapabilir.

Lipaz nedir? konusunu okumak için tıklayınız

“>

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.